Week van de RI&E 2020

Deze actie is niet meer geldig! 

Veilig en gezond werken, dat zijn een van de belangrijkste dingen op de werkvloer. Volgens de Arbowet (artikel 5) zijn alle bedrijven en instellingen in Nederland met personeel verplicht om een Risico-Inventarisatie en Evaluatie uit te voeren.

Wat is een Risico-inventarisatie en evaluatie?

Het hebben van een arbobeleid is verplicht voor bedrijven. De basis van dit beleid wordt gevormd door de risico-inventarisatie en evaluatie(RI&E). Dit is een inventarisatie van alle mogelijke risico’s die kunnen voorkomen op de werkvloer. Hierbij kun je denken aan fysieke risico’s of veiligheidsrisico’s. Dit zijn onder andere risico’s die betrekking hebben op valgevaar, gevaarlijke stoffen of het werken in een ongemakkelijke houding etc.

Een werkgever is dus verplicht om de risico’s van het werk te onderzoeken en deze op papier te zetten. Deze risico’s worden vervolgens gecategoriseerd tot een laag of een hoog risico. Daarmee ontstaat er een plan van aanpak wat – bij het naleven ervan – ervoor zorgt dat werknemers gezond en veilig kunnen werken.

Het doel van de RI&E gaat natuurlijk verder dan alleen het voldoen aan de wetgeving. Een effectieve RI&E geeft namelijk praktische handvatten om de arbeidsomstandigheden in jouw organisatie daadwerkelijk te verbeteren.

Veiligheid

Voor wie ons gratis arbo seminar heeft gevolgd, weet dat hier 3 onderwerpen centraal stonden. Namelijk; gezondheid, veiligheid en verzuim. Het 2e deel van dit online seminar, veiligheid, heeft dan ook alles te maken met de RI&E. Eric Ijzerman legt in dit deel uit wat het belang is van veiligheid op de werkvloer. Bekijk hieronder blok 2 van het seminar!

Wij vinden dit een zeer belangrijk onderwerp en om die reden willen wij als arbodienst hier extra aandacht aan besteden. Van 21 september t/m 25 september is het de week van de RI&E! In het kader van deze week hebben wij een leuke actie:

Bij een aanvraag voor het opstellen, updaten of toetsen van de RI&E bieden wij kosteloos een inschrijving aan voor de open trainingen vertrouwenspersoon óf preventiemedewerker.

Let op! Deze actie is alleen geldig voor opdrachten die binnenkomen van 21 september t/m 25 september 2020.

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte.

RI&E