Psychische klachten en langdurig verzuim

ConsultancyPsychische klachten

Als je op social media zit is het je vast wel opgevallen dat vandaag – 18 januari – wordt genoemd als ‘Blue Monday’. Ofwel de meest deprimerende dag van het jaar. Dit zou ooit verzonnen zijn door een Britse psycholoog, omdat zou blijken dat op de 3e maandag van de maand of in de laatste volle week van januari mensen zich het meest depressief voelen. Dat zou te maken kunnen hebben met bijvoorbeeld mislukte goede voornemens of in onze huidige tijd de ‘lockdown’. Dit allemaal kan leiden tot psychische klachten en uiteindelijk tot ziekte. Dus probeer dit als werkgever voor te zijn!

Psychische klachten

Het hebben van psychische klachten is de meest voorkomende oorzaak van langdurig verzuim. Vooral in deze tijd, waarin Corona (Covid-19) ons in de greep houdt, wordt er veel gevraagd van onze mentale weerbaarheid. Ziekte, verlies, verdriet, onzekerheid, eenzaamheid en angst: veel medewerkers hebben op dit moment te maken met één van deze thema’s. Het risico op uitval of een burnout wegens psychische klachten wordt hierdoor vergroot.

Bij Zakenwijzer hebben wij al heel wat trajecten mogen verzorgen omtrent verzuim en het omgaan met werkdruk. Daarnaast bieden wij ook specifiek coaching bij psychische klachten aan. Coaching of ondersteuning bij psychische klachten kan zinvol zijn als iemand vastloopt of niet optimaal kan functioneren doordat hij niet goed in zijn vel zit. Juist nu, in deze onzekere tijd, is het belangrijk om oog te houden voor het (psychisch) welzijn van werknemers. Niet alleen vanuit goed werkgeverschap, maar ook om (nog!) verder ziekteverzuim te voorkomen.

Coaching bij psychische klachten

Het coachingstraject bestaat standaard uit 6 sessies waarbij de werknemer aan de slag gaat met een ervaren coach met de juiste specialisaties. Doorgaans plannen wij binnen 7 werkdagen een eerste intake.

Het kan helpend zijn bij verschillende vraagstukken, zoals:

  • Heftige levensgebeurtenissen, zoals bijvoorbeeld verlies, ziekte, scheiding en andere heftige levensgebeurtenissen
  • Mentale uitdagingen, zoals bijvoorbeeld de neiging tot depressieve gevoelens, piekeren, doemdenken etc.
  • Zelfvertrouwen, denk hierbij aan assertiviteit, zelfcompassie, altijd rekening houden met anderen, controle loslaten & durven vertrouwen
  • Emoties onderzoeken, zoals bijvoorbeeld het omgaan met emoties en belemmerende patronen onderzoeken
  • Stress, denk hierbij aan een goede balans werk-privé leren ervaren, omgaan met werkdruk, stress klachten reduceren, omgaan met reorganisatie stress
  • Communicatie: leren helder te communiceren, feedback durven en leren geven, in contact blijven met anderen en eerlijker durven zijn.

Coaching bij psychische klachten is een krachtig instrument om medewerkers te helpen bij een gewenste verandering in leven en werk. ZAKENWIJZER biedt een succesvolle en praktische wijze van coaching bij psychische klachten aan waarmee we medewerkers helpen gezond te gaan functioneren.

Het ‘go or no go gesprek’

Het resultaat staat of valt bij het ‘zelf willen’ van de deelnemer. Je kunt iemand niet tegen zijn wil in coachen. Daarom biedt ZAKENWIJZER het ‘go or no go gesprek’ aan. Dit is het eerste gesprek van de geplande 6 sessies. De deelnemer mag aan het einde van dit gesprek zelf kiezen of hij de overige 5 sessies wil blijven volgen. Met de juiste klik en motivatie zal dit zeker gebeuren. Belangrijk is dat de coach in het eerste gesprek de ‘juiste snaar’ weet te raken zodat de deelnemer ervaart dat hij écht geholpen wordt.

Wil je meer info over deze psychische interventie? Bel ons via 088 – 505 6020!

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en Twitter en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.