Persoonlijkheidstest tijdens sollicitatie

HRpersoonlijkheidstest online

Het maken van een persoonlijkheidstest, ook wel een assessment genoemd. Het komt steeds vaker voor. En je komt het ook steeds vaker tegen bij de sollicitatieprocedure. Je stuurt meestal nog altijd jouw CV en motivatiebrief op. Maar als je dan door de selectieprocedure bent, word je ook gevraagd een persoonlijkheidstest te maken.

Persoonlijkheidstest tijdens werving- en selectieprocedure

Maar waarom is dat nodig? Werkgevers achten dit nodig, omdat CV’s, brieven en eerste sollicitatiegesprekken vaak weinig zeggen over de persoon zelf. Hierdoor is het lastig in te schatten of iemand echt bij de organisatie en de functie past. Op basis van een CV, brief en eerste gesprek kan je iemands persoonlijkheid nog niet inschatten of is het nog niet vast te stellen hoe iemand reageert in een noodsituatie.

Hiernaast is het afnemen van een persoonlijkheidstest ook een voordeel voor degene die het sollicitatiegesprek voert. Indien jij een persoonlijkheidstest laat afnemen, dan krijgen de kandidaten alleen maar dezelfde vragen gesteld. Daardoor is het veel makkelijker vergelijken welke kandidaat beter bij de organisatie en functie zal passen.

Niet iedere persoonlijkheidstest is zinvol

Janneke Oostrom, arbeids- en organisatiepsycholoog, stelt dat niet iedere persoonlijkheidstest geschikt is om in te zetten gezien de wetenschappelijke onderbouwing die onderbreekt.

Persoonlijkheidstesten waarvoor een wetenschappelijk bewijs bestaat, is een persoonlijkheidstest die gebaseerd is op ‘Big-Five’. De resultaten die hieruit komen zijn gebaseerd op invloed, sociabiliteit, gedrevenheid, structuur en stabiliteit.

Een keerpunt die je zou kunnen noemen over persoonlijkheidstesten is dat een kandidaat gaat nadenken over de antwoorden die hij/zij geeft. Het kan zijn dat degene nadenkt over wat de werkgever wil horen. Als er bijvoorbeeld een vraag gesteld wordt over hoe nauwkeurig iemand te werk gaat, kan het zo zijn dat de kandidaat het sociaal wenselijke antwoord geeft. Het kan daarom zo zijn dat kandidaten hierover liegen, maar dit kan uiteraard tijdens een sollicitatiegesprek ook. Daarin is er dus geen verschil. Het brengt ook een risico met zich mee; als je aangenomen bent een het blijkt dat je erg slordig te werk gaat, dan val je door de mand.

Online solliciteren

Het inzetten van een persoonlijkheidstest tijdens de werving- en selectieprocedure is iets wat al vaker werd gedaan en zinvol werd geacht. Maar als je kijkt naar de huidige situatie rondom COVID-19, waarbij thuiswerken de norm is en sollicitatiegesprekken veelal digitaal plaatsvinden, is het inzetten van een persoonlijkheidstest misschien wel nog waardevoller. Want hoe goed leer je iemand nou echt kennen als dit digitaal is? Door een persoonlijkheidstest in te zetten als instrument, heb je als verantwoordelijke voor de werving en selectie al een beter beeld van degene die achter het scherm zit. Je hebt een nulmeting omtrent competenties en kwaliteiten van de kandidaat, wat de rode lijn kan zijn van het gesprek dat jullie digitaal voeren.

Inzetten persoonlijkheidstest

Het inzetten van een persoonlijkheidstest tijdens de werving en selectie kan dus een zinvol instrument zijn om jouw kandidaat beter te leren kennen. ZAKENWIJZER heeft een breed aanbod aan persoonlijkheidstesten die ingezet kunnen worden. Een tijdje terug heb ik hier ook een blog over geschreven lees hier: ‘Het belang van een persoonlijkheidstest’.

Mocht jij bepaalde persoonlijkheidstesten in willen zetten, maar weet jij niet welke handig zijn? Neem dan gerust contact met mij op en dan bespreken we de mogelijkheden.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

1 reactie

  1. Hi Demi,

    Super stressvol altijd die persoonlijkheidstesten. Voelt bijna als een vleeskeuring 😉 Ik ga zeker even kijken naar de persoonlijkheidstesten die je aankaart.

    Groetjes,
    Carla

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.