Vernieuwing werkt nooit van buiten naar binnen. Altijd van binnen naar buiten.

Opleiden

Vernieuwing werkt nooit van buiten naar binnen. Altijd van binnen naar buiten.

In een serie van 7, maken we kennis met de schrijver Stephen Covey en zijn boek; de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Misschien wel het best verkochte managementboek ooit.

Eigenschap 7: Houd de zaag scherp (7-7)

De eerste drie eigenschappen gaan over persoonlijke ontwikkeling. De eigenschappen 4, 5 en 6 zijn gericht op samenwerking met anderen. Eigenschap 7 heb je nodig om de eigenschappen 1 t/m 6 te onderhouden en verder te ontwikkelen.

Houd de zaag scherp’ is een uitdrukking die op verschillende manieren uitgelegd kan worden. Covey gebruikt in zijn boek het voorbeeld van een man die een boom aan het omzagen is. Maar als je goed kijkt is de zaag zo bot dat het hem nauwelijks lukt. Op de vraag waarom hij zijn zaag niet eerst slijpt en scherp maakt antwoord de man; ‘daar heb ik geen tijd voor, ik heb nog zoveel bomen om te zagen’.

“Het beste gereedschap wat ons ter beschikking staat zijn wij zelf. En juist dat gereedschap verwaarlozen we vaak tegen beter weten in.” Peter de Heer

Alle eigenschappen die Covey beschrijft hebben een relatie met effectiviteit (waarde en doelgericht). Het beste gereedschap wat ons ter beschikking staat zijn wij zelf. En juist dat gereedschap verwaarlozen we vaak tegen beter weten in, want natuurlijk weten we dat we onszelf moeten onderhouden en vernieuwen. Alleen dan kunnen we onszelf en onze omgeving steeds opnieuw uitvinden. Vernieuwing, daar draait het om in eigenschap 7. Elke dag opnieuw. Covey geeft hier richting aan door 4 gebieden te beschrijven.

1- Lichamelijke vernieuwing
Hier gaat het om het onderhouden van je lijf door je conditie te trainen, gezonde voeding te kiezen en controle te houden op stress.

2- Sociaal-Emotionele vernieuwing
Hier werken we aan ons zelfvertrouwen, empathisch vermogen en het dienstbaar zijn aan mensen en de wereld om ons heen.

3- Geestelijke vernieuwing
Je geest scherpen door meer te lezen, meer te schrijven en je belangrijkste prioriteiten te plannen.

4- Spirituele vernieuwing
In dit gebied hou je je bezig met studie (nieuwe dingen leren) en ben je gefocust op je belangrijkste doelen in het leven en doe je aan meditatie (jezelf leren kennen).

De 7 eigenschappen van effectief leiderschap

Stephen Covey heeft ons een geweldige handreiking gedaan met zijn 7 effectieve eigenschappen. Deze zijn er niet alleen voor leiders, maar voor iedereen die wil worden wie hij of zij diep in zijn hart wil zijn. Covey leert ons dat niet de omstandigheden of gebeurtenissen de reden zijn dat ons dat wel of niet lukt. Wij zijn het! Zelfleiderschap! Daar begint pro-actieve effectiviteit. Verantwoordelijkheid nemen voor je eigen leven en je belangrijkste doelen.

Was deze blog voor jou interessant? Deel het dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.