Externe vertrouwenspersoon

“maak het onbespreekbare bespreekbaar”

Wat nou als jouw organisatie niet zelf beschikt over een vertrouwenspersoon? Werknemers kunnen op hun werk geconfronteerd worden met vormen van ongewenst gedrag, zoals pesten, seksuele intimidatie, discriminatie en agressie. Het is erg belangrijk dat een hiermee geconfronteerde werknemer direct met zijn problemen terecht kan bij zijn of haar vertrouwenspersoon. Dit is natuurlijk ook conform de nieuwe Arbowet die werkgevers opdraagt te zorgen voor een veilige werkomgeving.

Interne vertrouwenspersoon én externe vertrouwenspersoon

Maar ook als er een (opgeleide) interne vertrouwenspersoon is, is het aanstellen van een externe professional erg belangrijk en wordt dringend geadviseerd. Want wat nou als de interne vertrouwenspersoon voor de melder van een incident van ongewenst gedrag, niet vertrouwd genoeg is? Daarbij heeft met deze externe ervaren professional de interne vertrouwenspersoon een klankbord voor zaken die meer kennis en ervaring vereisen.

Wij kunnen voor jouw organisatie een extern gecertificeerd vertrouwenspersoon aanwijzen om voor jullie organisatie beschikbaar te zijn. Deze persoon is bereikbaar voor zowel werkgever/management als werknemers. Op werkdagen tussen 09.00 en 17.00 uur. Tijdens vakanties zorgen wij dat er een vervangend externe vertrouwenspersoon beschikbaar is.

Hoe werkt het?

Een oproep beantwoorden we zo snel mogelijk, maar uiterlijk binnen twee werkdagen. Meldingen en primaire opdrachten, vinden eerst plaats via contact op afstand (telefonisch of via Skype/Facetime/videobellen).

Als daarna persoonlijk contact nodig is en gewenst, vindt de opdracht extern plaats. Maar niet bij medewerkers thuis en nooit op kantoor van de werkgever. Uitsluitend met toestemming van de medewerker zal de vertrouwenspersoon andere personen in de organisatie op de hoogte brengen van de melding. Indien de medewerker dit niet wilt, zullen wij altijd de betreffende persoon duidelijk adviseren hoe hij/zij hier zelf mee om moet/kan gaan en opties aanreiken m.b.t. doorverwijzingen.

Consultancy

De vertrouwenspersoon is ook beschikbaar op consultancy basis. Denk hierbij bijvoorbeeld aan het meedenken in beleidsstukken over ongewenst gedag, het opstellen van omgangsvormen binnen de organisatie, advisering en voorlichting richting OR. Daarbij kan de externe vertrouwenspersoon ook fungeren als sparringpartner voor de interne vertrouwenspersonen.

Jaarverslag

De externe vertrouwenspersoon stelt jaarlijks een verslag op met daarin een samenvatting n.a.v. constateringen en advies en aanbeveling voor de organisatie. Dit verslag maakt onderdeel uit van het af te sluiten jaarabonnement.

Podcast vertrouwenspersoon

In de podcast zijn Sandra van der Hor en Peter de Heer in gesprek over de rol en het belang van een vertrouwenspersoon binnen en buiten organisaties.

Wil je meer weten over dit onderwerp?
Luister gratis!

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!