Wat is outplacement?

HRoutplacement

De letterlijke betekenis van outplacement is dat een werknemer die ontslag neemt of ontslagen wordt, begeleiding krijgt in het traject om een nieuwe baan te vinden. Organisaties groeien en veranderen. Hierdoor ontstaan er soms personele wisselingen die niet te voorkomen zijn. Dit kan ervoor zorgen dat een werknemer zijn of haar functie niet meer binnen de organisatie kan vervullen.

Werknemers die te maken krijgen met een outplacementtraject komen vaak in een moeilijke situatie terecht. Daarom is een goede zorg hierin van groot belang. De boodschap moet goed en duidelijk worden afgegeven. Professionele begeleiding in dit traject is daarom een goede oplossing.

Wanneer wordt outplacement ingezet?

Outplacement wordt ingezet op het moment van (naderend) ontslag. Dit kan zijn door reorganisatie, een onoplosbaar arbeidsconflict of het disfunctioneren van een medewerker. Maar ook het vastlopen in het huidige werk waardoor het voor werkgever en werknemer niet meer werkzaam is.

Een werkgever is niet verplicht een outplacementtraject in te zetten, maar heeft wel een wettelijke verplichting/verantwoordelijkheid tot goed werkgeverschap. De werknemer(s) worden gedwongen afscheid te nemen en verder te kijken naar andere mogelijkheden. In dit soort situaties is het nemen van deze verantwoordelijkheid dus van groot belang.

Een werknemer is daar tegenover wel verplicht om dit traject aan te gaan. In het geval dat dit geweigerd wordt, kan dit tot gevolg leiden dat er geen recht is op een werkloosheidsuitkering.

Hoe verloopt een outplacementtraject?

Een outplacementtraject is een periode van begeleiding naar een duurzame baan. In dit traject komen de werkgever en werknemer overeen dat er een eind komt aan het dienstverband. Samen zullen zij op zoek gaan naar nieuwe mogelijkheden in dezelfde branche of misschien zelfs in een andere richting. Wij leggen hier per stap uit hoe dit traject verloopt:

Kennismaking

Wanneer outplacement wordt ingezet, is de eerste stap de kennismaking. Het is belangrijk om de werknemer goed te leren kennen om hem of haar een zo goed mogelijk traject aan te bieden. In deze fase richten wij ons op onder andere de volgende punten:

  • Kennismaking met de loopbaancoach
  • Ruimte om het verlies van de vorige baan te verwerken
  • Hulpvraag vaststellen
  • Wensen en mogelijkheden inventariseren

Zelfonderzoek

Voor de zoektocht naar de geschikte baan start, is het belangrijk voor de persoon in kwestie om zichzelf ook goed te leren kennen. In dit soort situaties is het van belang om met bijvoorbeeld een persoonlijkheidstest te onderzoeken wat de motivaties en capaciteiten van de werknemer zijn.

In deze fase komen onder andere de volgende punten aan bod:

  • Opruimen van blokkades om positie op de arbeidsmarkt te vergroten.
  • Samen met de werknemer wordt een persoonlijk profiel opgesteld met de drijfveren, kwaliteiten en vaardigheden. Een persoonlijkheidstest, zoals een motivatieanalyse kan hier een goede bijdrage in leveren.
  • Het uitvoeren van een beroepskeuzetest, rekening houdend met ervaring en opleidingsniveau.

Zoektocht naar een baan

Nadat er een beeld is gevormd van de wensen, behoeften en persoonlijkheid van de werknemer kan de zoektocht naar een baan beginnen. De volgende punten worden in deze fase van outplacement doorgenomen:

  • Onderzoeken van verschillende richtingen op de arbeidsmarkt.
  • Specifieke opdrachten inzetten die inzicht geven in mogelijk passende vacatures.
  • Ondersteunen bij het opstellen van een CV, een Linkedin profiel, sollicitatiebrief en het solliciteren.
  • Oefenen met het voeren van sollicitatiegesprekken.
  • Werknemer activeren om persoonlijk netwerk in te zetten.

Als alles in dit traject goed is verlopen, is het doel bereikt. De werknemer is succesvol geplaatst op een plek die ook aan zijn of haar behoeften voldoet. De begeleider helpt bij het zorgvuldig afsluiten van de uitgevoerde opdracht en zal daarbij nog (indien wenselijk) regelmatig persoonlijk contact onderhouden.

Wie betaalt dit traject?

De kosten voor outplacement worden betaald door de werkgever. Hoeveel de totale kosten zullen zijn, hangt af van de inhoud en duur van het traject.

Mogen de kosten van outplacement in mindering worden gebracht met de transitievergoeding?

Ja, de werkgever mag de kosten die zijn gemaakt in het traject om een nieuwe baan te vinden in mindering brengen op de transitievergoeding. Wel moet er rekening mee gehouden worden dat hier vooraf akkoord op is gegeven door de werknemer!

Hoe kan ZAKENWIJZER jou hierin ondersteunen?

Outplacement maakt vaak deel uit van het sociaal plan bij een reorganisatie of een vaststellingsovereenkomst. Met de kennis en ervaring die wij in dit vakgebied hebben, kunnen wij jou en je medewerker de juiste dienst verlenen.

Wij werken met ervaren loopbaanspecialisten en hebben ook een breed landelijk netwerk. Daarnaast hebben wij ook specialisten voor het inzetten van de juiste persoonlijkheidstesten, zoals bijvoorbeeld TMA (Talent-motivatie analyse). Tot slot houden we er rekening mee dat ieder traject op maat, persoonlijk en resultaat gericht is.

Heb je hier vragen over of wil je graag meer informatie? Neem contact met ons op via 088 5056000 of mail: arbo@zakenwijzer.nl

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.