Wet flexibel werken 2023 - waar moet je rekening mee houden?

JuridischWet flexibel werken 2023

De Wet flexibel werken, welke 1 januari 2016 is ingegaan, wordt in 2023 verder aangevuld. Flexibel werken is momenteel relevanter dan ooit en één van de meest gewilde arbeidsvoorwaarden voor werknemers. In deze blog lichten we de aanpassing uit!

Wat is de Wet flexibel werken?

De Wet flexibel werken (Wfw) is ervoor bedoeld om werknemers het recht op flexibele werkomstandigheden te geven. Zo kunnen werknemers aanpassingen in hun werktijden, arbeidsduur of werkplek bij hun werkgever aanvragen.

De werknemer dient zijn aanvraag schriftelijk kenbaar te maken bij de werkgever. Het verzoek dient minimaal 2 maanden voor de gewenste inval datum te worden ingediend. Daarbij hoeft er geen reden voor de aanvraag te worden vermeld.

De aanvraag bestaat uit:

  • Gewenste ingangsdatum en
  • Het aantal gewenste werkuren en/of
  • De gewenste arbeidsplaats en/of
  • De (nieuwe) verdeling van werkuren en/of
  • De gewenste dagen/tijden of oproepperiodes.

De aanvraag dient minimaal een maand voor de gewenste ingangsdatum worden verwerkt door de werkgever, anders dient het verzoek conform de wensen te worden geaccepteerd.

Voorwaarden

In principe wordt van de werkgever verwacht het verzoek te honoreren, tenzij het verzoek conflicteert met zwaarwegende dienst- of bedrijfsbelangen. Voorbeelden hiervan zijn: roostertechnische problemen, over- / onderbezetting, maar ook financiële problemen etc. De reden van weigering moet schriftelijk door de werkgever worden onderbouwd.

Voorwaarden voor de aanvraag zijn dat:

  • De medewerker minimaal 6 maanden in dienst is;
  • De aanpassingen binnen de eigen functie vallen;
  • De medewerker niet meer uren gaat maken dan wettelijk toegestaan;
  • De medewerker niet meer dan 1 keer per jaar aanvraag mag doen, tenzij er sprake is van onvoorziene omstandigheden, of de bedrijfssituatie is veranderd.

Medewerkers kunnen ook een tijdelijke aanpassing in hun werktijden, arbeidsduur of werkplek aanvragen. Bijvoorbeeld door een bepaalde periode minder te werken, om dit vervolgens in een andere periode in te halen.

Thiuiswerken

Wet implementatie eu-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden

De Wet flexibel werken is sinds augustus 2022 aangepast als gevolg van de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden. Hierdoor kunnen werknemers vragen om meer voorspelbare en zekere arbeidsvoorwaarden, zoals werken op vaste dagen of vaste tijden.

Wet werken waar je wilt – aanpassing in 2023

Naar verwachting wordt de Wet flexibel werken aangevuld met de Wet werken waar je wilt. Het wetsvoorstel, wat in 2021 werd ingediend, is door de Tweede Kamer geaccepteerd en ligt nu in de Eerste Kamer voor goedkeuring. De commissie levert op 17 januari 2023 inbreng voor het nader voorlopig verslag, maar in alle waarschijnlijkheid zien we de wetswijzigingen dit jaar nog in gaan.

Met deze aanvulling kunnen werkgevers een verzoek voor wijziging(en) van de arbeidsplaats, zoals verzoeken om (deels) thuis te werken, minder snel afkeuren.

Meer weten over de aanpassingen? Neem contact met ons op!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

2 reacties

  1. Hartstikke bedankt voor dit verhelderende artikel. Als iemand die vaak met verschillende werktijden te maken heeft, vind ik het super om te weten dat er meer flexibiliteit aankomt. Echt een duimpje omhoog voor het duidelijk uitleggen van wat we kunnen verwachten, ik ga dit zeker in mijn achterhoofd houden.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.