Wat nou als de pandemie eindigt en ik nog steeds angstig en depressief ben?

Arbodienstgezondheid als uitgangspunt

COVID- gerelateerde beperkingen hebben ons op ongekende manieren uitgedaagd. Velen van ons zullen na de pandemie blijven worstelen met geestelijke gezondheidsklachten. Gedragstherapie biedt drie krachtige manieren om gezondheid en geluk terug te winnen.

Gezondheid en geluk

Het sociale isolement van deze Covid- periode was diep. Covid- gerelateerde beperkingen hebben de wereld van talloze mensen verkleind. Velen van ons hebben eindeloze uren alleen doorgebracht in een virtuele wereld, starend naar een scherm terwijl we vanuit huis werkten. Zoom-vergaderingen kwamen en gingen, maar de scène veranderde nooit echt.

We maken ons zorgen over de geestelijke gezondheid van onze eigen kinderen. Aangezien we uit onderzoeken weten dat kinderen die sociaal isolement en emotionele problemen ervaren, later in hun leven meer kans lopen op het ontwikkelen van aandoeningen zoals angst en depressie. Gelukkig vinden velen de weg terug, maar lang niet iedereen gaat zomaar weer over tot de orde van de dag. Het nieuwe of oude normaal.

Mensen zijn opmerkelijk veerkrachtig in het opheffen van pandemie gerelateerde beperkingen. Vaak kunnen ze zelf wel de wolk die over hun leven hangt, opheffen. Maar voor veel mensen, zowel jong als oud, zal meer dan een jaar social distancing een langere schaduw werpen. Velen van ons zullen blijven worstelen, ondanks de hervatting van de normale activiteiten. Maar sommigen blijven zich hopeloos ontmoedigd voelen, zelfs als de wereld weer open gaat.

Gedragstherapie voor gezondheid en geluk

Er zijn drie krachtige manieren om je gezondheid en geluk terug te winnen:

  • Denken:
    Je geest zal je allerlei verhalen vertellen op een moment als dit. De meest verontrustende gedachten kunnen het meest waar zijn, maar zullen vrijwel zeker vals zijn. Je bent geen last, ook al voelt het zo. Soms denken we zelfs dat de mensen van wie we houden beter af zouden zijn als we er niet meer zouden zijn. Het is niet de waarheid! Als je dat soort gedachten hebt, hoef je ze niet alleen te dragen. Vertel het alsjeblieft aan iemand die je vertrouwt en die je kan helpen.
  • Handelen:
    Er zijn activiteiten die je kunt doen waardoor je je beter gaat voelen, wat op dit moment misschien moeilijk te geloven lijkt. Veel van deze activiteiten zijn precies degene waar je geen zin in hebt – eenvoudige dingen, zoals een wandeling maken of een vriend bezoeken. Ik weet dat het idee om iets te doen soms te veel lijkt, maar zelfs de kleinste stap kan een echt verschil maken. Geef prioriteit aan activiteiten die jou in contact brengen met de mensen waardoor jij je weer bij het leven betrokken voelt.
  • Bewust:
    Pauzeer elke dag even om rustig exclusieve tijd te nemen voor jezelf. Onthoud vooral dit: het komt goed met je. Niet omdat alles gaat zoals je wilt, maar omdat je weer de kracht zult vinden om elke uitdaging aan te gaan.

Hier zijn drie eenvoudige oefeningen om je op weg te helpen

Denk na: hoe erg zou het zijn?

Soms vertellen onze hersenen ons dat er iets ergs gaat gebeuren. Maar de realiteit is dat het meestal niet zo erg zal zijn als we vrezen. In plaats daarvan zal het gewoon een uitdaging zijn die we aan kunnen. Dus als je je vandaag ergens zorgen over maakt, stel je dan voor dat je er wél voor zorgen kunt wat het ook is. Onthoud dat je gebouwd bent om problemen op te lossen. Dat kun jij.

Handelen: onvolmaakt is goed

Soms willen we een nieuwe activiteit niet eens proberen, omdat we bang zijn dat we het verknoeien. Maar het is oké om fouten te maken. Denk aan iets wat je altijd al wilde doen, zoals een nieuwe sport of hobby. Plan om het te gaan doen, zelfs als het niet perfect is. Als je je zorgen maakt dat je het verkeerd doet, onthoud dan je doel: het beste onvolmaakte werk dat je kunt doen, is ook goed.

Bewust: adem en ontspan

Als je moet ontspannen en spanning moet loslaten, zoek een stilteruimte op ga daar zitten met je ogen dicht. Haal drie langzame, kalmerende ademhalingen, tel tot vijf elke keer dat je uitademt. Knijp nu je handen tot vuisten. Laat je handen dan helemaal ontspannen. Haal nog drie kalmerende ademhalingen. Herhaal het knijpen in de hand nog een keer. Eindig met nog drie gemakkelijke ademhalingen. Merk dan gewoon op hoe je je voelt.

Zet de eerste stap!

Het is geen persoonlijk falen om te worstelen met je mentale gezondheid als gevolg van de pandemie. Het is een begrijpelijke reactie op een hele vreemde en moeilijke tijd. Hoe moeilijk het nu ook is, deze uitdagingen kunnen je laten groeien op manieren die je je niet had kunnen voorstellen.

Het is ook geen persoonlijk falen als het je niet alleen lukt. Hulp vragen is juist heel erg moedig. Maar kom in beweging en zet die eerst volgende stap. Je zult zien dat die daarop volgende stappen je makkelijker af gaan. Maar kom in beweging. Wij kunnen jou hierin helpen en ondersteunen. Neem contact met ons op via 088-5056000 of per mail voor de mogelijkheden!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.