Werken aan je zelfvertrouwen is werken aan geluk!

ConsultancyZelfvertrouwen als beeld voor het geloof in jezelf

Zelfvertrouwen is vooral jezelf vertrouwen. Dat is lastig genoeg. We wantrouwen onszelf vaak. In wie we zijn, wat we kunnen en wat we doen. Terwijl nou juist geloven in eigen kracht en zelfrespect, weerbaar maakt en positief uitwerkt in je werk en persoonlijk leven. Zelfvertrouwen creëert een leuker en mooier mens van je. Zelfvertrouwen gaat om het geloof in jezelf, zonder jezelf te overschatten. Geloven in eigen kracht. Het maakt je weerbaar als er tegenvallers te incasseren zijn.

Zelfvertrouwen blaast je niet gelijk omver wanneer het even tegenzit. Je bent niet afhankelijk van omstandigheden, maar creëert je eigen omstandigheden. Gezond en evenwichtig zelfvertrouwen geeft je een boost en maakt dat jij de wereld wél aan kan. Juist als die wereld niet zo voorspelbaar is en even helemaal niet meezit.

Wat is zelfvertrouwen?

Bewustheid van je eigen kwaliteiten, maar ook van je zwakke punten. Je bent daar eerlijk over zonder schaamte. Je sterke, zwakke en verbeterpunten eerlijk onder ogen zien geeft je de mogelijkheid daar effectief naar te handelen. Ook durf je je eigen succes te benoemen. Maar ook wat fout gaat. Je maakt jezelf verantwoordelijk voor wat goed gaat, maar ook wat mislukt. Zonder naast je schoenen te gaan lopen, of je een mislukkeling te voelen.

Moeilijkheden ervaar je vooral als leuke uitdagingen en niet persé als problemen. Je hebt een eigen mening, en communiceert je standpunten zonder terughoudendheid, maar juist met overtuiging. Dat maakt indruk. Mensen met zelfvertrouwen geven rust en duidelijkheid. Zelfvertrouwen heeft positieve invloed op anderen. Vol zelfvertrouwen optreden laat rust en balans zien. Ook als het moeilijk en emotioneel is en anderen je tegenwerken en het je moeilijk maken.

Waarom is zelfvertrouwen belangrijk?

Met een gezonde dosis zelfvertrouwen kun jij je ontplooien en werken aan je persoonlijke ontwikkeling. Zelfvertrouwen maakt je weerbaar en zelfstandig. Je raakt niet in de war als anderen het niet met je eens zijn. Mensen met zelfvertrouwen maken een verschil van mening niet persoonlijk. Ze voelen zich niet gelijk aangevallen. Het oordeel van een ander is vooral het oordeel van die ander. Daar luister je naar en kiest wat waardevol is. En waar je niets mee kan of wil, laat je voor wat het is; de mening of het oordeel van die ander. Zelfvertrouwen geeft een boost aan je persoonlijke ontwikkeling en in de samenwerking met anderen. Je prestaties leiden niet onder twijfels en verwarring. Je gelooft in jezelf en waar je mee bezig bent. Het zal het resultaat en de kwaliteit van je werk en je relaties positief beïnvloeden. Mensen met gezond zelfvertrouwen zijn vaak gelukkige mensen en aangenaam gezelschap.

Zelfvertrouwen vergroten? Neem dan de volgende 10 adviezen serieus:

 

  • Schrijf op wat wél lukt

Als je niet overloopt van zelfvertrouwen zit je vaak gevangen in dat wat allemaal niet lukt in jouw ogen. Maar dat is natuurlijk onzin en niet de waarheid. Er lukken jou ook zaken die het verdienen om genoemd te worden. Schrijf ze aan het eind van de dag gewoon eens op. Het maakt je bewust van je persoonlijke successen en doet je zelfvertrouwen groeien.

