Toegevoegde waarde van een HR adviseur

HRhr-adviseur

Heb je wel eens nagedacht om bepaalde HR taken geheel of gedeeltelijk uit te besteden? Je hebt bijvoorbeeld iemand nodig die HR advies geeft bij een disfunctionerende medewerker of je wilt het proces van functionerings- en beoordelingsgesprekken verbeteren. Daarnaast kan het zo zijn dat er functieprofielen omschreven moeten worden, of dat er een lastig conflict op de werkvloer moet worden opgelost. In dit blog, Q&A met onze eigen HR adviseur, leggen wij jou de voordelen uit.

Wat zijn de voordelen van een HR adviseur?

Dat ieder bedrijf iemand moet hebben met HR kennis is wel een feit. Het is niet zomaar een vak wat je erbij moet doen, omdat er veel zaken bij komen kijken. Vooral veel MKB-bedrijven doen HR er een beetje bij. Maar meestal is de juiste kennis niet aanwezig.

Je medewerkers zijn misschien wel de belangrijkste in je organisatie. Het is de taak aan de HR functionaris om hen maximaal in te kunnen zetten en motiveren. Hier moet dan ook voldoende tijd en focus voor zijn. Het uitbesteden van dit vak aan een andere organisatie kan daarom een oplossing zijn als er in jouw organisatie iemand is aangesteld als HR functionaris, maar er niet alle kennis van heeft. Een voordeel van het uitbesteden van jouw HR taken is dat degene die het overneemt niet in loondienst is. Je hoeft bijvoorbeeld het loon niet door te betalen tijdens vakantie, ideaal toch? Je werkt op projectbasis, dus eigenlijk zit je nergens aan vast. Behalve het project dan.

HR geheel, gedeeltelijk of projectmatig uitbesteden?

Als je er dan voor hebt gekozen om HR uit te besteden aan een adviseur komt de volgende vraag, in hoeverre besteed ik het uit? Dat ligt helemaal aan het vraagstuk. Stel jij hebt een dagtaak aan HR werkzaamheden, zoals; de gehele  werving en selectie, zorgen voor doorgroei- en ontwikkelmogelijkheden voor jouw medewerkers, het monitoren van het ziekteverzuim en administratieve persoonsgegevens verwerken. Dan is het meest verstandige om het geheel uit te besteden. Maar als jij bijvoorbeeld alleen de functieprofielen van je organisatie wilt opstellen, dan kun je dit als project uitbesteden. Je kunt dus eigenlijk alle kanten op. Het ligt geheel aan de vraagstukken en behoefte van je organisatie.

Wat zijn de risico’s als HR niet goed op orde is?

Het is duidelijk dat HR belangrijk is in een organisatie, maar laten we het ook even over de risico’s hebben als dit niet goed is geregeld.

  • Ontevreden medewerkers: door bijvoorbeeld het niet goed bijhouden van personeelsadministratie, zoals bijvoorbeeld het slecht bijhouden van verlofdagen.
  • Hoger verzuim: door het niet begrijpen van het gedrag van je medewerkers.
  • Medewerkers die niet op de juiste plek in de organisatie zitten: hierbij kun je denken aan verkeerde functies, omdat er niet genoeg aandacht wordt besteed aan de capaciteiten of talenten.
  • Wet en regelgeving niet nastreven: er zijn veel juridische zaken die komen kijken bij HR. Bijvoorbeeld de transitievergoeding, als iemand ontslagen wordt. Als hier fouten in gemaakt worden kan dit grote gevolgen hebben voor de organisatie zelf.
  • Functies niet kunnen vervullen: door bijvoorbeeld onvoldoende kennis over werving en selectie.
  • Geen gespreksverslagen: het personeelsdossier moet goed bijgehouden worden. Stel je hebt dit niet gedaan én je krijgt een conflict met een personeelslid waarbij je een ontslagzaak wil aangaan, dan kan dit voor grote gevolgen zorgen.

Welke voordelen biedt ZAKENWIJZER op dit gebied?

Het grootste voordeel wat ZAKENWIJZER biedt, is dat er voldoende kennis in huis is. Alle business units waarin wij actief zijn, overlappen elkaar. Zo kunnen bijvoorbeeld arbo gerelateerde vraagstukken een juridische onderbouwing nodig hebben. Dit hoeft dan niet weer uitbesteed te worden aan een andere organisatie, maar kan ZAKENWIJZER dit intern oppakken. Vooral HR heeft vaak ook juridische vraagstukken, het voordeel is dus dat alle kennis en expertise aanwezig is onder één dak.

Wat is het verschil in de ‘pakketten’ die worden aangeboden?

Net zoals eerder gezegd kan HR op verschillende manieren uitbesteed worden. Om dit makkelijker te maken zijn er pakketten gecreëerd. Hierin staat dus precies welke taken overgenomen kunnen worden en kun jij zelf de keuze maken.

Small: In dit pakket is de focus vooral op de administratieve zaken. Hierbij kun je denken aan: contracten regelen, verzuim in het systeem zetten, personeelsdossiers bijhouden etc.

Meestal kiezen kleinere organisaties voor dit pakket. Zij hebben vaak minder HR werkzaamheden en daardoor is de toegevoegde waarde van HR minder zichtbaar. De voordelen van HR zijn niet echt tastbaar of meetbaar. Meestal wordt het daarom gezien als een dure en onnodige investering.

Medium: Dit is zowel administratief als procesmatig.

Large: Hiermee wordt HR in zijn geheel uitbesteed. Vooral de grotere MKB bedrijven, met veel personeel, kiezen hiervoor. Zij besteden vaak ook meer aandacht aan dit onderwerp. Dit komt omdat zij meer personeel hebben en dus vaker in bepaalde situaties belanden waarbij het nodig is dat hun HR taken op orde zijn. De HR adviseur houdt zich bij dit pakket o.a. bezig met het ontwikkelen van medewerkers d.m.v. training of coaching. Hij/zij houdt een tevredenheidsonderzoek onder de medewerkers, houdt zich bezig met de werving en selectie, houdt het ziekteverzuim bij, verzorgt die personeelsadministratie etc. Kortom; de gehele personeelsstroom wordt bijgehouden, met alle werkzaamheden van dien.

Wat zijn de voordelen van een persoonlijkheidstest?

De voordelen van een persoonlijkheidstest kun je teruglezen in dit blog. ZAKENWIJZER biedt verschillende soorten testen aan. Testen hebben verschillende vraagvormen en kunnen daarom dus verschillende invalshoeken helder maken:

  • Bewustwording van jezelf als werknemer. Begrijpen waarom jij handelt op een bepaalde manier. Hiermee komen ook zwakke punten naar voren en hoe deze eventueel verbeterd kunnen worden.
  • Op een andere manier werknemers benaderen. Beter inzicht krijgen in de persoonlijkheid van medewerkers, waardoor je hen op de juiste manier kan benaderen.
  • Talententest: Hiermee kan je zien wat de sterke punten van de medewerker is. Daarmee wordt het meestal ook duidelijk of hij/zij de juiste functie vervult.
  • Leiderschapstest: Wanneer een leidinggevende niet goed functioneert, kan dit erg effectief zijn om te achterhalen waarom.

Het is dus van groot belang om je HR zaken goed op orde te hebben en je basiszaken rondom je personeel goed te regelen om onduidelijkheden te voorkomen en vooral de juiste kennis en ervaring in huis te hebben om de belangrijkste zaken niet te vergeten. Heb je hulp nodig met jouw HR werkzaamheden of wil je dit (deels/projectmatig) aan ons uitbesteden? Neem contact met ons op! 

persoonlijkheidstest brein

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.