Weet jij het geheim van geluk?

ConsultancyMan ervaart geluk

In deze blog geven we je adviezen naar aanleiding van misschien wel het langst lopende Harvard- onderzoek over geluk.

De leider van het onderzoek verwoorde het e.e.a. als volgt: “Ik heb mezelf altijd als een gelukkig mens beschouwd, ook al zie ik er misschien niet altijd zo uit omdat ik het gefronste voorhoofd van mijn vader heb geërfd. Zijn er momenten dat ik niet gelukkig ben? Natuurlijk. Zou ik willen dat ik vaker gelukkiger kon zijn? Wie niet? Terwijl het lijkt alsof iedereen op zoek is naar het antwoord op de eeuwenoude vraag: “Wat is het geheim van geluk?” de betere vraag zou kunnen zijn: “Is het zelfs mogelijk om gelukkiger te zijn?” Ongeveer de helft van ons geluksniveau is gebaseerd op genen. Sommige mensen zijn gewoon geneigd om gelukkiger en opgewekter te zijn dan anderen. Maar dat betekent niet dat je je niveau van geluk niet kunt verhogen als het niet vanzelf komt. Onderzoek heeft zelfs gesuggereerd dat 40% van het geluk van mensen voortkomt uit de keuzes die ze maken.

Juiste keuzes voor geluk

Dus wat zijn de juiste keuzes voor geluk? Het onderzoeksproject heeft 724 mannen gevolgd sinds ze tieners waren in 1938. (Er zijn nog ongeveer 60 mannen over, nu in de negentig.) De groep bestond uit mannen met verschillende economische en sociale achtergronden, van de armste buurten van Boston tot studenten van Harvard. (President John F. Kennedy maakte zelfs deel uit van de oorspronkelijke groep.) Door de jaren heen hebben de onderzoekers allerlei gezondheidsinformatie verzameld en om de twee jaar stellen ze leden vragen over hun leven en hun mentale en emotionele welzijn. Ze interviewen zelfs familieleden.

Weet wanneer je moet loslaten

Naarmate mensen ouder worden, hebben ze de neiging zich meer te concentreren op wat belangrijk voor hen is, en maken ze zich niet zo druk om de kleine dingen als toen ze jonger waren. Onderzoek ondersteunt deze mentaliteit. De onderzoekers ontdekte dat oudere volwassenen beter zijn in het loslaten van mislukkingen uit het verleden. Ze hebben de neiging om te beseffen hoe kort het leven is en ze zullen meer aandacht besteden aan wat hen nu gelukkig maakt.

Jij zou hetzelfde kunnen doen. Van welke activiteiten word je blij en wat houdt je tegen om ze te doen? Denk eens terug aan je jeugd. Waar genoot je van toen je jonger was? Zingen? Spelletjes spelen? Bepaalde hobby’s uitoefenen? “Als je ouder bent, heb je meer kans om terug te keren naar de activiteiten die je associeert met geluk.  Dus begin met het verzamelen van munten, sluit je aan bij een koor of speel poker of bridge.

Blijf verbonden

De Harvard-studie heeft een sterk verband gevonden tussen geluk en hechte relaties zoals echtgenoten, familie, vrienden en sociale kringen. Persoonlijke connectie zorgt voor mentale en emotionele stimulatie, die automatische stemmingsboosters zijn, terwijl isolatie een stemmingsbreker is. Dit is ook een kans om je te concentreren op positieve relaties en negatieve mensen in je leven los te laten, of in ieder geval je interacties met hen te minimaliseren.

Als je je sociale leven wilt verbreden, probeer dan vrijwilligerswerk te doen voor een favoriet doel. Grote kans dat je meer gelijkgestemde mensen ontmoet. Vrijwilligerswerk is ook een andere manier om geluk te vergroten door een gevoel van doelgerichtheid in geven. Uit een studie bleek zelfs dat dit voordeel het sterkst was bij mensen van 45 tot 80 jaar en ouder. Zoek daarom naar mogelijkheden voor vrijwilligerswerk in je omgeving die overeenkomen met jouw interesses.

Maak er vandaag een mooie en gelukkige dag van!

Bron: Harvard.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.