Overuren maken is geen teken van betrokkenheid.

ConsultancyMoe op werk Zakenwijzer

Het zit in ons: ‘meer is beter’. Het is de variant van: ‘duur is goed’. Hoewel we allemaal wel de uitdrukking ‘less is more’ kennen, is het voor velen niet meer dan tegeltjes wijsheid. Overuren maken, is dan ook geen teken van betrokkenheid!

‘Harde werkers’ worden hoog gewaardeerd

Zodra er niemand kijkt schakelen we bijna automatisch over op kwantiteit. Werknemers die als ‘harde werkers’ te boek staan, worden nog vaak hoog gewaardeerd, stijgen sneller in de hiërarchie, scoren hoog op loyaliteit en krijgen prachtige beoordelingen. Managers zijn dol op dit soort onderdanen.

Old school productiedenken zit er bij ons ingeramd. Hoewel de tijd dat ‘druk druk’ nog status verhogend werkte wel voorbij is, zijn onze ingesleten ‘denk’ en ‘doe’ patronen hier vaak nog niet op aangepast. De verzuimcijfers die een correlatie hebben met werkdruk, stress en psychische klachten zijn schrikbarend en stijgen om die reden nog steeds.

Het onderzoek

Scott Maxwell (Mc. Kinsey en oprichter van Open View Venture Partners) heeft interessante ontdekkingen gedaan. Zijn onderzoek is samen te vatten als: te hard werken zorgt voor méér werk.
Hij toonde aan dat overwerken uiteindelijk geen verhoogde productie opleverde! De productiepiek ligt bij iets minder dan 40 uur per week. Daarna gaat het hollend achteruit. Zo erg zelfs dat het uiteindelijke productieresultaat – in relatie tot de gewerkte uren – dramatisch laag is.

“Het is tijd dat wij leren begrijpen dat we niet harder, maar slimmer moeten gaan werken.” Peter de Heer

De uitkomst

De uitkomsten van zijn onderzoek logen er niet om. Een dubbele werkweek van 80 uur leverde uiteindelijk maar de helft van de productiviteit op ten opzichte van een 40-urige werkweek. Kortom: een dubbele productie door vermindering van de werklast!

Scott heeft aangetoond dat gewerkte uren boven de 40 uur, werken als een boemerang. Werknemers raken vermoeid, maken fouten, vallen uit, vertonen ongewenst gedrag, raken sneller afgeleid, nemen verkeerde beslissingen en zijn sowieso ongelukkig met hun werk. Al deze factoren werken ook nog eens negatief uit in het privé domein. De kosten die dit alles met zich meebrengt (inclusief de kosten van al die overuren) kun je simpelweg niet meer wegwerken.

Het is tijd dat wij leren begrijpen dat we niet harder, maar slimmer moeten gaan werken. Dat vraagt om ingrijpende veranderingen en het bespreekbaar maken van ingesleten denkwijzen en gedragspatronen. Hoe meer je werkt, hoe minder je af krijgt. Wie wil dat nou?

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.