Wie het geheim kent van 'genoeg' komt nooit meer iets tekort.

Opleiden

Wie het geheim kent van ‘genoeg’ komt nooit meer iets te kort.

In een serie van 7, maken we kennis met de schrijver Stephen Covey en zijn boek; de zeven eigenschappen van effectief leiderschap. Misschien wel het best verkochte managementboek ooit.

De eerder beschreven eigenschappen 1, 2 en 3 richten zich op de persoonlijke ontwikkeling. Effectief leiderschap begint bij jezelf. De eigenschappen 4, 5 en 6 gaan over het samenwerken met anderen. Eigenschap 7 gaat over hoe je in staat bent de eigenschappen 1 t/m 6 steeds verder te ontwikkelen en te onderhouden.

Eigenschap 4: Denk in termen van winnen/winnen (4-7)

In een wereld waarin het lijkt alsof winnen altijd het beste is, laat Covey ons zien dat dat nog maar de vraag is. Concurrentie zien we al snel als een tegenstander. En van een tegenstander moet je winnen, anders ben je een verliezer. Mensen krijgen nog vaak een kick van het win/verlies model: ik heb gewonnen omdat de ander verloren heeft.

“Als jij wint, win ik. En als dit nou gewoon niet lukt? Dan kun je, zegt Covey, misschien maar beter besluiten geen overeenkomst te sluiten.” Peter de Heer

In het win/win model zien we dat er verschillende combinaties en dus situaties zijn waarin winnen/verliezen voorkomen. Bij verliezen/winnen spelen we de underdog en laten de ander winnen. In de hoop dat de winnaar ons ooit eens de winst gunt. Iets geven om later iets terug te pakken zeg maar. Maar vaak komen we bedrogen uit. Bij verliezen/verliezen gunnen we elkaar niets. ‘Als ik niets kan winnen, dan jij ook niet’. In het winnen/winnen kwadrant gaan partijen ervoor dat beiden als winnaar uit de bus komen. Met minder nemen ze gewoon geen genoegen. Dat is echt heel iets anders dan polderen of water bij de wijn doen. In winnen/winnen rusten partijen niet voor beiden zich winnaar voelen. Dat kan betekenen dat standpunten die bij de start zijn ingenomen van tafel gaan. Beiden kiezen er dan voor om te gaan voor een gezamenlijke unieke uitkomst die hen beiden tot winnaar maakt. Als jij wint, win ik. En als dit nou gewoon niet lukt? Dan kun je, zegt Covey, misschien maar beter besluiten geen overeenkomst te sluiten.

Deze manier van samenwerken tussen partijen gaat uit van van de gedachte: ‘Er is genoeg voor iedereen’. We gaan niet de strijd aan met elkaar, maar we zoeken elkaars wederzijdse belangen. Niet denken in schaarste, maar in overvloed. Want zodra je het geheim leert kennen van ‘genoeg’ kom je nooit meer iets te kort.

Was deze blog voor jou interessant? Als dat zo is deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.