Vakantie? Boek een boek!

Opleidenleiderschap

“Wat is je laatst gelezen managementboek”? Als ik deze vraag stel op een management en/of leiderschapstraining, gaan er maar meestal weinig vingers omhoog. En als ik doorvraag, blijkt dat het boek wel erg lang geleden gelezen is. Of is het bij wat bladeren en de samenvatting op de achterkant gebleven. Maar natuurlijk met het vaste voornemen deze echt nog eens te gaan lezen van kaft tot kaft. In de vakantie bijvoorbeeld.

Kennis + begrijpen = doen.

Hoe meer we ons realiseren hoe belangrijk persoonlijk effectief leiderschap is, hoe schrijnender het is dat we hier soms nog zo weinig van weten. Of liever gezegd: hoe weinig we hier kennelijk geïnteresseerd in zijn. Van onze hobby’s en liefhebberijen weten we soms meer dan het management- en leiderschapsvak wat we dagelijks uitvoeren. Wij beseffen dat misschien zelf niet, maar je medewerkers hebben er elke dag mee te dealen.

Leiderschap uit de losse pols en op gevoel gaat ons (denken we) goed af. Maar begrijpen we dan ook echt waar we mee bezig zijn? En als we dat begrijpen, doen we dan effectief wat nodig is? Als jouw belangrijkste werk leidinggeven is aan mensen en processen, hoe kan het dan dat we vaak alleen op eigen gevoel en waarneming af gaan? Of soms onze oude ‘foute’ leermeesters blijven kopiëren in onze eigen leidinggevende rol.

We hebben kennis nodig voor we kunnen begrijpen en wij onze leiderschapsstijl bewust aanpassen. Anders doen we maar wat. Maar of dat is wat jouw organisatie, v.w.b. mensen en processen nodig hebben, valt te betwijfelen.

Boek een boek. (of liever 2)

Een vakantieperiode leent zich bij uitstek om tijd te nemen voor een boek. Om je op weg te helpen tref je hieronder 2 samenvattingen van echte klassiekers. Maar voor beide hieronder genoemde boeken mag gelden: dit is echt wat je zou moeten weten als jij je als manager en leiderschap serieus neemt.

Boek 1- De 7 eigenschappen van effectief leiderschap (Stephen Covey)

Dit boek over leiderschap is zo ongeveer het ‘rijbewijs’ wat je eerst en minimaal moet hebben gehaald (= gelezen én begrepen moet hebben) voor je überhaupt een leidinggevende rol mag vervullen. Het is een meesterwerk waarvan in de afgelopen 30 jaar geen betere versie is verschenen. Hieronder staan de 7 eigenschappen in essentie:

Eigenschap 1: Wees proactief
Significante resultaten realiseren door consequent zelf je reactie te kiezen en vanuit jouw cirkel van invloed keuzes te maken wat voor jou belangrijk is en het verschil maakt.

Eigenschap 2: Begin met het eind in gedachten
De eigenschap die er voor zorgt dat het leven je niet overkomt. Keuzes maken en weten wat je wilt en bewust bent waar je naar onderweg op weg. Met dit kompas denken kies jij je bestemming.

Eigenschap 3: Belangrijke zaken eerst
In het hier en nu je focus en energie richten op effectieve doelen. Stoppen met dagelijks brandjes blussen. Urgentie is niet meer leidend. Daarvoor in de plaats kies je voor de echt belangrijke zaken in lijn met je doelen en bestemming.

Eigenschap 4: Denken in win-win
Effectieve samenwerking in relaties waar vertrouwen centraal staat. Denken in termen van; als jij wint, win ik. Kiezen om samen te winnen.

Eigenschap 5: Eerst begrijpen, voor jij begrepen kan worden
Vragen stellen, luisteren en begrijpen. Anderen beïnvloeden door eerst anderen te begrijpen. Om vervolgens vanuit wederzijds begrip verbinding te realiseren.

