Persoonlijkheidstest

Steeds meer mensen vragen zich af of ze wel op de juiste plek zitten. Of het werk wat ze doen eigenlijk wel past bij hun talenten. Twijfel jij ook wel eens? Is het werk wat je doet nog steeds zo leuk en inspirerend als bij de start? Misschien merk je dat sluipenderwijs de lol er wel een beetje af is en je meer op de automatische piloot aan het werk bent. Terwijl je eigenlijk uitgedaagd wil worden, meer wil experimenteren, ontdekken en je zelf wilt ontwikkelen.

Pas als we beter begrijpen wie we zijn, kunnen we worden wie we zijn. Het beste wat je kunt worden is tenslotte gewoon jezelf. Maar wie ben jij? Veel mensen hebben vaak geen idee. Ze proberen daarom maar wat. De oorzaak van ontevreden zijn over werk en persoonlijke ontwikkeling is daarom geen mysterie, maar gebrek aan zelfkennis. Een persoonlijkheidstest kan hierbij helpen!

Anno 2021 zijn er tal van verschillende soorten persoonlijkheidstesten die je kan gebruiken in verschillende situaties. Je kan ze bijvoorbeeld gebruiken bij de sollicitatieprocedure om de persoonlijkheid van de kandidaat in beeld te brengen. Ook kan een persoonlijkheidstest inzicht geven in de potentiële ontwikkeling of interesses in de loopbaan. Wij bieden de volgende soorten testen aan:

Het belang van een persoonlijkheidstest

Wil je meer weten over het belang van een persoonlijkheidstest? Lees meer over dit onderwerp in onze blog!
Bekijk hier onze blog

Dit soort persoonlijkheidstesten/assessments worden dus ingezet bij de instroom en doorstroom van personeel. Daarnaast kan het ook gebruikt worden als iemand niet meer op zijn plek zit in de organisatie en dus eventueel een baan prefereert buiten de organisatie. Als werkgever kan je iemand daarom goed ondersteunen door het aanbieden van een persoonlijkheidstest!

Hieronder staat uitgewerkt waarom je persoonlijkheidstesten in kan zetten bij de sollicitatieprocedure (instroom), bij ontwikkeling van een medewerker (doorstroom) en/of een loopbaan check (doorstroom/uitstroom).

Persoonlijkheidstest bij sollicitatie

Sollicitatieprocedure

Persoonlijkheidstesten kunnen worden ingezet tijdens de sollicitatieprocedure, bijvoorbeeld nadat de vacature is geplaatst en de eerste gesprekken zijn gevoerd. Deze testen kunnen een tool zijn om te achterhalen of iemand succesvol de functie kan uitoefenen. Hierin kan meegenomen worden dat zowel harde als zachte eisen worden getest, bijvoorbeeld intelligentie (harde eis), de persoonlijkheid (zachte eis) en de manier van communiceren (zachte eis).

Door het inzetten van deze persoonlijkheidstesten heb je uiteindelijk een handige tool om een goede selectie te maken van potentiële kandidaten.

Verschillende vormen van testen kunnen dus worden ingezet die passend zijn bij de functie. Het ligt er maar net aan wat je precies wil testen. Zo heeft ZAKENWIJZER bijvoorbeeld een aantal leiderschapsassessments die ingezet kunnen worden bij de sollicitatieprocedure voor een leidinggevende functie. Op die manier kan je er voor kiezen om inzicht te krijgen in de stijl van leidinggeven van de (potentiële) kandidaat en of dat geschikt is bij de functie waarvoor gesolliciteerd wordt, maar ook of dat passend is bij de organisatie.

Persoonlijkheidstest bij een sollicitatiegesprek

Persoonlijkheidstest bij doorstroom en ontwikkeling

Ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van medewerkers zijn er veel verschillende persoonlijkheidstesten. Het is belangrijk om te weten wat je precies wil weten. Wil je bijvoorbeeld bepaalde competenties achterhalen? Of wil je iemands talenten inzichtelijk hebben?

Testen die worden ingezet om eventuele (persoonlijke) ontwikkeling van de medewerker in kaart te brengen zijn ook nooit goed of fout. Je krijgt hiermee een helder beeld hoe iemand zich gedraagt, hoe iemand is en wat mogelijke kansen van persoonlijke ontwikkeling zijn. Door middel van een test kan worden bepaald hoe een medewerker zichzelf kan ontwikkelen binnen de organisatie. Uiteindelijk wordt er n.a.v. het rapport een advies gegeven over hoe deze ontwikkeling gaat werken en hoe de medewerker dit daadwerkelijk kan doen. Vervolgens kan er een concreet actieplan worden opgesteld. Een super handige tool dus!

Persoonlijkheidstest bij loopbaancoaching

Loopbaan

Een persoonlijkheidstest kan ook worden ingezet om iemands interesses in de loopbaan te achterhalen. Anders dan bij een test om de ontwikkeling van een medewerker in de organisatie in kaart te brengen, gaat een loopbaanscan over ontwikkeling binnen de organisatie, maar ook buiten de organisatie.

Wil iemand een andere functie? Dan kan deze test dus ingezet worden. Maar welke functie past bij diegene? Bij welk soort bedrijf werk je graag? Dit zijn allerlei vragen die beantwoord worden in deze test.

Stel je eigen test samen

ZAKENWIJZER biedt verschillende soorten testen aan. Stel hiervoor modulair je eigen test samen en kies de testonderdelen die het meest van toepassing zijn op jouw situatie. Hieronder vind je alle testonderdelen. Natuurlijk kan onze HR adviseur jou ook advies geven over welke test het best passend is. Leg jouw casus of persoonlijke situatie voor en zij zullen een advies geven welke test het best passend is.

Bekijk hier de prijzen van de persoonlijkheidstesten. De testen kan je modulair samenstellen. Bij een afname van drie of meer testmodules maken we een prijs op maat.

Hoe stimuleer je werk motivatie?

De motivatie van je werknemers heeft een directe invloed op de productiviteit en winstgevendheid van het bedrijf. Het erkennen van prestaties, het tonen van vertrouwen en het bevorderen van een positieve werkomgeving zijn van cruciaal belang voor het moreel van werknemers. In deze blog lees je hoe je de motivatie hoog kunt houden! Teammotivatie aanmoedigen…

Gebruik Emotionele Intelligentie (EI) bij je sollicitatiegesprekken

Emotionele intelligentie (EI) wordt doorgaans beschreven als het vermogen om de signalen van anderen te lezen en er op passende wijze op te reageren. Maar ook om zijn eigen emoties en gevoeligheden te herkennen en te begrijpen, zodat hij de emoties van anderen kan beïnvloeden. Welke betere gelegenheid is er om emotionele intelligentie te tonen dan…

Dit zijn de 5 elementen van een effectief onboarding programma

Nieuwe medewerkers zitten vaak vol energie en enthousiasme! Dat is mooi, want enthousiasme leidt vaak tot creativiteit en innovatie. Nieuwe werknemers brengen een frisse kijk op hoe dingen beter, sneller en efficiënter kunnen worden gedaan. Ze hebben ook de neiging bestaande processen uit te dagen, vragen “waarom?” en helpen het team buiten de gebaande paden…

Vragen?

Voor meer informatie over training of coaching kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!