Leiderschap: Practice what you preach

OpleidenNiveau 3 Productie John Maxwell

In de komende 5 weken maken we kennis met John Maxwell en zijn beroemde 5 niveaus van Leiderschap. John Maxwell is een Amerikaanse auteur en spreker over leiderschap. Van zijn boeken zijn miljoenen exemplaren verkocht en staan nummer één op de Best Seller List van de New York Times.

Niveau 3. PRODUCTIE (gebaseerd op resultaten)

Leiderschap op niveau 3 kan confronterend zijn voor de leider. Natuurlijk wil een leider resultaten zien van zijn medewerkers. Hij zal ze daartoe aansporen en hier leiding aan geven. Maar om geloofwaardig te zijn als leider zal hij zelf ook een voorbeeld moeten zijn. Practice what you preach! Wat is jouw ‘track record’ als leider eigenlijk? Niet zelden vragen leiders van medewerkers wat ze zelf niet kunnen leveren. Het realiseren van excellente resultaten en doelen bijvoorbeeld. Of het tonen van gewenst gedrag en talentontwikkeling.

“Je gaat het als leider niet redden op alleen je positie en/of intermenselijke relatie. ” Peter de Heer

Het in relatie staan met je medewerkers – en daarmee de toestemming krijgen om hun leider te zijn (zie niveau 2) – is belangrijk. Maar vroeg of laat zakt de leider door het ijs, als hij zelf niet in staat is resultaten te behalen en productie te leveren. Leiders zijn ten slotte eindverantwoordelijk voor de behaalde resultaten en gedragscultuur binnen de organisatie. Je gaat het als leider niet redden op alleen je positie en/of intermenselijke relatie. Als leider ben je een rolmodel. Geen misverstand! Als leider hoef je niet de slimste ‘medewerker’ van de organisatie te zijn. Integendeel. Effectieve leiders verzamelen mensen om zich heen die juist slimmer zijn dan zijzelf. Leiderschap draait er uiteindelijk om dat jij je als leider misbaar leert maken. Op die manier kunnen anderen jouw plaats innemen zodat jij kunt groeien naar een nieuwe uitdaging en positie. Leiders die zichzelf misbaar durven maken, werken in organisaties waar angst ontbreekt. Leiders die bang zijn om hun positie te verliezen – omdat een ander slimmer en beter is dan zijzelf – brengen juist hun organisatie in gevaar. Leiderschap is een middel… geen doel in zichzelf.

Leiders die uitsluitend alleen acteren op ‘positie’ (niveau 1) en ‘toestemming’ (niveau 2) worden gevreesd of geliefd. Of allebei. Afhankelijk van de situatie. Maar deze leiders hebben uitsluitend een kwetsbare situatie gecreëerd door hun leiderschap. Als zij vertrekken laten ze hun team en medewerkers in verwarring achter. Medewerkers zijn afhankelijk van hun leider geworden. De positieleider heeft hen altijd duidelijk gemaakt wat hij van hen verwacht. En de relatieleider die zij toestemming geven om hun leider te zijn was favoriet. Hier ontbreekt echter leiderschap 4: de leider die in staat is om medewerkers echt in een persoonlijke ontwikkeling te brengen tot het niveau van zelfstandigheid en onafhankelijkheid.

Was deze blog voor jou interessant? Deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.