7 wetenschappelijk onderbouwde stappen naar geluk

ArbodienstPersonen als beeld voor geluk op het werk

We zijn allemaal gelukzoekers. Het is de meest begeerde status: gelukkig zijn. Maar zo eenvoudig als het klinkt zo complex en vaak onbereikbaar lijkt deze status quo. De elkaar snel opvolgende recente onderzoeken laten inmiddels zien dat we er sinds de Covid periode bepaalt niet gelukkiger op geworden zijn. In tegendeel. Werkgevers zien steeds meer de negatieve effecten van thuiswerken die we eerst zo enthousiast hebben omarmd. Juist thuiswerken blijkt voor werkenden steeds meer de reden van burn-out of andere psychische klachten. Maar sowieso lukt het ons mensen maar moeilijk het geluk te grijpen waar we kennelijk allemaal wel naar op zoek zijn. Hoe buigen we deze neerwaartse spiraal om?

Wetenschappelijke benadering van geluk

Professor Sonja Lyubomirsky heeft grondig onderzoek gedaan naar de vraag ‘hoe gelukkig te zijn’. Haar boek “The How of Happiness” staat boordevol adviezen. Geluksactiviteiten omvatten, iets aardigs doen voor iemand anders, dankbaarheid uiten en relaties onderhouden.

Het boek is een wetenschappelijke benadering om het leven te krijgen dat je wilt. Een boek genaamd “The How of Happiness” klinkt misschien een beetje soft, maar als je het leest, zul je merken dat het daadwerkelijk het “wetenschappelijke” deel waarmaakt. Het kernprincipe van ‘het hoe van geluk’ is dat ieder mens een ‘instelpunt’ voor geluk heeft dat, afhankelijk van hoe hoog of laag het is, kan bepalen hoe positief of negatief hij of zij zich voelt. Het boek biedt een praktische benadering om lezers te helpen hun setpoint te verhogen en een niveau van geluk te vinden dat ze normaal zouden voelen, en om meer voldoening in het leven te ervaren. Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en proeven, is dit een interessant boek dat een praktisch plan biedt om lezers in staat te stellen een positievere kijk te krijgen. Zowel thuis, op het werk en in hun persoonlijke leven.

Lyubomirsky is een hoog aangeschreven onderzoekswetenschapper, wiens werk serieus te nemen is. Ze heeft o.a. onderzoek gedaan om gelukkige en ongelukkige mensen te vergelijken en in het boek beschrijft ze de verschillen. Op basis van haar onderzoek en dat van anderen geeft ze een aantal concrete suggesties om jezelf gelukkiger te maken. Het boek is georganiseerd rond 12 “geluksactiviteiten”, maar sommige daarvan zijn eigenlijk onderverdeeld in subcategorieën. Dus het werkelijke aantal advies- bits ligt waarschijnlijk dichter bij 30 of 40. Hieronder de zeven die wel eens het meest behulpzaam kunnen zijn in het vinden van meer geluk.

  1. Doe iets aardigs voor een ander.

Toen Lyubomirsky werd gevraagd om haar eigen favoriete positieve psychologische bevindingen met praktische implicaties voor het leven van mensen te nomineren, antwoordde ze: “Doe vriendelijke daden voor anderen (bijv: maak iemand anders gelukkiger).” Ze merkt op dat er voldoende onderzoeksbewijs is dat dingen voor anderen doen je gelukkiger maakt.

  1. Spreek regelmatig dankbaarheid uit.

Dit is het tweede goed onderbouwde advies.  In het boek somt Lyubomirsky verschillende manieren op waarop dankbaarheid het geluk vergroot, bijvoorbeeld door te genieten van positieve ervaringen, je zelfrespect te vergroten, sociale banden op te bouwen en je negatieve emoties te verstoren. Kijk om je heen en detecteer wat waardevol is en je gelukkig maakt. Kijken naar wat wel lukt en de moeite waard is.

