De '5 uur regel' van Benjamin Franklin

OpleidenBlog: Wat kan jij leren van de '5 uur regel' van Benjamin Franklin?

De 5 uur regel

Benjamin Franklin (07-01-1706) was een druk man. Hij heeft een belangrijke rol gespeeld in de totstandkoming van de VS. Maar hij was naast staatsman nog veel meer. Een begenadigd schrijver, wetenschapper en succesvol ondernemer. Tussen alle bedrijven door was hij o.a. de uitvinder van de leesbril en de bliksemafleider. Waar haalde die man de tijd vandaan zou je denken. Van Franklin is bekend dat hij zeer efficiënt met zijn tijd omging. Geen onwaarschijnlijk lange werkdagen met weinig slaap, maar gewoon 8-urige werkdagen en 2 uur lunchtijd notabene. Maar nog belangrijker was misschien wel zijn strak gehanteerde 5 uur regel. Elke dag 1 uur besteden aan leren! Die ‘5 uur regel’ zie je terug bij veel succesvolle personen.
Barack Obama las elke dag 1 uur, ondanks zijn overvolle agenda. Bill Gates plant jaarlijks leesvakanties. Warren Buffet heeft tijdens zijn hele carrière 80% van zijn tijd voornamelijk geïnvesteerd in lezen en denken. Elke dag tijd nemen om te leren was voor hen vanzelfsprekend, ondanks overvolle agenda’s en verplichtingen.

Blijven leren

Ik spreek dagelijks ondernemers, leiders en managers. Ik ontmoet ze op hun werk en bedrijf als adviseur, spreek hen persoonlijk tijdens coaching, of ontmoet ze op onze seminars en in leiderschapstrainingen. Het eerste compliment dat ik hen geef is dat ze hiermee bewijzen niet te zijn uitgeleerd. Maar het is tegelijk verrassend hoe weinig van hen ‘dagelijks leren’. Laat staan in de buurt komen van de 5 uur regel van Benjamin Franklin. Succes heeft geen relatie met harder en sneller. Maar met slimmer en kennis.

Blijven uitdagen

Om hen uit te dagen meer te gaan lezen ben ik begonnen om bij de Masterclass ‘Leiderschap in één dag’ hen 4 boeken cadeau te doen in de kennisgebieden: Leiderschap, Organisatie, Gedrag en Veranderen. Leren is namelijk nog steeds de beste investering in je bedrijf of loopbaan met het hoogst mogelijke rendement. Permanent in de leerstand staan is gewoon een harde onvoorwaardelijke eis in onze kenniseconomie.

Nog even terug naar Benjamin Franklin. Hij hanteerde naast de 5 uur regel ook 5 harde voorwaarde v.w.b. zijn dagindeling.

1. Omarm je dag
Begin de dag met een plan. Weet wat je wel en vooral niet gaat doen. Doe die dingen en doe ze goed en met plezier. Onderga de dag niet, maar pak de regie.

2. Lunch als een 7 gangen diner
Neem halverwege de dag tijd. Tijd om te lunchen, te ontspannen en te herstellen van je ochtendinspanningen. Geniet van even niets.

3. Werk hoort op het werk
Laat het werk op het werk. Franklin genoot van z’n vrije tijd. Wel besteedde hij tijd aan planning en voorbereiding voor de volgende dag. Maar dat was tegelijk een inspanning om ook de volgende dag ontspannen tegemoet te zien.

4. Zet een handtekening onder je dag
Sta stil bij de afgelopen dag. Resumeer, evalueer en leer. Creëer van elke dag een schilderij waar jij je handtekening met trots onder kan zetten.

5. Slaap als een baby
Hoe druk Franklin het ook had, hij sliep strikt minimaal 7 uur. We hoeven niemand meer uit te leggen dat een kortere nachtrust uiteindelijk vroeg of laat gezondheidsproblemen op gaat leveren. Maar korte nachtjes zijn tegelijk funest voor een effectieve werkdag.

Conclusie

Laten we weer tijd maken om te leren en te lezen. Als de drukste personen op aarde hier tijd voor weten te vinden, hebben jij en ik geen enkel excuus meer.

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 088-505 6000 of vraag gratis en vrijblijvend informatie aan via de groene button!

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV.
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.