Opleiden en detacheren is het nieuwe werven

HRopleiden

Dat de arbeidsmarkt onder spanning staat is geen nieuws. ‘Hoe krijg ik mijn vacatures vervuld’ is voor velen een hoofdpijndossier en dagelijkse praktijk. Er zijn meer banen dan passende baanvervullers. De economie draait op volle toeren, maar ‘brains’ en/of ‘handjes’ ontbreken vaak. Noodkreten in het arbeidsveld: ‘Er is onvoldoende kennis van juist onze producten of diensten beschikbaar – Opleidingen sluiten niet aan op veranderende arbeidswensen – Als je al iemand weet te vinden, voldoet hij/zij niet (of onvoldoende) aan de minimale ervaring, kennis en vaardigheden die vandaag nodig zijn’. De vraag dringt zich op; wanneer besluiten we onze arbeidswensen anders te organiseren dan traditioneel? Dat (al of niet adhoc) massaal vissen in een ‘lege vijver’ heeft maar beperkte zin, zo bewijst de praktijk. Vissen is prima, maar stel wel je verwachtingen bij. Het is tijd om als ondernemer je arbeidsbeleid voor de toekomst te ontwerpen. Want leven bij de dag is sowieso een kamikaze actie.


Zelf opleiden

Een goed en weloverwogen beeld van de toekomst v.w.b. arbeid vs arbeidskrachten is een must geworden. Naast de vijver route zien we steeds meer organisaties kiezen voor eigen kweek. Met andere woorden: jonge getalenteerde mensen aantrekken na hun school of studie en deze zelf opleiden in je eigen bedrijfsschool of academy. Er zijn ook opleiders – zoals ZAKENWIJZER – die je hierbij kunnen helpen en dit op maat realiseren. Een prima optie om structureel jong talent zelf op te leiden en klaar te stomen voor huidige en toekomstige banen in je bedrijf. Ik blijf mij verbazen waarom dit nog zo moeizaam van de grond komt binnen het MKB. Het is echt tijd om anders naar arbeid en het vervullen van vacatures te kijken.


Detacheren

Bedrijven moeten zo snel veranderen dat de kennis en ervaring die daar voor nodig is, vaak simpelweg niet voor handen is binnen de organisatie zelf. Selecteer en detacheer in dat geval een specialist van buiten voor een bepaalde periode, die jouw organisatie naar een volgende fase brengt. Voor het automatiseren van je nu nog handmatige bedrijfsprocessen? Misschien wel voor het opwaarderen van je kwaliteitsprocessen en behalen van noodzakelijke certificeringen? Jouw traditionele persoonsbeleid transformeren naar een adequaat HRM beleid wat is afgestemd aan de wensen en eisen van nu en de toekomst? Stop met zelf proberen. Proberen is niets. Er is vaak kennis en ervaring nodig die logischerwijs niet altijd aanwezig is in je eigen organisatie. Sterker nog; het zou wel eens erg verfrissend kunnen zijn om juist kennis van buiten aan te trekken voor een nieuw geluid en andere kijk op zaken. Vaak zijn deze veranderprocessen tijdelijk en kunnen ter afronding worden geborgd in de organisatie zelf. Maar sluit ook niet uit dat die verfrissende gedetacheerde kenniswerker in jouw bedrijf zijn nieuwe werkgever ziet voor de langere termijn.

Blijven vissen in de vijver voor nieuwe arbeidskrachten is en blijft een optie. Maar we beginnen allemaal te begrijpen dat je wel steeds meer geduld moet hebben om iemand passend aan de haak te slaan. En wachten en de tijd hiervoor nemen is precies wat organisaties zich niet kunnen veroorloven. Is daarom opleiden en detacheren niet ook voor jouw organisatie het nieuwe werven?


Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 088-505 6000 of vraag gratis en vrijblijvend informatie aan via de groene button!

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.