Zolang wij werk zien als straf vervullen we onze eigen profetie

Arbodienstwerken

Werk

Steeds meer mensen hebben het. Hoewel er nog steeds zijn die geen werk vinden, er niet voor te motiveren zijn, of het gewoon niet meer kunnen. Zo’n ‘ding’ in ons leven wat kennelijk vooral moet en sommigen liever mijden. We klagen er vaak bozig over en voelen ons ongelukkig. We schoppen tegen regels en wetten die onze arbeid regelen. De werkgever zien we als schuldige die ons geen recht doet v.w.b. beloning en waardering. In de rug gesteund door bonden die gretig de werkgever als dader opvoeren en oproepen de strijd aan te gaan om het allemaal niet langer te pikken. Zitten we zonder, dan klagen we dat de overheid niets doet om ons aan banen te helpen. Hebben we een baan, dan voelt het als straf en willen we zo snel mogelijk stoppen. Want langer werken lijkt ons een ‘levensbedreigende ziekte’ die we niet overleven. En kunnen we stoppen, dan gaan we toch maar door. Want we vinden onze pensioenen te kort schieten en onze WAO gaten te groot.

We willen korter werken én meer verdienen, eisen vrijheid en verlof als we denken dat nodig te hebben en melden ons ziek als we baaldagen hebben of privé problemen. Soms na een weekend met een hoog promillage, of als de oppas het onverwacht laat afweten. Soms voelen we ons ziek van werk. Want werk is de oorzaak van alles. Het voelt als een straf.

Als Arbodienst, bij coaching, of begeleider van verandertrajecten komen we soms net even té vaak in contact met het ‘glas is halfvol’ type. Mensen die zich kennelijk met grote tegenzin door hun arbeidzame leven tijgeren. Het is pijnlijk om te zien dat deze groep niet in staat lijkt om anders te kijken naar werk. Jammer. Want werk en arbeidsomstandigheden zijn niet als eerste het probleem. Wij zijn het probleem!

“De echte oplossing om te ontsnappen aan de valkuil van ‘het glas is halfvol’ denken begint niet bij werk. Het begint bij jou en mij.” Peter de Heer

Straf

Voor al diegene die in staat zijn om te werken, zou werk als een beloning moeten voelen i.p.v. een opgelegde straf. Werk. Waar je met plezier de wekker voor zet. Een plek en plaats waar je van betekenis bent en erkenning krijgt. Waar ruimte is om te zijn wie je bent. Waar jij jouw bijdrage geeft aan doelen en strategie. Een plaats waar je verbonden bent met mensen om je heen. Een zakelijk ‘thuis’. Een gemeenschap waar jij er voor de volle 100% toe doet. Waar je fouten mag maken en van fouten kan leren. Waar je het beste van jezelf geeft en prestaties levert zonder daar ziek van te worden. Werk wat jou nieuwe energie geeft in plaats van stress. Werk waar je in kunt groeien en uitdagingen aangaat om jezelf te ontwikkelen naar een volgende stap. Waar verschillen gelijkwaardig zijn.

Werk. Er kan veel mis zijn met werk en werkomstandigheden. Maar de echte oplossing om te ontsnappen aan de valkuil van ‘het glas is halfvol’ denken begint niet bij werk. Het begint bij jou en mij. Het begint bij hoe jij denkt over werk en over jezelf. Denk niet halfvol. Want je bent wat je denkt.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.