Home » Wet Verbetering Poortwachter
Wet Verbetering Poortwachter
In ieder bedrijf is wel eens sprake van een ziekmelding. Maar niet iedereen is op de hoogte van de regels die hierbij komen kijken. Hoe ga je om met langdurige ziekte en hoe houd je dit goed bij? In dit soort situaties is het belangrijk om samen te werken met een goede arbodienst die op de hoogte is van de regels en veranderende wetten.
De Wet Verbetering Poortwachter
Het komt wel eens voor dat medewerkers langer verzuimen dan nodig is, vooral bij langdurige ziekte. De Wet Verbetering Poortwachter heeft als doel medewerkers zo effectief mogelijk te laten re-integreren. De werkgever is dan ook actief bezig met de re-integratie om verzuim te voorkomen. Dit is namelijk iets wat je het liefst wilt voorkomen. Dat is ook een van de redenen waarom deze wet is ingeschakeld.
De Arbodienst en de bedrijfsarts spelen een belangrijke rol binnen dit proces. Zij zijn namelijk verantwoordelijk voor het bijhouden van het verzuim en de uiteindelijke stappenplan. In samenwerking met de arbodienst wordt ervoor gezorgd dat de werknemer weer zo snel mogelijk aan het werk kan.
Arbo checklist
Wil je weten of je Arbodienst goed geregeld is en aan alle wettelijke eisen voldoet? Wij hebben een checklist ontwikkeld waarin onder elkaar staat weergegeven aan welke eisen een goed arbobeleid moet voldoen.
Download gratis onze checklist
Stappen Wet Verbetering Poortwachter
Een re-integratie procedure is niet binnen 1 stap te zetten. Binnen deze wet heb je te maken met heel wat stappen. Deze moeten door de werknemer en werkgever gevolgd worden binnen de 104 weken (2 jaar) van verzuim.
Het is belangrijk dat de gene die het verzuim begeleid op de hoogte is van alle stappen die gezet moeten worden. Als er namelijk een onderdeel van de wet verbetering poortwachter wordt gemist, kunnen er grote gevolgen zijn. Het uiteindelijke dossier wordt ook beoordeeld door het UWV.
Cursus WVP
Heb jij voldoende kennis over wetgeving omtrent verzuim? Ken je de Wet Verbetering Poortwachter? En ben je in staat om effectieve verzuimgesprekken te voeren? Door middel van deze cursus leer je de basis van deze belangrijke wetgeving en krijg je inzicht in veel voorkomende verzuimcasussen. Na deze cursus weet je wat de Wet Verbetering Poortwachter inhoudt en ben je in staat om verzuimgesprekken effectief en met zelfvertrouwen te voeren. De cursus wordt gegeven voor ervaren casemanagers die zelf veel praktijkervaring hebben in het begeleiden van zieke werknemers. Er is in deze cursus veel ruimte voor interactie en dialoog.
Onderwerpen in deze cursus
- Wet Verbetering Poortwachter (WVP)
- Arbowet
- Gedrag en Verzuim
- Wat mag wel en wat mag niet?
- Communicatie
- Het aannemen van een ziekmelding
- Weerstand in een verzuimgesprek
- Gesprekstechnieken
- Wat te doen bij een onterechte ziekmelding
Voor wie is deze cursus?
De cursus Verzuimmanagement (Wet Verbetering Poortwachter & Verzuimgesprekken) is speciaal ontwikkeld voor managers, HR-medewerkers en HR-managers die meer willen leren over de Wet Verbetering Poortwachter (WVP) en het voeren van effectieve verzuimgesprekken.
Inschrijven voor deze cursus
HIER kun je je inschrijven voor de cursus Verzuimmanagement. Tevens vind je hier informatie over prijzen en data.
Verzuimmanagement | Incompany
Het is ook mogelijk om de cursus Verzuimmanagement incompany te laten verzorgen op je eigen bedrijfslocatie. Interesse? Neem dan contact met ons op via 088 505 6000.
Onze relaties
ZAKENWIJZER geeft al meer dan 20 jaar management- en communicatiecursussen. In de loop der jaren heeft ZAKENWIJZER een uitgebreid en divers klantenbestand opgebouwd. Bekijk HIER enkele relaties.
Arbodienst: Een gids voor werknemers en werkgevers
Een gezonde en veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van werknemers en het succes van een bedrijf. In Nederland spelen arbodiensten een cruciale rol bij het ondersteunen van werkgevers en werknemers op het gebied van arbeidsomstandigheden, gezondheid en verzuimbeheer. In dit blog gaan we dieper in op wat een arbodienst is, welke diensten ze…
Medische keuring versus PMO: Wat is het verschil en welke is geschikt voor jouw organisatie?
Er zijn verschillende manieren om de gezondheid en het welzijn van werknemers te controleren. Twee veel voorkomende methoden zijn de Medische keuring en het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Hoewel deze twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. In dit artikel vertellen we je welke en helpen we jou…
5 onderdelen van een effectief verzuimbeleid
Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw medewerkers gezond en gelukkig zijn. Helaas kan het voorkomen dat medewerkers zich ziek melden of om andere redenen niet kunnen werken. Om hier goed mee om te gaan en te zorgen dat jouw organisatie hierop is voorbereid, is het belangrijk om een goed verzuimbeleid op te stellen. In…
Wat is de Wet Verbetering Poortwachter?
De Wet verbetering poortwachter is een Nederlandse wet die op 1 april 2002 is opgesteld om langdurig ziekteverzuim te beperken.
Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.
Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!