Het belang van een persoonlijkheidstest

HRpersoonlijkheidstest

Pas als we beter begrijpen wie we zijn, kunnen we worden wie we zijn. Dé reden waarom een persoonlijkheidstest belangrijk kan zijn in je ontwikkeling. Het beste wat je kunt worden is tenslotte gewoon jezelf. Maar wie ben jij? Veel mensen hebben vaak geen idee. Ze proberen daarom maar wat. De oorzaak van ontevreden zijn over werk en persoonlijke ontwikkeling is daarom geen mysterie, maar gebrek aan zelfkennis.

Laatst sprak ik hier iemand over. Diegene had een persoonlijkheidstest laten afnemen en kon daardoor voor zichzelf bepaalde situaties verklaren. De persoon die ik sprak, dacht namelijk extravert te zijn, maar in grotere groepen sloeg hij dicht. Dit vond hij opvallend, want waar komt dat toch vandaan dacht hij? Bij het resultaat van de test bleek uiteindelijk ook dat diegene meer introvert is dan extravert en tijdens het doornemen van de testen kon hij veel beter voor zichzelf verklaren waarom hij zich gedraagt zoals hij doet. Erg leuk en interessant om iemands ogen op deze manier te openen.

“Focus je niet alleen op het verbeteren van de zwakke kant van een medewerker, maar haal het beste eruit wat erin zit.”

Wat is een persoonlijkheidstest

Persoonlijkheidstesten, ook wel bekend als assessments, kunnen in verschillende situaties ingezet worden. Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken bij de sollicitatieprocedure om de persoonlijkheid van de kandidaat in kaart te brengen. Ook kunnen de testen inzicht geven in de potentiële ontwikkeling of interesses in de loopbaan.

Wil jij bijvoorbeeld dat de werving en selectie procedure efficiënter gaat? Wil jij een talent in jouw organisatie laten groeien in een functie? Of wil jij toetsen of iemand de juiste functie uitoefent? Zet een persoonlijkheidstest in!

Persoonlijkheidstest tijdens sollicitatie

Persoonlijkheidstesten kunnen worden ingezet tijdens de sollicitatieprocedure, bijvoorbeeld nadat de vacature is geplaatst en de eerste gesprekken zijn gevoerd. Deze testen kunnen een tool zijn om te achterhalen of iemand succesvol de functie kan uitoefenen. Hierin kan meegenomen worden dat zowel harde als zachte eisen worden getest, bijvoorbeeld intelligentie (harde eis), de persoonlijkheid (zachte eis) en de manier van communiceren (zachte eis).

Door het inzetten van deze persoonlijkheidstesten heb je uiteindelijk een handige tool om een goede selectie te maken van potentiële kandidaten.

Verschillende vormen van testen kunnen dus worden ingezet die passend zijn bij de functie. Het ligt er maar net aan wat je precies wil testen. Zo heeft ZAKENWIJZER bijvoorbeeld een aantal leiderschapsassessments die ingezet kunnen worden bij de sollicitatieprocedure voor een leidinggevende functie. Op die manier kan je er voor kiezen om inzicht te krijgen in de stijl van leidinggeven van de (potentiële) kandidaat en of dat geschikt is bij de functie waarvoor gesolliciteerd wordt, maar ook of dat passend is bij de organisatie. Dit, omdat bepaalde competenties gemeten worden en daarmee een inschatting gemaakt kan worden of de kandidaat de juiste kandidaat is voor de functie.

Door bij de sollicitatieprocedure een persoonlijkheidstest in te zetten, maak je als HR de werving en selectie procedure efficiënter en heb je sneller de juiste kandidaat. Vooral voor de werving en selectie anno 2020 kan een persoonlijkheidstest een effectieve tool zijn, want online sollicitatiegesprekken laten net wat minder zien van een kandidaat.

