En? Had jij nog wat te klagen?

En? Had jij nog wat te klagen?

Ik weet niet of hier onderzoek naar is gedaan, maar het moet wel in onze NL genen zitten: klagen. Ga onder in een doorsnee gezelschap en we spuien onze ontevredenheid aan wie het maar wil horen. Opportunistische politieke partijen schoppen tegen alles wat maar lijkt op tevredenheid. Want juist ontevredenheid scoort nieuwe kiezers. En ontevreden en zich achtergesteld voelende kiezers zijn er genoeg. Regeringsbeleid, gezondheidszorg, economie, onderwijs en onze pensioenen blijken een onuitputtelijke bron voor onze ergernissen. We klagen over armoede, hoewel niemand deze voor ons land eenduidig kan definiëren. En als we het even niet weten organiseren we gewoon een referendum of voelen ons gediscrimineerd en beschuldigen we elkaar over en weer van racisme.

Ook arbeidsomstandigheden zijn altijd een dankbaar klaagonderwerp. Het kantoorklimaat, werkplek, arbeidstijden, lonen, werkdruk, collega’s, managers en zelfs klanten maken ons het leven zuur.

Peter de Heer -

Klaagcultuur
Ook arbeidsomstandigheden zijn altijd een dankbaar klaagonderwerp. Het kantoorklimaat, werkplek, arbeidstijden, lonen, werkdruk, collega’s, managers en zelfs klanten maken ons het leven zuur. Vakbonden bestaan bij de gratie van deze klaagcultuur en verklaren te pas en te onpas de zelf gecreëerde vijand de oorlog en gaan de barricade op.

Nederland in de kopgroep
Het Financieel Dagblad (FD) publiceerde vorige week de Ranglijst der Ranglijsten: het gemiddelde van 6 toonaangevende vergelijkingen. En wat denk je?  Nederland staat op vrijwel alle lijstjes over internationale vergelijkingen in de top 10. Of het nu gaat om geluk, concurrentiekracht, de kwaliteit van de gezondheidszorg, de prestaties van het onderwijs, non- discriminatie en nog veel meer. Nederland zit in de kopgroep en staat na Zwitserland helemaal bovenaan. Bijna nergens in de wereld gaat zoveel goed als in dit land.

ranglijst

Het geheim van ‘genoeg’
Klagen kun je duiden als reactief gedrag. Het zijn de luidruchtige schreeuwers op de tribune die hun ongenoegen uiten omdat ze niet krijgen wat ze hebben willen. Verslaafd aan klagen en blind voor dat wat ze al bezitten. Zouden ze dat wel zien, dan leren ze het geheim van ‘genoeg’. Zodra je die ontdekking doet kom je namelijk nooit meer iets tekort.


Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

 

Share

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.