We zien veel van onszelf in anderen… en wat worden we daar soms boos om.

OpleidenJezelf zien in anderen

Belangstelling

In de afgelopen jaren ben ik in gesprek geweest met duizenden managers en ondernemers van organisaties en bedrijven. Mijn belangstelling voor leiderschap en gedrag is al vroeg aangestoken. Het is als vuur dat niet dooft. Ik heb mateloze belangstelling voor ondernemers, leiders en managers. Het is geen job. Het is een identiteit. Een zijn. De beste leiders die ik ken, houden van mensen en zien hun potentieel. Ze zijn altijd op zoek naar het beste in hen. Ze observeren, coachen en blijven hun werknemers volgen en genieten van hun persoonlijke ontwikkelingen. Ze glimlachen vaak bij zichzelf. Simpelweg omdat ze zoveel van zichzelf in hen terugzien. De mooie en de minder mooie dingen. De successen, maar ook de fouten en het falen. De groeistuipen en de woestijnperiodes. Het vuur en de ogenschijnlijke onverschilligheid als ze op dood spoor zitten.

“We zijn vaak boos op anderen, omdat we in hen het ongewenste gedrag van onszelf ontdekken.” Peter de Heer

De organisatie waar ik leiding aan mag geven, kenmerkt zich door ‘jong oranje’. Jonge, slimme mensen die met passie hun werk doen. En ik kan je melden dat dit haute couture is voor elke leider die gaat voor het beste. Je ziet veel van jezelf terug. Maar ook de zaken waarvan je dacht dat je ze al lang vergeten was. De moeilijke leermomenten waarbij jij jezelf keihard tegenkwam.

Als het in mij begint te stormen, weet ik inmiddels dat we bij zo’n moment zijn aangekomen. Stormen van enthousiasme maar ook orkanen van irritatie als ze in dezelfde 7 sloten tegelijk lopen waar ook ik ooit een nat pak heb opgelopen. We zijn vaak boos op anderen, omdat we in hen het ongewenste gedrag van onszelf ontdekken.

Als het mij lukt de eerlijke kwetsbare gesprekken te voeren met ondernemers, is die gemeenschappelijke herkenning er altijd. Je boosheid en irritaties, over wat er mis gaat in je organisatie, is een spiegel van je eigen verleden. Zodra je dat door hebt, snap je wat er eigenlijk aan de hand is. In plaats van te verdrinken, zie je opeens dat jonge mensen leren zwemmen. Dat is zó gaaf. Je enige rol is hen aanmoedigen vanaf de tribune. Want net als jij komen ook zij er wel. Maar alleen als jij ze laat zwemmen op de manier die bij hen past.

Was deze blog voor jou interessant? Als dat zo is deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.