De testen die hiervoor ingezet kunnen worden:

Meest voornamelijk:

 • Persoonlijkheid (Big Five)
 • Carrièrewaarden
 • Capaciteiten

Secundair:

 • Denkstijlen

Voor een leidinggevende/management functie:

 • Leiderschapskwaliteiten en –stijlen
 • Leiderschapstest (inclusief persoonlijkheidstest (Big Five), carrièrewaarden, leiderschapskwaliteiten)
 • Leiderschapstest (leiderschapsstijl, competenties, motivatie)
 • Managementrollen

Persoonlijkheidstest voor ontwikkeling

Ontwikkeling

Voor de ontwikkeling van medewerkers zijn er veel verschillende persoonlijkheidstesten. Het is belangrijk om te weten wat je precies wil weten en wat het doel is van het inzetten van de persoonlijkheidstest. Wil je bijvoorbeeld bepaalde competenties achterhalen? Of wil je iemands talenten inzichtelijk hebben?

Testen die worden ingezet om eventuele (persoonlijke) ontwikkeling van de medewerker in kaart te brengen zijn nooit goed of fout. Je krijgt hiermee een helder beeld hoe iemand zich gedraagt, hoe iemand is en wat mogelijke kansen van persoonlijke ontwikkeling zijn. Door middel van een test kan worden bepaald hoe een medewerker zichzelf kan ontwikkelen binnen de organisatie. Uiteindelijk wordt er n.a.v. het rapport een advies gegeven over hoe deze ontwikkeling gaat werken en hoe de medewerker dit daadwerkelijk kan doen. Vervolgens kan er een concreet actieplan worden opgesteld. Een super handige tool dus!

De testen die hiervoor ingezet kunnen worden:

 • Persoonlijkheid (Big Five)
 • Carrièrewaarden
 • Talententest
 • Capaciteiten
 • Loopbaanscan (inclusief persoonlijkheidstest (Big Five), carrièrewaarden, vragenlijst Taken en Sectoren, zelfbeoordeling)
 • Teamrollen
 • Denkstijlen

Indien het om doorstroom naar een leidinggevende/management functie gaat, kan wederom een leiderschapstest worden ingezet. Ook indien getwijfeld wordt aan de kwaliteiten van een leidinggevende/manager kan ervoor gekozen worden een leiderschapstest in te zetten. Aan de hand van deze uitkomsten is inzichtelijk waar iemands talenten/kwaliteiten/competenties liggen en kan er een actieplan gemaakt worden.

Doorstroom/uitstroom van personeel

Loopbaan

Een persoonlijkheidstest kan ook worden ingezet om iemands interesses in de loopbaan te achterhalen. Anders dan bij een test om de ontwikkeling van een medewerker in de organisatie in kaart te brengen, gaat een loopbaanscan zowel over ontwikkeling binnen de organisatie als buiten de organisatie.

Wil iemand een andere functie? Dan kan deze test dus ingezet worden. Maar welke functie past bij diegene? Bij welk soort bedrijf werk je graag? Dit zijn allerlei vragen die beantwoord worden in deze test.

De test die hiervoor ingezet kan worden:

 • Loopbaanscan

Welke test moet je inzetten?

ZAKENWIJZER biedt verschillende soorten testen aan. Stel hiervoor modulair je eigen test samen en kies de testonderdelen die het meest van toepassing zijn op jouw situatie.

Natuurlijk kan onze HR-adviseur jou ook advies geven over welke test het best passend is. Leg jouw casus of persoonlijke situatie voor en zij zal een advies geven worden welke test het best ingezet kan worden.

Bij elke test die afgenomen wordt, zit inbegrepen dat deze hierna worden doorgenomen met de testkandidaat en indien gewenst met de werkgever of iemand van de organisatie erbij. Het ligt er maar net aan wat je wil bereiken met het inzetten van de testen, maar wij zullen daar de beste en meest passende vorm voor aanbieden en uitvoeren.

De testen die via ZAKENWIJZER ingezet kunnen worden, zijn:

Leiderschapstesten

 • Leiderschapskwaliteiten en –stijlen
 • Leiderschapstest (inclusief persoonlijkheidstest, carrièrewaarden en leiderschapskwaliteiten)
 • Leiderschapstest (leiderschapsstijl, competenties en motivatie)
 • Managementrollen

Bekijk hier het aanbod van de persoonlijkheidstesten. Bij een afname van drie of meer testmodules maken we een prijs op maat.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.