De accountant als rekenwonder is UIT

FinancieelFinancieel blog

Cijfers en ondernemen

De accountant is al jaren de financiële autoriteit voor ondernemers. Cijfers en ondernemen zijn nu eenmaal niet de beste combinatie voor veel werkgevers. Ze snappen dat er verplichtingen en wettelijke regels zijn om boek te houden. En dat zij op tijd hun fiscale zaken op orde moeten hebben. Maar vraag de gemiddelde ondernemer niet het hemd van het lijf over dit deel van zijn onderneming. Feitelijke kennis van de cijfers van je eigen bedrijf is vaak bedroevend slecht. ‘Debiteuren’ en ‘Crediteuren’ weten we nog wel, hoewel dit ook nog vaak door elkaar wordt gehaald. Maar om solvabiliteit, liquiditeit, vlottende activa, consolideren, suppletie en cashflow te verklaren en te begrijpen is al best lastig. Om over het lezen en juist interpreteren van de eigen jaarrekening nog maar te zwijgen.
 

Wat de boer niet kent, dat eet hij niet

De bedrijfseconomische cijfers zijn daarom vaak het exclusieve domein van het externe administratiekantoor en/of de accountant. De weerstand over cijfers is erg dubbel want het oogmerk van elke onderneming is nog steeds ‘winst’. Je kunt daarnaast allerlei mooie waarden verbinden aan je organisatie, maar zonder winst gaat vroeg of laat het licht uit. Het wegkijken van cijfers heeft vaak te maken met gebrek aan kennis. Gewoon niet weten waar je naar kijkt. Maar ook angst. Cijfers zijn feiten die je onder ogen moet komen. En als dat wat ik zie mij als ondernemer niet aanstaat, is er soms de neiging de andere kant op te kijken. Weg te kijken van dat wat je niet wil zien, om de simpele reden dat het bedreigend is. Liever doen we een schepje bovenop dat waar we wel verstand van hebben. Onze corebusiness. Gewoon nog harder werken. In de stille hoop dat onze ‘slechte cijfers’ vanzelf verdwijnen. Maar als harder werken niet slimmer is, zal er niets veranderen. In tegendeel.

Hard voor weinig

Hard werken is geen garantie voor een gezonde financiële huishouding. Niet voor niets is er de uitdrukking ‘hard voor weinig’. Hard de verkeerde kant op hollen brengt je nergens. Maar ook je cijfers extern laten beheren niet. Fijn als alles tijdig voldoet aan de wettelijke eisen en voorwaarden zonder fiscale boetes. Maar de rol van de traditionele rekenaars en boekhouders heeft z’n langste tijd gehad. Computers kunnen slimmer, sneller en veel goedkoper rekenen, boekhouden, controleren en rapporteren. Maar ook daar worden cijfers per definitie niet ‘gezond’ van.
 

De profitmanager is IN

De oude en traditionele rol van administrateurs en accountants is vooral gebaseerd op handelingen. Maar handelingen door mensen is in dit digitale tijdperk niet meer uit leggen. Het zijn onnodige en onverantwoorde kosten die veel efficiënter en goedkoper door slimme software en automatisering kunnen worden gedaan. Zodat je op elk gewenst moment kan beschikken over actuele cijfers. De traditionele accountant van vandaag, is de profitmanager van morgen. Deze financiële professional is gefocust op resultaten en het toevoegen van waarde. Cijfers en rapportages zijn de röntgenfoto’s van de onderneming. Het maken van die foto’s zal steeds meer geautomatiseerd verlopen. Maar het analyseren, interpreteren en adviseren is bij uitstek de rol van de profitmanager. De financieel adviseur van de toekomst is geen doener maar een denker. Hij is de ‘winstadviseur’ van de organisatie. Want de accountant als rekenwonder is uit. De profitmanager is in.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.