Zelfvertrouwen-advies
  • Uitdagende doelen moeten wel realistisch zijn

Doorslaan is nooit handig. Zeker niet met het stellen van doelen. Onrealistische doelen helpen niet om te groeien in zelfvertrouwen. Wordt eerlijk tegenover jezelf. Wie wil je voor de gek houden? Doelen die niet haalbaar zijn, zijn erg destructief voor het groeien in zelfvertrouwen. Juist haalbare en gerealiseerde doelen geven het vertrouwen in jezelf een boost.

  • Weet wie je bent

Als je met een negatieve bril kijkt naar jezelf, doe jij jezelf geen recht. Bescheidenheid is mooi, maar beter is onder ogen te zien en te erkennen waar je gewoon goed in bent. Zeg het tegen jezelf en zeg het hardop. Spreek hierover met mensen die je kennen en vertrouwd. Valse bescheidenheid is ondermijnend en maakt dat je niet of onvoldoende uit de verf komt. Het creëert een vals zelfbeeld.

  • Leer kritiek ontvangen

Loop niet weg van kritiek. Het is onderdeel van het leven. Leer er mee om te gaan. Het is vooral een kritische mening van die ander. Daar kun jij je voordeel mee doen. Maar jij bepaalt wat je er mee kan en wilt. Niemand anders.

  • Ga om met succesvolle mensen

We zijn zo geneigd om ons te verbinden met ‘gelijken’ dat we niet eens in de gaten hebben dat dit niet echt helpt in het groeien van ons zelfvertrouwen. Je kunt niet veel leren van mensen die eveneens worstelen met hun zelfvertrouwen. Zoek de zelfverzekerde mensen op! Kijk naar hen. Spreek met hen…en leer van hen. Het zijn jouw rolmodellen hoe jij aan zelfvertrouwen kan winnen.

  • Maak tijd voor persoonlijke ontwikkeling

Je bent vaak niet alleen beter dan jezelf wel denkt, maar je kunt ook beter worden. Groeien in persoonlijke ontwikkeling is groeien in zelfvertrouwen. Vraag: wat heb jij het afgelopen jaar gedaan aan persoonlijke groei? En wat zijn je plannen voor dit jaar? Als je hier lang over moet denken, heb jij je antwoord. Zet stappen in kennis en vaardigheden. Persoonlijke ontwikkeling werkt enorm helend in relatie tot je gebrek aan zelfvertrouwen.

  • Incasseer complimenten en duik niet weg

Typisch voor het gebrek aan zelfvertrouwen is het wegwuiven van complimenten. Als iemand een oprecht compliment aan je geeft, neem deze dan met beide handen aan. Ga deze niet kleiner maken, wegredeneren of doorverwijzen naar anderen. Nee, jij ontvangt een compliment om wie jij bent en gedaan hebt. Accepteer dit cadeau en deze bouwstenen in jouw groei in zelfvertrouwen.

  • Kwetsbaarheid is het nieuwe macho

Er is geen enkele reden te bedenken waarom jij altijd zeker van jezelf moet zijn. Zelfvertrouwen verdraagt soms ook eerlijke onzekerheid. Kwetsbaarheid mag. Zonder dat jij je hierin verliest. Soms is die onzekerheid niet te verklaren. Het zij zo. Misschien zal het je verderop duidelijk worden. Maar laat het je niet verlammen en blijf doorstappen op de weg die je bent ingeslagen.

  • Jij bent goed genoeg zoals je bent

Stop ermee jezelf te vergelijken met anderen. Jij bent uniek. Deze wereld heeft niets aan klonen. Die ene is er al. Twee van hetzelfde voegt niets toe. Ga worden wie je bent en wees daar trots op. Je hebt unieke talenten die het waard zijn om uit en voor te leven. Alleen zo kun je op een unieke manier van betekenis zijn voor jezelf, jouw persoonlijk geluk en dat van die ander.

  • Als je moeite hebt om te leven vanuit zelfvertrouwen, is onderstaand gedichtje voor jou geschreven:

Jij mag zijn zoals je bent

om te worden wie je bent,

maar nog niet kunt zijn;

en je mag het worden

op jouw manier

en in jouw tijd

gedicht van Anna Terruwe

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.