  1. Ontwikkel een optimistische kijk op het leven.

Het gaat hier om je ‘best mogelijke toekomstige zelf’ voor te stellen. Wat zou je over 10 jaar doen als alles perfect zou gaan in je leven? Het is de moeite waard om dat gewoon zelf eens te proberen. Het is leuk om te doen en onderzoek suggereert dat het je voorstellen van een ideaal toekomstig zelf, de neiging van mensen om in hun doelen te volharden en om te gaan met tegenslagen, daadwerkelijk vergroot. Wij mensen beschikken over voorstellingsvermogen. Gebruik het.

Persoon die geluk ervaart
  1. Vermijd gemene sociale vergelijkingen.

Lyubomirsky’s eigen onderzoek suggereert dat gelukkige mensen zich vrij onbewust zijn van andere mensen die het beter lijken te doen dan zij. De andere kant van de medaille is natuurlijk dat we geluk minder positief ervaren als we ons bewust worden dat anderen het beter voor elkaar hebben dan wij zelf. Aan welke kant van de medaille leef jij? Het verklaart wellicht je gemoedstoestand meer dan je voor mogelijk had gehouden.

  1. Koester je relaties.

Maak tijd vrij om met vrienden en familieleden te zijn (zonder elektronische apparaten). Let op hen, laat hen weten wat je leuk aan hen vindt. En als er iets positiefs met hen gebeurt, zorg er dan voor dat je deelt in hun positieve resultaten. Oefen met het zeggen van: “Ik begrijp je punt” als je kleine meningsverschillen hebt. Een klassieke studie naar langlevenden (o.a. Sardiniërs en Okinawanen) liet zien dat die diverse groepen verschillende dingen gemeen hadden, met “familie op de eerste plaats zetten” en “sociaal betrokken blijven”. Een ander onderzoek liet zien dat mensen die een programma voor gewichtsverlies begonnen samen met een vriend, aanzienlijk meer gewicht verloren en minder afhaakte in vergelijking met degenen die het alleen deden. Lyubomrisky noemt ‘leren vergeven’ als een apart punt, maar het is zeker een krachtig hulpmiddel om relaties te onderhouden. Simpelweg omdat jij en ik, onze vrienden en familieleden het allemaal af en toe verknoeien.

  1. Geniet van je werk.

Activiteiten doen die je echt bezighouden, energie geven (die je in een stroomversnelling brengen) en je inzetten voor je doelen. Mensen die hard werken genieten eigenlijk meer van hun werk en ervaren ook nog eens hun werk meer als spelen. Niet harder maar slimmer werken is een eerste stap om te stoppen met zwoegen. Proberen met minder inspanningen je werk goed en met plezier te doen is een formule om van werk meer een spel te maken.

  1. Zorg goed voor je lichaam.

Het is een open deur, maar regelmatig bewegen, gezond eten, kwaliteitstijd nemen voor jezelf en je bewust meer gedragen als een gelukkig persoon (door meer te glimlachen en vaker te lachen als grondhouding), zijn onvoorwaardelijk principes en gewoonten die verbonden zijn aan geluk.

Hoe gelukkig ben jij?

Heel eerlijk; geluk is niet maakbaar en zomaar even naar onze hand te zetten. Dat willen we wel graag geloven, maar is een ongeloofwaardig sprookje. Er kunnen zoveel ingrijpende levensomstandigheden zijn die geluk ongrijpbaar lijken te maken. Maar eerlijk onder ogen durven zien dat het leven niet altijd ‘happiness’ is en ‘lang leve de lol’, is misschien juist wel een eerste stap op weg naar het je gelukkiger voelen. Maar het is ook waar dat we zelf een behoorlijk remmende factor kunnen zijn als mens in relatie tot geluk. Dit blog is een handreiking om je meer bewust te maken dat om gelukkiger te zijn in dit leven, je ook zelf meer kan doen dan afwachten. Misschien kun je wel wat advies en of hulp gebruiken? Geen probleem. ‘Gelukkig’ kun je zonder problemen contact met ons opnemen als jij hier eens vrijblijvend over wilt praten. Geluk is niet maakbaar… maar je kunt er wel aan werken niet meer zelf de blokkerende factor te zijn.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.