Ik moet je iets bekennen

OpleidenKwetsbaarheid-schaamte

Ik heb geen idee waarom je dit blog leest. Maar misschien om dat de titel je triggert? Wij mensen zijn van nature nieuwsgierig. Een bekentenis betekent opening van zaken. We horen en zien waar we tot nu toe naar moesten gissen. Opvallend is wel dat we die bekentenissen vooral van anderen willen horen. Van een afstandje veilig kijken naar de ontboezemingen van anderen heeft onze voorkeur. Jezelf kwetsbaar opstellen is niet zo ons ding.

De kracht van kwetsbaarheid

Brené Brown – (professor aan de universiteit van Houston en beroemd van haar Ted Talk) heeft 12 jaar onderzoek gedaan naar kwetsbaarheid en schaamte. Heel confronterend voor haar zelf trouwens. Ook zij moest leren dealen met kwetsbaarheid. Zij ontdekte dat kwetsbaar zijn geen teken van zwakte is, maar juist de weg naar moed, betrokkenheid en betekenisvolle verbindingen. De kracht van kwetsbaarheid maakt korte metten met onze drang naar perfectionisme.

“Kwetsbaarheid is het nieuwe macho” Peter de Heer

Het masker kan af
De tijd dat leiders krachtpatsers zijn is wel voorbij. We hebben leiders van een andere soort nodig. Leiders die kwetsbaar durven zijn. Kwetsbaarheid is het nieuwe macho. Het masker kan af. Je kunt jezelf zijn. Het kan en het mag. Vertel en laat zien wie je bent. Waar schaam jij je voor en waar ben je kwetsbaar? Geef je perfectionisme op en omarm kwetsbaarheid. Heb de moed om niet perfect te willen zijn. Accepteer zoals je bent.

Kwetsbaarheid > schaamte
In haar boek ‘De kracht van kwetsbaarheid’ schrijft Brené Brown ergens: “Schaamte wint aan kracht als we onze mond dichthouden. Daarom is schaamte vooral dol op perfectionisten. Schaamte heeft er een hekel aan in woorden te worden gevangen. Maar zodra we onze schaamte uitspreken begint ze te verschrompelen”.

Misschien moeten jij en ik daarom toch maar wat vaker met deze openingszin beginnen: ‘Ik moet je iets bekennen’.

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

 

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.