Risico, Inventarisering en Evaluatie

Op grond van de Arbowet zijn alle bedrijven en instellingen verplicht een Risico-Inventarisatie en –Evaluatie (RI&E) uit te voeren. In artikel 5 van de Arbowet staat dat elk bedrijf een arbeidsomstandighedenbeleid moet voeren dat gebaseerd is op de resultaten van de RI&E. De doelstelling van deze RI&E bij gaat echter verder dan het voldoen aan de Arbowet. Een goede RI&E geeft handvatten om de arbeidsomstandigheden te verbeteren. Dit kan een gunstig effect hebben op het verzuim en werkplezier.

De rapportage van de RI&E geeft inzicht in de mate waarin de zorg voor de arbeidsomstandigheden binnen de gehele organisatie is geïmplementeerd en de wijze waarop specifieke gevaren worden beheerst. Daarnaast geeft de rapportage een helder beeld van de risico’s, tekortkomingen en bedreigingen die op het niveau van functie en werkplek zijn geconstateerd ten aanzien van veiligheid, gezondheid en welzijn.

Onze werkwijze is er op gericht niet alleen te voldoen aan wettelijke verplichtingen, maar tevens bewustwording te creëren, om zo daadwerkelijk verbeteringen in de praktijk te realiseren. Bewustwording begint met heldere aanbevelingen, waar de organisatie van zich in herkent.

RIE die wordt opgesteld

Onderdelen RI&E

Hieronder de uitleg van de verschillende onderdelen:

Inventarisatie arbobeleid

Tijdens het onderzoek van de beleidsmatige arbo-aspecten maakt Zakenwijzer nader kennis met de organisatie en het reeds in gang gezette arbo- en verzuimbeleid. Dit zal plaatsvinden door middel van een interview met de preventiemedewerker(s), hoofd BHV en afvaardiging OR.

Inventarisatie kantoorgebouw

Door middel van een rondgang op de kantoren en korte gesprekken met meerdere medewerkers of afvaardiging OR, worden de risico’s in kaart gebracht waaraan medewerkers blootgesteld worden.

De volgende onderdelen zullen nadrukkelijk worden onderzocht:

  • Algemene voorzieningen
  • Verlichting en daglicht
  • Oppervlakte vertrekken
  • Inrichting werkplekken
  • Klimaat en ventilatie werkplekinrichting en ergonomie
  • Storende omgevingsfactoren, zoals hinderlijk geluid
  • Bedrijfshulpverlening
  • Nooduitgangen
  • Brandblusmiddelen en eerste hulpmiddelen
  • Vloeren, trappen en bordessen

Opstellen van een rapportage

De resultaten van de gesprekken en de bedrijfsrondgangen worden opgenomen in een overzichtelijke rapportage inclusief plan van aanpak. Hierin worden de resultaten van de risico-inventarisatie geïnterpreteerd en geëvalueerd. Puntsgewijs worden de bevindingen (knelpunten, mogelijke gevaren, etc.) aangegeven en aanbevelingen (mogelijke maatregelen) gedaan ter vermindering en/ of beheersing van risico’s.

Bij de evaluatie wordt gebruik gemaakt van toetsingscriteria op basis van bestaande normen en richtlijnen voor de bedrijfstak, aan de hand waarvan de risico’s worden ingeschat (toekennen waardeoordeel).

Controle door deskundige

Door middel van deze controle wordt de RI&E op volledigheid beoordeeld. Dit bestaat uit een beoordeling van de concept rapportage door een Hoger Veiligheidskundige / A&O deskundige. Zakenwijzer verwerkt deze in een definitieve rapportage.

Offerte aanvragen

Wil jij de RI&E van jouw organisatie updaten, opstellen of uitvoeren? Vraag dan gratis en vrijblijvend een offerte aan!
Offerte aanvragen

Het is in de week van 20 juni t/m 24 juni 2022 de week van de RI&E! En ook dit jaar sluiten wij ons hierbij aan. Bekijk onze pagina over de week van de RI&E voor meer informatie.

Lees ons blog voor meer informatie of vraag gratis informatie aan:

Arbodienst: Een gids voor werknemers en werkgevers

Een gezonde en veilige werkomgeving is essentieel voor het welzijn van werknemers en het succes van een bedrijf. In Nederland spelen arbodiensten een cruciale rol bij het ondersteunen van werkgevers en werknemers op het gebied van arbeidsomstandigheden, gezondheid en verzuimbeheer. In dit blog gaan we dieper in op wat een arbodienst is, welke diensten ze…

Medische keuring versus PMO: Wat is het verschil en welke is geschikt voor jouw organisatie?

Er zijn verschillende manieren om de gezondheid en het welzijn van werknemers te controleren. Twee veel voorkomende methoden zijn de Medische keuring en het Periodiek Medisch Onderzoek (PMO). Hoewel deze twee termen vaak door elkaar worden gebruikt, zijn er wel degelijk verschillen tussen beide. In dit artikel vertellen we je welke en helpen we jou…

5 onderdelen van een effectief verzuimbeleid

Als werkgever wil je natuurlijk dat jouw medewerkers gezond en gelukkig zijn. Helaas kan het voorkomen dat medewerkers zich ziek melden of om andere redenen niet kunnen werken. Om hier goed mee om te gaan en te zorgen dat jouw organisatie hierop is voorbereid, is het belangrijk om een goed verzuimbeleid op te stellen. In…

Relevante trainingen:

Preventiemedewerker

Bedrijfshulpverlener (BHV)

Veelgestelde vragen:

Is het hebben van een RI&E verplicht?

Ja, het hebben van een RI&E inclusief een Plan van Aanpak is verplicht voor iedere organisatie met personeel.

Vragen?

Voor meer informatie kun je ook contact met ons opnemen door te bellen of te e-mailen.

Vraag gratis informatie aan

Volg ZAKENWIJZER op LinkedIn en blijf op de hoogte!