Eigenschap 6: Creëer synergie
Eenheid in verscheidenheid. Samen met alle aanwezige verschillen nieuwe oplossingen creëren, waarbij de verscheidenheid en verschillen maximaal worden benut. 1+1= dan geen 2 maar: 5-10-100…

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp
De balans in leven en werk duurzaam verbeteren door hier onvoorwaardelijk tijd voor te nemen. Tijd voor jezelf, tijd voor persoonlijke ontwikkeling en tijd voor de ander.

Boek 2 – Good to Great (Jim Collins)

Jim Collins beschrijft in zijn boek 6 concepten die een middelmatig bedrijf doet veranderen in een geweldige organisatie. Collins ontdekte als wetenschapper, bij een wereldwijd meerjarig onderzoek onder 500 ondernemingen, 11 geweldige bedrijven. Die 11 leverden 3x (een enkeling zelfs 18x) betere prestaties dan gebruikelijk in hun markten. En dat voor minstens 15 jaar op rij, zodat dit niet CEO gerelateerd kon zijn. Verder rekende Collins uit dat de kans dat deze 11 gewoon erg veel geluk hadden is uit te sluiten. Want die kans was 1: bijna 30 miljoen. Wat deze bedrijven gemeen hadden was het toepassen van de 6 concepten die hij in zijn boek verder heeft uitgewerkt. Voor jou is hieronder de essentie samengevat.

1- Niveau 5 leiderschap

Niveau 5 leiders stellen mensen en organisatiedoeleinden op de eerste plaats en niet hun eigen ego. Niveau 5 leiders treden zelden op de voorgrond, zijn bescheiden maar zeer vastberaden in het realiseren van hun doelen. Jim Collins noemt ‘leiderschap’ de belangrijkste factor van de 6 factoren.

2- Eerst wie dan wat.

Je kiest eerst voor de juiste mensen. Mensen die passen in het team. Daarna gaan we samen kijken waar we naar op weg gaan. Organisaties veranderen noodzakelijkerwijs snel. Je krijgt problemen met mensen bij veranderprocessen, die alleen bij je zijn komen werken om reden van de ‘oude’ bestemming.

3- Zie de harde feiten onder ogen… maar verlies de hoop niet

De harde feiten zijn harde data. Die realiteit onder ogen zien helpt organisaties op weg naar ‘great’. Het negeren van deze harde werkelijkheid en waarheid is de weg naar middelmatigheid en faillissement. Kies voor feiten i.p.v. dat wat goed voelt. Hoe dan ook… verlies nooit de moed.

4- Het egel principe

Dit principe is gebaseerd op een parabel in het boek tussen de egel en de vos. (die moet je echt lezen!) Samengevat: kies voor een eenvoudig concept (bestemming) en verlies je niet in complexiteit. Zorg dat je bestemming gedragen wordt door: passie, talent en een verdienmodel.

5- Creëer bedrijfsdiscipline

Train je mensen in zelfmanagement en zelfleiderschap. Mensen met ontwikkelt eigenaarschap denken en doen vanuit zelfstandigheid. Met deze ontwikkelde disciplines doen mensen van nature wat goed is voor de organisatie. Geef ze daarvoor vrijheid, verantwoordelijkheid en vertrouwen.

6- Technologie is een versneller. Meer niet.

Technologie is een mooie aanvulling. Het kan helpen als versneller om je doelen en bestemming te bereiken. Maar Good to Great bedrijven denken nooit dat alleen technologie het verschil zal maken. Mensen maken het verschil.

Over leiderschap gesproken

Persoonlijk leiderschap komt op de eerste plaats. Hoe geef jij effectief leiding aan jouw leven en werk? Want laten we eerlijk zijn. Als jij geen leiding kunt geven aan jezelf, hoe ga je dan leidinggeven aan jouw mensen en je organisatie? Een boek lezen is niet hetzelfde als het boek begrijpen. En begrijpen is niet hetzelfde als daadwerkelijk doen. Mensen en organisaties verdienen geweldige leiders. Persoonlijk leiderschap is hard werken.

Gun jezelf die persoonlijke ontwikkeling in leiderschap. Verrijk je kennis, ontwikkel vaardigheden, laat je inspireren en ontwikkel leiderschapsgedrag.

TIP: kijk hier eens rond en boek je zelf in.

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.