Zo… dus jij bent het niet eens met het bedrijfsbeleid?

Opleiden

Zo… dus jij bent het niet eens met het bedrijfsbeleid?

In managementposities heb je misschien wel meer dan andere werknemers te maken met het uitvoeren van beleid. Maar wat als je dit beleid niet voor je rekening kunt en wilt nemen? Dat is iets anders dan alleen op inhoudelijke gronden er persoonlijk wat anders over denken. Hier gaat het om persoonlijke waarden en principes die jouw identiteit bepalen en conflicteren met bedrijfsbeleid. Kijk eens of de volgende 10 handvaten jou in dat geval verder helpen.

1. Wees duidelijk over de redenen waarom je het beleid niet kunt onderschrijven en uitvoeren: Maakt het je werk onmogelijk? Wordt er oneerlijk gehandeld in het geding? Is het onwettig? Is het schadelijk voor de bedrijfsvoering? Gaat het in tegen normen en waarden?

2. Steek tijd en energie in het willen begrijpen waarom de beleidsmakers de conflictpunten uitgevoerd willen hebben. Heb je hen wel goed begrepen?

3. Als dat beleid je werk moeilijk maakt, onderzoek en vraag of je hiervan kan worden vrijgesteld. Zorg ervoor dat je aantoonbaar kan maken dat het je overige werk niet zal benadelen.

4. Als het beleid te maken heeft met een oneerlijke manier van handelen, wijs de beleidsmakers dan op deze zaak. Motiveer je bezwaar door te pleiten voor integriteit in zaken wat meer kansen op succes zal geven.

5. Als het beleid voor tweeërlei uitleg vatbaar is vraag dan duidelijkheid en helderheid.

6. Mocht het beleid bedrijfsondermijnend zijn, verzamel dan bewijsmateriaal, waarin je aantoont de onverantwoorde kosten die hiermee gepaard gaan, het kwaliteitsverlies, klanten- en omzetverlies, personeelsverloop, enz.

7. Als beleid onwrikbaar vaststaat en dit indruist tegen je persoonlijke waarden, kan alleen ontslag nog de route zijn. Weigeren beleid uit te voeren zal uiteindelijk escaleren.

8. Probeer het overige management te overtuigen van de slechte beleidsroute.

9. Inventariseer wie nog meer kritisch staan tegen over het huidige beleid en creëer committent voor verandering van beleid.

10. Als je je echt niet kunt vinden in beleid waar je wel verantwoordelijk voor bent en de gewenste veranderingen onmogelijk zijn: wegwezen! Laat je eigen integriteit niet aantasten door derden. Er zijn veel goede, integere, succesvolle en waardevolle bedrijven die op je wachten.

Maak een ‘meedogenloze’ keuze als bedrijfsbeleid je persoonlijke waarden en principes aantasten. In het slechtste geval raak je je baan kwijt. Vertrouw er dan op dat je weer een nieuwe zult vinden. Maar jezelf kwijtraken geeft een persoonlijke schade waar je de rest van je leven mee bezig bent om dit te herstellen.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.