Synergie = samenwerking van een andere soort.

Opleiden

In een serie van 7, maken we kennis met de schrijver Stephen Covey en zijn boek; de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Misschien wel het best verkochte managementboek ooit. Vandaag gaan we ons richten op synergie. 

Eigenschap 6: Werk Synergetisch (6-7)

Op een leiderschapscongres in Chicago hoorde ik misschien wel de mooiste uitnodiging ooit hoe je naar mensen kunt kijken. John Maxwell – een wereldwijd bekende spreker, leiderschapsgoeroe en auteur – zei daar: ‘Leer kijken naar mensen en een 10 zien’. De zaal stuiterde want iedereen had direct een aantal kandidaten in z’n hoofd die zeker geen ’10’ waren. Maar dat was niet het criteria. Niet wat je bent… maar wat je zou kunnen worden en zijn: leren kijken naar mensen en een ’10’ aan potentieel zien.

Met de uitnodiging ‘werk synergetisch’ daagt Covey ons uit om de onderlinge verschillen die er tussen mensen zijn juist te gebruiken en in te zetten om zo tot betere resultaten te komen. Samen bereik je zoveel meer!

Ik heb ooit een onderzoek gelezen over teams. In het onderzoek mocht een team zijn eigen teamleden kiezen. Zij kozen vaak die teamleden die ze aardig vonden en graag in hun team hadden. Het andere team was verschillend samengesteld én er zat een mol in. De mol had de opdracht moeilijk, lastig en dwars te zijn. Maar gericht op resultaat.

De teamleden met de mol als teamlid vonden het vaak tenenkrommend en knap lastig om met zo’n dwarse betweter om te gaan. Voor het team wat alleen maar leuke en gezellige teamleden om zich heen had verzameld was elke dag een feestje.

Maar toen de teamprestaties werden gemeten bleek dat het ‘ons kent ons’ team middelmatig tot slecht scoorden. Maar het team met de mol in hun midden excelleerde in topprestaties.

“Leer kijken naar mensen en een ’10’ zien. En je ontsluit het verborgen potentieel van mensen en teams.” Peter de Heer

In het laatste deel van het onderzoek kregen de teams opdracht een bezuinigingsronde door te voeren. Elk team moest één teamlid ontslaan. Een klein drama natuurlijk voor het team met de ‘ouwe jongens krentenbrood’ samenstelling. Die wilden niemand kwijt. Maar het team met de mol wist het direct: die gaat er uit!

Hier zie je wat ook in de praktijk gebeurt. Als we iemand moeten ontslaan, ontslaan we vaak degene die ons het meeste succes oplevert. Maar we willen hem als eerste kwijt omdat hij anders en lastig is.

Als wij niet naar mensen leren kijken en een ’10’ zien en als wij niet in staat zijn om verschillen in te zetten om betere resultaten te bereiken, is samenwerken op z’n best 1 + 1 = 2. Of nog veel minder door destructieve verhoudingen. Maar bij een synergetische samenwerking mag je rekenen op 5-10-50-100, of zoveel meer!

Leer kijken naar mensen en een ’10’ zien. En je ontsluit het verborgen potentieel van mensen en teams.

Was deze blog voor jou interessant? Deel het dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.