Psychologische voordelen van minder controle hebben

OpleidenMinder controle freak worden

Dit blog laat zien waarom je moet stoppen met het in controle willen blijven in je leven. Veel controlerende personen lopen rond met een gevoel van angst en een doorgeschoten verantwoordelijkheid. Onzekerheid kan je hele leven gaan beheersen en kan jouw leven veel moeilijker voor je maken dan echt nodig is. Want juist het loslaten van controle kan je rustiger, energieker en sympathieker maken.

Controle willen hebben over alles

Je maakt het jezelf moeilijker als je constant een mentaal schaakspel speelt door te proberen ingebeelde resultaten te voorspellen op basis van wat jij of anderen doen. Om vervolgens te proberen de schaakstukken zo te verplaatsen dat jij de uitkomst kan bepalen. Om er uiteindelijk voor de zoveelste keer weer achter te komen dat dit gewoon niet lukt. Het leven laat zich nu eenmaal niet zo makkelijk controleren.

Een controlerende persoon ervaart vaak een gevoel van angst en onverantwoordelijkheid. Die gecombineerde impact betekent dat je in angst leeft om een ​​fout te maken. Om vervolgens jezelf de schuld te geven van dingen die groter zijn dan jijzelf en waar je niet echt verantwoordelijk voor bent. Wanneer je merkt dat je de resultaten probeert te beheersen en/of de natuurlijke onzekerheid – die het leven nu eenmaal onvermijdelijk met zich meebrengt – probeert te verminderen, haal dan diep adem en oefen met loslaten. Herinner jezelf eraan dat het niet jouw taak is om nooit een fout te maken of het onzekere zeker te maken. Het accepteren van dit feit zal veel psychologische voordelen met zich meebrengen.

De 10 psychologische voordelen van loslaten van controle

Het kunnen loslaten van controle begint bij jezelf. Lees hier de 10 psychologische voordelen van het loslaten:

1. Je zult minder geobsedeerd raken

Bedenk hoeveel en hoe vaak je geest bezig is met piekeren en overdenken van waargenomen gebreken, zorgen of resultaten. Al die mentale obsessies zullen niet kunnen voorkomen dat moeilijke of schokkende gebeurtenissen plaatsvinden in jouw leven. Maar die obsessies zorgen er wel dat ze jou beroven van het (be)leven in het hier en nu.

2. Je gaat meer op je gevoel vertrouwen

Minder denken maakt ruimte voor meer voelen. Soms weten we dingen gewoon en voelen die aan. Het als maar blijven overdenken maakt het heel erg moeilijk om toegang te krijgen tot dit extreem wijze natuurlijke en vanzelfsprekende deel wat ook bij ons aanwezig is.

3. Je zult meer aanwezig zijn

Het beheersen van resultaten en het uitvoeren van mentale gymnastiekoefeningen in je hersenen maken het moeilijker voor je om de wereld om je heen, de mensen die van je houden en de interesses die je veel plezier geven, in je op te nemen. Kom terug en wees in het hier en nu… het heden is voor nu alles wat we hebben.

4. Je zult merken dat je relaties hechter worden

Als je stopt met proberen om elk aspect van je leven te beheersen, zul je merken dat je hersenen minder veroordelend worden. Dit komt omdat oordelen voor ons een manier is om snelle beslissingen te nemen over goed en kwaad. Maar deze beslissingen zijn niet altijd nauwkeurig en duwen mensen onvermijdelijk weg.

Minder controle en jezelf zijn

5. Je zult je echte zelf zijn

Als je stopt met proberen te bedenken wat je moet zeggen of doen om een ​​bepaald resultaat te krijgen, zit je gevangen en kun je niet gewoon jezelf zijn. In plaats van te manoeuvreren in wat je denkt te willen zijn, mag je worden en zijn wie je bent.

6. Je zult minder bang zijn

Hoe meer we controleren, hoe banger en onzekerder we worden. We beginnen te denken dat de enige reden waarom er geen slechte resultaten hebben plaatsgevonden, komt omdat jij alert en constant aan het roer staat. Klaar en op scherp voor een eventueel naderende ramp. Als je de controle loslaat en ziet dat je problemen kunt aanpakken wanneer ze zich voordoen, zullen je beslissingen minder door angst worden gedreven en meer een afspiegeling zijn van wie je in wezen bent.

7. Mensen zullen je leuker vinden

De waarheid is dat wanneer we de resultaten proberen te beheersen, we niet zo leuk zijn voor anderen die bij ons in de buurt zijn. Natuurlijk valt iedereen wel eens in de valkuil van het in controle willen zijn. Maar overweeg of jouw controlerende gedrag niet mensen weg zet en blokkeert die gewoon plezier met je willen hebben.

8. Je hebt meer energie

Er zijn enorme mentale reserves nodig om dit controlerende schaakspel constant in je hoofd te spelen. Naarmate deze kostbare energie vrijkomt, zul je merken dat jij je levendiger, energieker, plezieriger en spontaner voelt.

9. Je zult je rustiger voelen

Al het werk dat wordt gedaan om ervoor te zorgen dat het leven op een bepaalde manier verloopt, houd je gevangen. Net als je begint te ontspannen, herinneren je hersenen je er nog even sluipenderwijs aan dat jij nog iets moet oplossen, moet anticiperen of verbeteren. Naarmate je minder controle hebt, ontspannen je lichaam, hersenen en geest meer.

10. Je zult meer afhankelijk zijn van anderen

Als we te veel controle hebben, zien anderen ons als iemand die heel erg zelfvoorzienend is en anderen niet nodig heeft. De mensen in je leven weten misschien niet dat je eenzaam bent en een intens verlangen hebt naar diepere intensievere relaties. Door anderen binnen te laten en om hulp te vragen, voelen mensen zich toegelaten en worden je relaties intiemer.

Persoonlijke coaching

Als je al langer worstelt met dit controlerende leven, is persoonlijke en deskundige coaching misschien iets voor jou? Met wat juiste adviezen en een korte begeleiding zul je zien hoe snel je weer kunt worden wie je eigenlijk zou willen zijn.

Groei in Management en Leidinggeven

Persoonlijk leiderschap

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.