Wat dacht je van geluk als doel voor het nieuwe jaar?

Arbodienstgeluk

Geld en het kopen van spulletjes – waaraan we vaak het grootste deel van onze tijd en moeite besteden om het te verkrijgen – is niets meer dan window dressing. Ze brengen geen geluk. Als we negatieve gedachten hebben, zal onze kijk dat weerspiegelen. Als we ervoor kiezen aan positieve gedachten te denken, zal dat zich ook manifesteren. Mensen die dankbaar zijn voor wat ze hebben, hebben de neiging zich op hun sterke punten te concentreren in plaats van op hun zwakke punten. Zij kennen het geheim van genoeg.

Hoe gelukkig ben jij?

In de wereld van vandaag zijn veel mensen zo gefocust op het winnen van de spreekwoordelijke ratrace, dat ze de dingen vergeten die echt belangrijk zijn in het leven. Eén van de vergeten facetten van het leven is geluk. Wij concentreren ons op geld. Wij richten ons op status. We richten ons op een bepaalde manier van kleden, het bezitten van een bepaalde auto, het gezien worden in een bepaalde sociale kring. Maar ze brengen ons geen geluk. In feite leiden ze juist vaak de aandacht af van geluk, wat waarschijnlijk de reden is dat zoveel ogenschijnlijk goed functionerende, zeer succesvolle mensen in therapie, verslavingszorg, falende relaties, enz. terechtkomen.

Dus wat is het antwoord op al dit ongeluk? De simpele waarheid is dat er niet één antwoord bestaat, maar de meeste mensen vinden de volgende suggesties nuttig:

1. Accepteer imperfectie – bij jezelf en anderen

Op het eerste gezicht lijkt onze wereld perfectie te vereisen. Helaas is geen enkel mens perfect. En wie mag perfect definiëren? Ieder van ons is tenslotte uniek en ieder van ons doet zijn best. En dat is oké. Als we op ons best zijn, geweldig. Als we niet op ons best zijn, dan is dat zo. Iedereen heeft gebreken, iedereen maakt fouten. Dus misschien moeten we stoppen met onszelf en anderen erover te bekritiseren. Beter nog: laten we onze tekortkomingen en fouten zien als leerervaringen die ons kunnen helpen groeien en om betere mensen te worden. Dit is een mentaliteit die groei omarmt door het plezier van leren, en die ons in elk aspect van het leven goed van pas kan komen.

2. Verbinden

We hebben emotioneel intieme verbindingen met anderen nodig. Als we ons verbonden voelen met anderen, zijn we gezonder, succesvoller en gelukkiger. Neem dus contact op met anderen, zelfs als je het druk hebt en je alleen maar een kort appje stuurt om iemand te laten weten dat je aan hem of haar denkt. Als je meer tijd hebt, ontmoet dan iemand voor koffie, lunch of een wandeling. Hoe vriendelijker, leuker en wederzijds ondersteunend sociaal contact je hebt, hoe gelukkiger je zult zijn.

3. Verander ‘liefde’ in een actiewoord

Als je van iemand houdt, weerspiegelen je daden die liefde. Natuurlijk, tegen iemand zeggen dat je van hem/haar houdt is leuk, maar daden spreken meer dan woorden. Het goede nieuws is dat je liefde niet hoeft te tonen met extravagante gebaren. In feite hebben kleine dingen uiteindelijk de neiging meer betekenis te hebben. Luister dus naar wat iemand zegt en probeer het echt te horen. Onthoud de data en gebeurtenissen die belangrijk zijn voor die persoon. Als er iets in hun agenda staat, zorg er dan voor dat het ook in jouw agenda staat. Het allerbelangrijkste: breng tijd met hen door. Doe dingen die ze leuk vinden of help met taken die ze niet leuk vinden. En zorg ervoor dat je ze uitnodigt om deel te nemen aan activiteiten die je leuk vindt. Het maakt niet uit wat jullie samen doen, als de ander maar begrijpt en voelt dat het jouw doel is om samen tijd door te brengen.

4. Stop met het beoordelen van jezelf en anderen

Helaas is onze samenleving zeer veroordelend. De hele wereld is druk bezig ons te vertellen hoe we eruit moeten zien, hoe we ons moeten kleden, hoe we ons moeten gedragen en wie we moeten zijn. Zou het niet mooi zijn als dat gewoon zou stoppen en we vrij zouden zijn om te zijn wie we zijn? Om dat te laten gebeuren, moeten we onszelf eerst een pauze gunnen, omdat wij de ergste overtreders zijn – vooral omdat we ons zijn nog steeds vaak vergelijken met de buitenkant van anderen. En als we stoppen met het beoordelen van onszelf, moeten we dan ook niet stoppen met het beoordelen van anderen? Bonus: als we stoppen met het beoordelen van anderen, sturen we positieve gevoelens uit die anderen zeer zullen waarderen.

5. Kies geluk boven negativiteit

Abraham Lincoln zei ooit: ‘De meeste mensen zijn ongeveer net zo gelukkig als ze zelf willen zijn.’ De woorden van Lincoln zijn vandaag de dag nog net zo toepasselijk als toen ze voor het eerst werden uitgesproken. We zijn wat we denken. Als we negatieve gedachten hebben, zal onze kijk dat weerspiegelen. Als we ervoor kiezen positieve gedachten te ontwikkelen, zal dat zich ook manifesteren. Affirmaties (bevestigen, versterken, bekrachtigen) kunnen hierbij een nuttig hulpmiddel zijn. Onze dag beginnen met drie geluksaffirmaties kan een grote bijdrage leveren aan daadwerkelijk geluk. Probeer uitspraken als: ‘Ik ben een gelukkig mens’, ‘Ik geniet van mijn leven’ en ‘Dit leven is een goed leven’. Het hardop uitspreken van deze en soortgelijke affirmaties terwijl je minstens één keer per dag in de spiegel kijkt, kan niet anders dan een positieve impact hebben. Ja, ik weet dat het afgezaagd lijkt, maar als je geluk serieus neemt, probeer dit dan eens.

6. Dankbaarheid

Er zijn veel mensen die zeggen dat het beginnen van de dag met een dankbaarheidslijst van tien items de sleutel tot hun geluk is. En er is eigenlijk behoorlijk wat onderzoek om dit te ondersteunen. Om te beginnen heeft Dr. Brené Brown de wortels van geluk bestudeerd door duizenden diepte-interviews af te nemen, en door dit werk heeft ze één belangrijk verschil geïdentificeerd tussen gelukkige mensen en ongelukkige mensen: gelukkige mensen zijn dankbaar voor wat ze hebben. Dus als we manieren kunnen vinden om dankbaar te zijn voor wat we hebben (in plaats van ons te concentreren op wat we hebben verloren of nooit hebben gehad), is de kans groot dat we geluk kunnen vinden. Verder onderzoek naar dankbaarheid leert ons dat mensen die dankbaar zijn voor wat ze hebben de neiging hebben zich op hun sterke punten te concentreren in plaats van op hun zwakke punten. Ze zijn dus hoopvoller, minder gestrest, lopen minder snel vast in schaamte en depressie en hebben een grotere kans om te herstellen van ernstige levensproblemen (bijvoorbeeld ziekte, verslaving). Dankbaarheid is dus een krachtig medicijn, ongeacht wat er met ons aan de hand is.

 

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.