Wat moet ik toch met Gerard?

OpleidenSamenwerken

Zo’n vijf jaar geleden kwam er een boekje uit met deze titel. Het is niet moeilijk te raden waar de schrijver de aandacht voor vroeg: lastige medewerkers. Wie kent ze niet. In het boek werden ideeën aangedragen hoe hier mee om te gaan.

Samenwerken

Zelf schrik ik nog regelmatig als ik een leidinggevende of werkgever hoor spreken over zijn werknemers. Dan is het woord ‘lastig’ bijna een compliment. Toegegeven: omgaan met mensen is niet altijd makkelijk. En waar mensen samenwerken gaan soms dingen mis en ontstaan er frustraties en conflicten. Maar de kunst van samenwerken is nu juist, deze een dimensie te geven waarin samenwerken kan transformeren tot synergie tussen mensen. Waarbij het effect van deze synergetische samenwerking groter is dan wat de afzonderlijke delen kunnen bereiken. Dan is 1+1 geen 2, maar 5, 10, 100 en meer. Overigens zie je bij een destructieve samenwerking dat 1+1 eerder -1, -5, -10 en soms nog minder zal opleveren. Deze afbraak- samenwerking moet elke manager per direct stoppen.

“Als iets de creativiteit plat slaat in organisaties is het wel het ‘klonen’ van werknemers.” Peter de Heer

‘Wat je ziet dat ben jij’
Wanneer een manager of werkgever klaagt over zijn medewerkers is mijn standaard opmerking: ‘wat je ziet dat ben jij’. Jij hebt ze aangenomen. Als je daar nu spijt van hebt zul je dit ook zelf op moeten lossen. Maar waar hebben managers dan spijt van? In veruit de meeste gevallen gaat het niet om spijt maar om het onvermogen om met mensen om te gaan die anders denken, anders spreken en ander gedrag vertonen. Dat is de reden waarom sommige managers mensen om zich heen verzamelen die denken zoals zij. Als iets de creativiteit plat slaat in organisaties is het wel het ‘klonen’ van werknemers. Maar leren omgaan met verschillen maakt juist het verschil in organisaties.

In een wereld die voortdurend aan het veranderen is, hebben we in organisaties andersdenkende werknemers nodig. En leidinggevenden die hier mee om kunnen gaan. Die de ‘Gerards’ van deze wereld uitdagen, motiveren en inspireren vooral anders te zijn.

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.