En? Had jij nog wat te klagen?

Arbodienstarbeidsomstandigheden

Ik weet niet of hier onderzoek naar is gedaan, maar het moet wel in onze NL genen zitten: klagen. Ga onder in een doorsnee gezelschap en we spuien onze ontevredenheid aan wie het maar wil horen. Opportunistische politieke partijen schoppen tegen alles wat maar lijkt op tevredenheid. Want juist ontevredenheid scoort nieuwe kiezers. En ontevreden en zich achtergesteld voelende kiezers zijn er genoeg. Regeringsbeleid, gezondheidszorg, economie, onderwijs, arbeidsomstandigheden en onze pensioenen blijken een onuitputtelijke bron voor onze ergernissen. We klagen over armoede, hoewel niemand deze voor ons land eenduidig kan definiëren. En als we het even niet weten organiseren we gewoon een referendum of voelen ons gediscrimineerd en beschuldigen we elkaar over en weer van racisme.

Klaagcultuur

Ook arbeidsomstandigheden zijn altijd een dankbaar klaagonderwerp. Het kantoorklimaat, werkplek, arbeidstijden, lonen, werkdruk, collega’s, managers en zelfs klanten maken ons het leven zuur. Vakbonden bestaan bij de gratie van deze klaagcultuur en verklaren te pas en te onpas de zelf gecreëerde vijand de oorlog en gaan de barricade op.

Nederland in de kopgroep

Het Financieel Dagblad (FD) publiceerde vorige week de Ranglijst der Ranglijsten: het gemiddelde van 6 toonaangevende vergelijkingen. En wat denk je?  Nederland staat op vrijwel alle lijstjes over internationale vergelijkingen in de top 10. Of het nu gaat om geluk, concurrentiekracht, de kwaliteit van de gezondheidszorg, de prestaties van het onderwijs, non- discriminatie, arbeidsomstandigheden en nog veel meer. Nederland zit in de kopgroep en staat na Zwitserland helemaal bovenaan. Bijna nergens in de wereld gaat zoveel goed als in dit land.

ranglijst

Het geheim van ‘genoeg’

Klagen kun je duiden als reactief gedrag. Het zijn de luidruchtige schreeuwers op de tribune die hun ongenoegen uiten omdat ze niet krijgen wat ze hebben willen. Verslaafd aan klagen en blind voor dat wat ze al bezitten. Zouden ze dat wel zien, dan leren ze het geheim van ‘genoeg’. Zodra je die ontdekking doet kom je namelijk nooit meer iets tekort.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.