Hoe stimuleer je werk motivatie?

HR

De motivatie van je werknemers heeft een directe invloed op de productiviteit en winstgevendheid van het bedrijf. Het erkennen van prestaties, het tonen van vertrouwen en het bevorderen van een positieve werkomgeving zijn van cruciaal belang voor het moreel van werknemers. In deze blog lees je hoe je de motivatie hoog kunt houden!

Teammotivatie aanmoedigen

Er zijn een aantal dingen die je kunt doen of veranderen om de teammotivatie aan te moedigen:

 • Flexibiliteit in werkschema’s en de nadruk op de balans tussen werk en privéleven kunnen de medewerkerstevredenheid aanzienlijk vergroten.
 • Het aanmoedigen van creativiteit, het garanderen van open communicatie en het bevorderen van teameenheid zijn essentieel voor een samenhangende werkomgeving.
 • Het bieden van mogelijkheden voor professionele ontwikkeling en het waarderen van feedback van medewerkers kan leiden tot een meer betrokken en innovatief personeelsbestand.

Als het gaat om de groei van jouw bedrijf, kun je alle luxe tools en systemen gebruiken die je maar wilt: maar als jouw werknemers niet gemotiveerd zijn om geweldig werk te leveren, kom je niet ver. Er zijn een aantal redenen waarom jouw teamleden mogelijk niet de motivatie hebben die ze nodig hebben om elke dag hun beste werk te doen. Ze kunnen zich niet gewaardeerd voelen, verveeld raken door te weinig verantwoordelijkheden, of ontevreden zijn over de voordelen en flexibiliteit die hen wordt geboden.

Wat zijn de voordelen van het motiveren van medewerkers?

Het motiveren van medewerkers brengt talrijke voordelen met zich mee voor zowel de werknemers zelf als voor het bedrijf als geheel. Hieronder volgen enkele van de belangrijkste voordelen:

 • Betere productiviteit en prestaties
  Gemotiveerde medewerkers presteren beter, werken harder en richten zich meer op het creëren van betere resultaten. Dit maakt ze productiever en uiteindelijk wordt uw bedrijf winstgevender.
 • Betere klantenservice
  Wie wil jij ten dienste staan? De werknemer die het absolute minimum doet? Of de persoon die gemotiveerd is om tot het uiterste te gaan om uw ervaring geweldig te maken? Het antwoord is duidelijk.
 • Groei in omzet
  Werknemers die oprecht gemotiveerd zijn om hun werk te doen, geven niet op. Als jouw medewerkers blij en gemotiveerd zijn om elke dag geweldig werk te leveren, zijn ze niet op zoek naar andere banen; ze zijn op zoek naar meer te doen op jouw werkplek.
 • Meer innovatie
  Als jouw medewerkers gemotiveerd en gelukkig zijn, kunnen ze beter omgaan met veranderingen en onzekerheid. Ze komen met nieuwe, creatievere ideeën over hoe ze de productiviteit kunnen verhogen, de klantervaring kunnen verbeteren en meer.
 • Verbeterde betrokkenheid 
  Een zeer betrokken personeelsbestand is de sleutel tot een gezond bedrijfsresultaat. Als je werknemers hebt die niet betrokken zijn, kan het gebruik van enkele van de eenvoudige motivatie-ideeën hierboven hen een duwtje in de goede richting geven.

Gids voor gemotiveerde werknemers

Heb je tips nodig om de sfeer op je werkplek te verbeteren of teammotivatie te creëren? Wij hebben een download opgesteld met 70 ideeën die je vandaag nog kunt toepassen om je team te motiveren.
Download gratis onze checklist

Jouw medewerkers zijn het hart van je bedrijf. Zelfs als je ze geen geldelijke beloning kunt bieden, kun je ze wel immateriële voordelen bieden die laten zien dat je om ze geeft – dat zal er een grote bijdrage aan leveren om ze gemotiveerd en betrokken te houden. Een eenvoudig voordeel waar medewerkers van houden is flexibele planning, waardoor uw medewerkers meer autonomie en controle over hun planning krijgen.

Veelgestelde vragen over werkmotivatie

Waarom is het belangrijk om medewerkers gemotiveerd te houden?

Je bedrijfsresultaten zijn afhankelijk van gemotiveerde medewerkers. Als je wilt dat jouw bedrijf succesvol is, heb je gemotiveerde, goed presterende medewerkers nodig die hun beste werk kunnen leveren.

Hoe motiveer ik medewerkers op het werk?

Werknemers willen weten dat ze belangrijk zijn voor hun werkgever. Om werknemers gemotiveerd te houden, gaat het erom dat ze zich gewaardeerd en verbonden voelen.

Wat zijn enkele manieren om medewerkers te motiveren?

Met de download beschik je over maar liefst 70 ideeën waarmee je vandaag nog aan de slag kan. Zelfs als je niet veel geld te besteden hebt, zijn er genoeg ideeën die goedkoop en gemakkelijk te implementeren zijn.

Hoe meet ik de motivatie van medewerkers op het werk?

Vraag hen! Zet een anonieme enquête uit om te vragen naar hun motivatie en tevredenheid. Je zult snel merken of je betrokken medewerkers hebt of dat je nieuwe programma’s moet toevoegen om het moreel te verhogen.

Nog meer weten en leren over het motiveren van werknemers? Lees dan de onderstaande blogs.

Hoe zit het met de motivatie van jouw werknemers?

Motivatie? Is dat niet dat ‘gedrags- ding’ wat mijn medewerkers niet hebben?

4 managementstijlen om je team te leiden; welke past bij jou?

Geen zin in werk? Dit kun je er aan doen!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.