Overstappen naar een nieuwe Arbodienst

Alle seinen staan op rood. De laatste cijfers en prognoses liegen er niet om. De effecten en naweeën van de achter ons liggende gezondheidscrisis – tot nu toe-  schets een desastreus beeld. Menig werknemer komt gehavend uit de Covid- strijd. Naast lichamelijke klachten zijn vooral de psychische effecten ingrijpend en zorgwekkend. Dwars door alle leeftijdscategorieën heen, neemt het langdurige verzuim met sprongen toe. De eerste verklaringen lijken er op te wijzen dat we kennelijk te lang met een wereldvreemde periode te dealen hebben gehad die ons – naar lichaam en naar geest – heeft aangetast. Het is v.w.b. de bedrijfsgezondheid dan ook alle hens aan dek. Zorg ervoor dat je goed voorbereid bent met een begeleidende Arbodienst!

Arbo checklist

Hoeveel vinkjes kan jij zetten? Wij hebben een checklist ontwikkeld waarin onder elkaar staat weergegeven aan welke eisen een goed arbobeleid moet voldoen.
Download gratis onze checklist

Arbodienst als business partner

Onder deze omstandigheden is het meer dan ooit belangrijk dat er een goede en hechte samenwerking bestaat tussen jouw bedrijf en een professionele en begeleidende arbodienst. De vloedgolf aan verzuim die ons nog te wachten staat is een zorgwekkende kostenpost voor veel bedrijven. Nu moeten dealen met een mankerende Arbodienst is killing. Meer dan ooit komt het erop aan hier samen effectief en efficiënt samen te werken. De pijn van ziekteverzuim zit hem niet in het verzuimen alleen. Naast een verhoogd en langdurig verzuim speelt ook nog eens een oververhitte arbeidsmarkt ons parten. Het tekort aan arbeidskrachten boven op groeiend verzuim is niet zelden een regelrechte bedreiging voor het dagelijks functioneren van organisaties. Kortom: als de samenwerking met je huidige arbodienst geen voldoende scoort, is dit in deze tijd een serieus en kostbaar probleem. Geen organisatie uitgezonderd heeft meer dan ooit nu een professionele en effectieve businesspartner in gezondheid en verzuim nodig.

Maar wat nou als je niet tevreden bent over je Arbodienst?

Het is schrijnend te moeten zien dat nog te vaak arbodiensten blijven hangen in klassieke rolpatronen en werkmethoden. Heel eerlijk: daar ga je het gewoon niet mee redden. Op het gevaar af dat we als schrijver van dit artikel de verdenking op ons laden voor eigen gewin te spreken, willen we hoe dan het volgende dringend advies laten horen: wie je ook kiest – ga voor het beste! Als je nu niet – of niet helemaal – tevreden bent met je huidige dienstverlener in gezondheid en verzuim: kom in actie. Je kunt het jezelf als organisatie gewoon niet permitteren met minder genoegen te nemen. Niet nu. Maar eigenlijk nooit. Je hebt nu echt een arbodienst nodig van een andere soort. Eentje die het verschil maakt in een tijd waarin het verschil maken geen optie is maar harde noodzaak.

Overstappen naar een nieuwe Arbodienst

Bij twijfel niet inhalen

Sta je aan de vooravond van de verlenging van je Arbo contract? Denk na en wees eerlijk en kritisch. Als je nu twijfelt of jouw arbodienst wel in staat is voor jou het verschil te maken, dan heb jezelf al het antwoord gegeven. Neem met minder geen genoegen. Twijfel is geen optie. Overtuiging, dat is waar je nu voor moet gaan. Twijfel je omdat je denkt dat het wel veel gedoe, ruis en geld gaat kosten om te switchen van arbodienst? Dan is dat op zich best te begrijpen. Maar bedenk ook wat het jouw organisatie aan kosten zal geven als je moet samenwerken met een dienst die voor jou het verschil niet maakt. Juist in een periode waarin verzuim meer dan ooit zich dominant manifesteert in bijna alle organisaties.

Zeg proforma op. Het geeft je bedenktijd.

