Wat voor conclusies trek jij over anderen?

HRConclusies trekken over anderen

Professor dr. Natalie Kerr, is sociaal psycholoog aan de James Madison University, waar ze lesgeeft en onderzoek doet. Ze is gepassioneerd in het delen van haar kennis over psychologie, zodat mensen hun persoonlijke en professionele leven kunnen verbeteren. Met haar recente onderzoek toont ze aan dat onze gevolgtrekkingen over anderen vaak verkeerd zijn.

Ik begrijp je.. of toch ook weer niet?

Andere mensen proberen te begrijpen is een complexe en foutgevoelige taak. De gevolgtrekkingen van mensen over elkaars gedachten, gevoelens en bedoelingen zijn vaak verkeerd. Mensen zijn vaak pessimistischer over hun eigen sociale leven dan zou moeten. Het begrijpen van andere mensen, een proces dat sociale perceptie wordt genoemd, is geen gemakkelijke taak. We kunnen de gedachten van andere mensen niet lezen, dus we moeten conclusies trekken over hun gedachten, gevoelens en bedoelingen. Decennia van onderzoek in de sociale psychologie, toont aan dat onze gevolgtrekkingen vaak verkeerd zijn.

Hier zijn een paar veelvoorkomende fouten in sociale perceptie:

1. Mensen houden meer van ons dan we denken

Na een gesprek met iemand hebben we de neiging om ons zorgen te maken over hoe we overkwamen (bijvoorbeeld: “Heb ik te veel gedeeld?” “Klonk die opmerking pretentieus?”). Uit onderzoek blijkt echter dat mensen niet zo kritisch zijn als wijzelf. In feite hebben mensen de neiging om ons aardig te vinden en meer van ons te genieten dan wij denken. Onderzoekers noemen deze discrepantie in perspectieven de ‘Liking gap’.

Het is natuurlijk onredelijk om te verwachten dat iedereen het leuk vindt. Maar onderzoek naar de sympathiek-kloof suggereert dat we een deel van onze bezorgdheid over hoe we door anderen worden gezien opzij kunnen zetten en gewoon van het gesprek kunnen genieten.

2. Praten met vreemden is leuker dan we denken

Mensen zijn vaak terughoudend om met vreemden te praten, maar voelen zich daarna gelukkiger en meer verbonden. In één onderzoek moedigden onderzoekers trein- en bus forenzen aan om met een medepassagier te praten of geen contact te zoeken. Forenzen voorspelden dat ze gelukkiger zouden zijn zonder contact. Maar wat bleek? Degenen die met een vreemde hadden gesproken, genoten meer van de rit dan degenen die in eenzaamheid de rit uit zaten. Dit gold zowel voor extraverte als introverte personen.

Als je de neiging hebt om juist niet met vreemden te praten, omdat je denkt dat het ongemakkelijk of onaangenaam zal zijn, probeer dan je perceptie te veranderen.

3. Mensen merken niet altijd wat we willen verbergen

Wanneer mensen onzeker zijn over een aspect van hun gedrag of uiterlijk (zoals bijv. een groot litteken), overschatten ze vaak de mate waarin anderen het opmerken. Onderzoekers noemen dit fenomeen het spotlight-effect.

In een slimme studie vroegen onderzoekers studenten om een ​​gênant T-shirt te dragen. Zoals voorspeld, overschatten de studenten het aantal andere studenten die het daadwerkelijk hadden opgemerkt. Onderzoek naar het spotlight-effect suggereert dat anderen misschien minder gefocust zijn op onze onvolkomenheden dan wijzelf. Is dat geen opluchting?

Conclusies trekken in het bijzijn van anderen

4. Anderen beoordelen ons minder hard dan we denken

Wanneer we een mislukking of een gênant ongeluk ervaren, zoals het vergeten van de naam van een nieuwe kennis of struikelen op het trottoir, denken we vaak dat anderen ons hard zullen beoordelen. Onderzoek toont echter aan dat onze angsten overdreven zijn; mensen zijn minder kritisch dan we denken.

