Zoek geen werk of een baan. Zoek je bestemming!

HR

De discussies over werk in dit land zijn dagelijkse kost. Iedereen heeft recht op werk, zo is de stelling. De politiek kiest haar wetgeving en maatregelen zo, dat stimulering van werkgelegenheid de uitkomst is, of zou moeten zijn. Wijzigingen in het arbeidsrecht maakt ontslag inmiddels bijna tot een ‘mission impossible’. En flexwerk is een vies woord, want flexwerk is geen baan. Geen vaste baan. Want vooral een vaste baan, met een contract voor onbepaalde tijd, is zo’n beetje het hoogste goed wat je in Nederland kunt bereiken. Met minimaal een marktconform salaris en het liefst nog daarboven natuurlijk. En vanzelfsprekend de bekende emolumenten als een auto, telefoon, onkostenvergoeding en natuurlijk een uitstekende pensioenregeling om te voorkomen dat werknemers al te snel weglopen. En dan? Dan hebben we een goed betaalde baan, prima voorzieningen en zekerheid voor de toekomst. Lijkt het.

3 cruciale factoren

Mijn werk en dat van mijn collega’s bestaat – naast veranderen en ontwikkelen – vooral bij de gratie van het oplossen van problemen binnen organisaties. In al die jaren draaien die problemen nog altijd om mensen. Zelden ergens anders over. Wat daarbij opvalt is dat het dan bijna nooit gaat over een vast contract of flexcontract, salaris, gratificaties, emolumenten of andere extraatjes. In tegendeel! Mens-problemen binnen organisaties zijn uiteindelijk allemaal terug te brengen naar de kernvraag: zit je wel op je bestemming? Er zijn drie cruciale factoren aan werken op je bestemming:

  1. Doe jij werk waar je echt goed in bent?
  2. Doe jij je werk met plezier en bevlogenheid?
  3. Draagt jouw werk aantoonbaar bij aan de resultaten van de organisatie?

Als één of meerdere factoren ontbreken, ontstaat vroeg of laat ontevredenheid. Hetzij bij de werkgever dan wel bij de werknemer. Maar meestal bij allebei. Ontevreden mensen zijn creatieve mensen in het bedenken van problemen waar ze zichzelf geen eigenaar van voelen.

Worden wie je bent

Goede arbeidsomstandigheden zijn niet onbelangrijk. Maar ze maken nooit het verschil. Werken op je bestemming is steeds meer worden wie je bent. De beste optie. De laatste woorden zijn voor Dr. Anna Terruwe (studeerde geneeskunde en psychiatrie). Zij verwoord het ‘op weg zijn naar je bestemming’ zo:

“Je mag zijn wie je bent om te worden wie je bent maar nog niet kunt zijn. En je mag het worden op jouw manier en in jouw tijd.” Anna Terruwe

Vond jij dit interessant? Deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.