Heb je het net in de vingers, is loslaten opeens in.

Opleidenveranderen

Wie is er niet groot mee geworden. De leiders die het principe hanteerden van command & control. Ik kom ze nog elke dag tegen. In leiderschapstrainingen of als coachee willen ze mij niet zelden bewijzen van hun eigen gelijk. Maar eerlijk gezegd twijfel ik of het hen gaat om hun gelijk. Vraag je door en probeer je achter hun argumenten te luisteren, kom je er al snel achter dat het gaat om de angst om los te laten. We zijn soms zo vertrouwd met en zo overtuigd van onze bewust of onbewust gekozen leiderschapsstijl, dat transformeren voor velen een onoverkomelijke bungee jump uitdaging is. No way. Dat ga ik nooit doen!

“Transformeren is voor velen een onoverkomelijke bungee jump uitdaging.” Peter de Heer

Schreeuw van onzekerheid
Het oude leiderschap heeft moeite met veranderen en kwetsbaarheid. Jezelf als leider opnieuw durven uitvinden raakt je van binnenuit. Duurzame veranderingen werken nu eenmaal niet van buiten naar binnen, maar van binnen naar buiten. Misschien wel het meest voorkomende argument van leiders om niet te veranderen is per definitie gelegen buiten hun eigen persoon. De omgevingsfactoren. Kenmerkend voor dit type leider is dat ze jou en mij haarfijn kunnen uitleggen waarom het nieuwe leiderschap in hún organisatie en met hún type werknemers beslist niet werkt. Maar eigenlijk is het niet meer dan een schreeuw van onzekerheid.

Duurzame verandering
Maar als je de tijd neemt om deze hardnekkige leiders echt te begrijpen, komt al snel ‘angst’ boven drijven. De angst dat niets meer hetzelfde zal blijven. Loslaten wat al jaren je houvast is, is doodeng. Want voor echt loslaten zijn ‘Vertrouwen, Vrijheid en Verantwoordelijkheid’ de uitgangspunten in denken, spreken en doen. En juist op deze drie V’s loopt oud leiderschapsdenken zich stuk. Het is niet de organisatie en haar werknemers die hier niet mee om zouden kunnen gaan. In tegendeel. Het is in de eerste plaats juist de leider zelf die zich hier persoonlijk geen raad mee weet en niet zelden innerlijk conflicteert met deze principes. Als je loslaat heb je twee handen vrij om eerst jezelf als leider aan te pakken en te gaan voor echte leiderschapsverandering. Een duurzame verandering die werkt van binnen naar buiten.

Auteur: Peter de Heer
Peter is: trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.