Een van de redenen waarom we de negativiteit van de oordelen van anderen overschatten, is dat we de neiging hebben om ons meer op onze fouten te concentreren dan anderen. Als je bijvoorbeeld struikelt over een paar woorden in een toespraak van 10 minuten, zijn jouw gedachten daarna waarschijnlijk gericht op de blunder. De indruk die het publiek van jou heeft, is echter waarschijnlijk gebaseerd op het grotere geheel – de ideeën die je deelde, het vertrouwen dat je uitstraalde, enz. Dus, de volgende keer dat je een sociale blunder begaat, vergeef jezelf zoals anderen doen.

5. Mensen kunnen niet dwars door ons heen kijken

Mensen hebben de neiging te geloven dat hun gedachten en gevoelens voor anderen duidelijker zijn dan in werkelijkheid het geval is. Een overtuiging die onderzoekers de illusie van transparantie noemen.

In één onderzoek speelden deelnemers een variant van het spel ’twee waarheden en een leugen’. Omdat ze dachten dat anderen dwars door hen heen keken, overschatten de deelnemers de mate waarin anderen hun leugens konden ontdekken. Een andere groep deelnemers werd gevraagd hun gevoelens te verbergen na het drinken van een smerig drankje op azijnbasis. Hoewel deelnemers dachten dat ze niet erg goed waren in het verbergen van hun reacties, konden waarnemers niet zien welk drankje ze hadden gedronken.

Houd rekening met de illusie van transparantie wanneer jij je angstig voelt om een ​​toespraak te houden of een lastig gesprek moet voeren waar je erg tegenop ziet. Je zou kunnen aannemen dat je angst voor anderen duidelijk is, maar je verbergt het waarschijnlijk beter dan je denkt.

6. Mensen waarderen een compliment meer dan we weten

Echte complimenten geven ons een goed gevoel, dus waarom geven we elkaar niet vaker complimenten? Onderzoekers hebben ontdekt dat mensen onderschatten hoe goed een compliment anderen doet voelen, en ze overschatten hoe geïrriteerd, gehinderd en ongemakkelijk de andere persoon zich zal voelen als gevolg van het ontvangen van hun compliment.

Deze sociale misvatting weerhoudt ons er waarschijnlijk van om ruimhartig te zijn in het geven van complimenten, waardoor we kleine maar belangrijke kansen op sociale connectie missen.

7. We zijn niet de enige die zaterdagavond alleen thuis zijn

Hoewel mensen geneigd zijn te geloven dat ze op de meeste domeinen (intelligentie, creativiteit, leiderschapskwaliteiten, enz.) beter dan gemiddeld zijn, hebben ze minder vertrouwen in hun sociale leven. Onderzoek toont inderdaad aan dat de meeste mensen denken dat anderen meer feesten bijwonen, meer vrienden hebben en een grotere sociale kring hebben dan zijzelf. Sociale media houden dit pessimistische geloof waarschijnlijk in stand.

Dus stop er maar mee je hierover teleurgesteld te voelen als je zaterdagavond alleen thuis zit. Je mist waarschijnlijk minder dan je denkt.

Training psychologie voor managers

Managers geven leiding aan werknemers om doelen te realiseren. Dat gaat gegarandeerd een stuk makkelijker als je beter zou begrijpen hoe mensen denken en beslissingen nemen. Sterker nog: als jij beter begrijpt hoe jouw eigen brein werkt, kun jij je werknemers beter begrijpen en krijg je meer voor elkaar. Managers zouden meer moeten weten over het menselijk brein en gedrag om effectief hun werk te kunnen doen.

Informeer daarom eens naar de verschillende in- company mogelijkheden voor leidinggevenden, management- of directieteams. Samen beter worden!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.