Neem de tijd om na te denken en te beslissen. Nadert de opzegdatum van jou contract en je weet gewoon nog niet goed wat je moet doen? Geen probleem. Zorgvuldige beslissingen met zulke verstrekkende consequenties neem je niet zo maar even. Koop tijd. Zeg je contract tijdig – maar proforma op. Je kunt dan gedurende jouw opzegtermijn nadenken wat voor jouw organisatie de beste keuze is: blijven of overstappen. Om het je gemakkelijk te maken tref via de link een proforma opzeggingsbrief aan die je kunt gebruiken. Want misschien moet je snel schakelen en dan is dat wel zo gemakkelijk. Stuur deze brief aangetekend op en je hebt ruimschoots de tijd om na te denken en weloverwogen te beslissen en of verder onderzoek te doen.

Proforma opzeggen

Wil je het contract met jouw huidige Arbodienst proforma opzeggen voordat deze met een jaar wordt verlengd?
Download gratis ons proforma opzegformulier

Wat je ook doet: Ga voor het beste.

Kiezen voor de goedkoopste kan je duur komen te staan. Uitsluitend kiezen op prijs betekent eigenlijk dat er geen andere waarden te bekennen zijn in de voorstellen die jou zijn gedaan dan alleen de prijs. Maar als je weet dat verzuim van een werknemer ergens in de buurt van 300/350 euro per dag kost, dan kies je zorgvuldig en ga je voor de beste. Alleen dan zijn je Arbokosten daadwerkelijke investeringen met een aantrekkelijke en aantoonbare ROI. Ga daarom het gesprek met je huidige arbodienst aan en vergelijk dit met anderen in deze markt. Gezondheid & Vitaliteit van werknemers, maar ook Verzuim & Reintegratie worden dé vitale indicatoren in duurzaamheid en bestaansrecht voor elke organisatie.

Weet je het even niet en wil jij je verder informeren? Bel ons. Praten kost niets. Maar het zal je zeker helpen de juiste keuze te maken voor de toekomst. Een toekomst waarin gezondheid en arbeidsgeschiktheid geen onzekere factoren meer zijn, maar duurzame en betrouwbare vaste waarden in jouw organisatie.

Ga voor het beste en neem met minder geen genoegen!

Maak werk van verzuim!

Als arbodienst merken we de gevolgen van een steeds sneller veranderende wereld. We worden geconfronteerd met een schrikbarende snelle stijging van psychische klachten, een forse toename van het algemene cijfer van verzuim (gerekend van voor de covid periode is dat +30 > 50% afhankelijk van de branche). Maar we zien ook langere verzuimperioden. Mensen blijven…

Een RI&E als basis voor gezond en veilig werken

De Risico Inventarisatie en Evaluatie – oftewel de RI&E – vinden we belangrijk, zeker. Soms hebben we deze wel, soms hebben we deze ook helemaal nog niet, maar vaak moet er nog wel ‘iets’ mee. Verouderd vanwege de tijd, verouderd vanwege gewijzigde- of uitgebreide werkomstandigheden, niet getoetst of een plan van aanpak waar geen opvolging…

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Opeens zijn we in een storm terechtgekomen, zonder dat de ‘weersverwachtingen’ ons tijdig waarschuwden. We wisten het niet of wilden het niet weten. Aangiften van ongewenst gedrag en intimidatie vliegen ons inmiddels om de oren. Er vallen mensen van hun voetstuk waarvan we nooit hadden kunnen denken dat dit zou gebeuren. In ieder geval niet…

Relevante trainingen:

Verzuimmanagement

Burn-out Preventie

Veelgestelde vragen:

Is een Arbodienst wettelijk verplicht?

Ja, het werken met een arbodienst is verplicht. Werkgevers zijn verplicht ervoor te zorgen dat hun werknemers veilig en gezond kunnen werken. Wat dit precies betekent staat in de Arbowet, het Arbobesluit en de Arboregeling. Om deze wetten nauwkeurig na te leven moet iedere werkgever een arbobeleid voeren.

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!