Opleiding Vertrouwenspersoon

‘Maak het bespreekbaar’

De Arbowet (Artikel 4) heeft het voor organisaties verplicht gemaakt om een vertrouwenspersoon aan te stellen. Maar waarom? Wat is de toegevoegde waarde van een vertrouwenspersoon? En vooral; wat zijn de taken van hem/haar?

Elke organisatie is verplicht om een actief beleid te voeren op het gebied van seksuele intimidatie, agressie en geweld. Een vertrouwenspersoon zorgt voor de opvang van werknemers die te maken hebben met ongewenst gedrag en biedt een luisterend oor en advies. Een vertrouwenspersoon helpt ook de sociale veiligheid in de werkomgeving te bevorderen. Mocht je dus met dit soort zaken te maken hebben op de werkvloer, kan je bij hem/haar terecht. 

Doelgroep

Deze opleiding is bedoeld voor medewerkers die zich gaan ontwikkelen tot een vertrouwenspersoon. Maar ook voor de gene die dit al zijn. Tevens is deze opleiding geschikt voor beleidsmedewerkers, HRM- en/of P&O-verantwoordelijken die meer willen weten over dit onderwerp.

Opleiding vertrouwenspersoon

Onderwerpen in de Vertrouwenspersoon opleiding

  • Waarom moet er een vertrouwenspersoon zijn?
  • Wat is eigenlijk precies een vertrouwenspersoon?
  • Wetgeving omtrent de vertrouwenspersoon
  • Beleid maken
  • Verschillende vormen van ongewenst en ongepast gedrag
  • Werknemers begeleiden

Na de 1 daagse opleiding Vertrouwenspersoon kun je je taak doelgericht en met kennis van zaken uitvoeren en ben je voorbereid op deze belangrijke verantwoordelijkheid. Ook ontvang je een certificaat als bewijs voor deelname.

Vorm

Je kunt de opleiding vertrouwenspersoon op de volgende manieren volgen:

  • Open inschrijving, onderaan deze PAGINA kun je je inschrijven voor de opleiding vertrouwenspersoon. Ook vind je hier informatie over de prijs en locatie.
  • 1-op-1-training, datum in overleg.
  • Incompany (groep), datum in overleg.
  • Online, datum in overleg.

Deze cursus vertrouwenspersoon vindt plaats in Ridderkerk: Omgeving Dordrecht, Drechtsteden en Rotterdam.

Ongewenst gedrag op de werkvloer

Opeens zijn we in een storm terechtgekomen, zonder dat de ‘weersverwachtingen’ ons tijdig waarschuwden. We wisten het niet of wilden het niet weten. Aangiften van ongewenst gedrag en intimidatie vliegen ons inmiddels om de oren. Er vallen mensen van hun voetstuk waarvan we nooit hadden kunnen denken dat dit zou gebeuren. In ieder geval niet…

4 redenen waarom managers vakantietijd verplicht moeten stellen

Gemiddeld werken Amerikanen meer dan in welk ander land dan ook. Dit fenomeen geldt voor alle sectoren, functies en niveaus. Het heeft alles te maken met vakantietijd. Uit onderzoek bleek dat Europeanen gemiddeld 19% minder uren werken dan hun Amerikaanse collega’s. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat het hogere aantal vakantiedagen in Europa grotendeels het verschil…

10 adviezen om gezond te blijven in de online wereld

Nu onze leefwerelden vaak kleiner zijn door allerlei beperkingen en maatregelen, neemt ons gebruik van de online wereld juist toe. Fijn natuurlijk dat we beschikken over die technische mogelijkheden. Maar hebben we nog de leiding over ons gebruik en zijn we ons bewust van de effecten op je mentale gezondheid? In de afgelopen twee decennia…

Relevante trainingen

Burn-out Preventie

Duurzame Inzetbaarheid

Veelgestelde vragen

Wat is een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon is een persoon binnen een bedrijf of directe omgeving van mensen, aan wie men vertrouwelijke zaken kwijt kan. Vaak bestaan deze zaken uit persoonlijke problemen.

Wat is de rol van een vertrouwenspersoon?

Een vertrouwenspersoon krijgt het vertrouwen van betrokkenen. Hij of zij is integer, onafhankelijk, rijk aan levenservaring, toegankelijk, empathisch, luistervaardig en vooral onpartijdig.

Is een vertrouwenspersoon verplicht?

Een vertrouwenspersoon is niet direct wettelijk verplicht. Echter is het wel een goede manier om op een positieve manier invulling te geven aan de wettelijke eis voor een PSA- beleid. 

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!