10 manieren om gezond te blijven in de online wereld

Arbodienstonline wereld

In de afgelopen twee decennia is de technologie veel sneller geëvolueerd en de toegankelijkheid voor ons heeft hetzelfde gedaan. Internet is mainstream geworden, smartphones zijn de norm geworden en sociale media zijn een populaire manier geworden om verbinding te maken. Dat is heel veel verandering in een korte tijd op de evolutionaire klok voor mensen. Daarom is het geen verrassing als je dagen hebt dat het te veel voelt.

Het is moeilijker om uit te schakelen. Het is moeilijk om te weten hoe je je online moet gedragen. Ook is het een uitdaging om te gaan met de kritiek die soms van volslagen vreemden komt. En het is ook raar om steeds meer likes te willen. Moet ik meer of minder posten? Wat moet ik zeggen? Is die foto goed genoeg? Zie ik er goed uit? Waarom hebben zij meer likes en volgers gekregen?

De vragen houden nooit op en de twijfel aan jezelf sluipt binnen als je het toelaat. Maar dat hoeft niet. Je kunt leren een positieve relatie met de online wereld op te bouwen.

10 tips voor een positie relatie met de online wereld

  1. Herinner jezelf eraan dat de online wereld niet de echte wereld is.

Ja, we kunnen het nieuws lezen en snapshots van mensenlevens bekijken. Maar beide zijn subjectief. Het nieuws presenteert wat ze weten, maar wel op zo’n manier waarvan zij denken dat het de meeste kijkers zal trekken. Mensen op sociale media doen hetzelfde, terwijl ze hoogtepunten uit hun leven delen. Verwar dit niet met een nauwkeurige weergave van het leven. Het zijn gewoon de beste stukjes – en net als jij en ik – hebben ze hun eigen uitdagingen achter de schermen.

  1. Begin en eindig je dag offline.

Besteed de eerste 30 minuten van je dag aan het verbinden met jezelf en jouw wereld, in plaats van met de online wereld. Mediteren, sporten, een dagboek bijhouden of gewoon er zijn. Wat je ook doet, doe het voor jou. Doe hetzelfde in de avond. Breng de laatste 30 minuten van je dag offline en buiten de schermen door. Lees, praat met je partner, knuffel je pup of drink gewoon wat thee. Je lichaam en geest komen tot rust en bereiden je voor op een nacht van goede nachtrust.

  1. Ga niet in op trollen.

Hoe meer tijd je online doorbrengt, hoe groter de kans dat je negatieve mensen tegenkomt. Deze mensen zijn vergeten dat er echte mensen achter de schermen zitten die hun kwetsende opmerkingen lezen. Ga niet met ze om. Richt je aandacht in plaats daarvan op de positieve stemmen. Als je wordt aangevallen door trollen, blokkeer ze dan van je pagina. Herinner jezelf eraan dat het niet om jou gaat, maar om hen.

  1. Voer digitale detoxen uit.

Jij hebt de controle over je leven en hoeveel tijd je online doorbrengt. Jij kunt uitschakelen wanneer je dat wilt. Misschien in het weekend? Of een halve dag? Dit betekent geen sociale media, geen internet, geen e-mail. Zodra het dagelijkse detoxen comfortabel aanvoelt, verleng je het waarschijnlijk met een heel weekend, een week of zelfs een maand. Herinner jezelf eraan dat dit over je geestelijke gezondheid gaat. Je moet je geest laten rusten om hem gezond en gelukkig te houden.

  1. Beperk hoe lang je online bent.

Geef jezelf een tijdslimiet voor hoe lang je online gaat. Anders is het gemakkelijk om te verdwalen in een eindeloze reis van klikken voor meer. Dit leidt alleen maar tot frustratie, omdat je waardevolle tijd verspilt aan het lezen of scrollen van willekeurige dingen die er niet eens toe doen. Je hebt ook meer kans om te eindigen in een informatie-overload en een slecht gevoel over jezelf.

  1. Elimineer verveling scrollen.

Je bent klaar met werken, je hebt gegeten, je bent te moe om te lezen en je hebt geen zin om te sporten of Netflix te kijken. Dus je pakt je telefoon, gaat op sociale media en scrolt. Je scrolt zonder richting, zonder doel, zonder reden. Scrollen om het scrollen. Stop! Dit doet niemand goed, vooral jou niet. Ga in plaats daarvan zitten in stilte. Luister naar een liedje. Zet een podcast op. Doe iets dat je inspireert of leert, of iets dat je helpt om verbinding te maken met jezelf.

  1. Ga niet online als je je down voelt.

Als je je gestrest, angstig of neerslachtig voelt, ga dan niet online. De kans is groter dat je vastloopt in de vergelijkingsval. Je hebt ook meer kans om het nieuws te dramatiseren en last te hebben van gevoelens van hopeloosheid. Bel in plaats daarvan een vriend of familielid. Ga wandelen. Een bad nemen. Kijk een feel good film. Lekker huilen. Het is oké om je neerslachtig te voelen; het is een onderdeel van mens zijn. Vermijd gewoon de online wereld in deze tijden, want deze kan snel de grote, boze, overweldigende wolf worden.

  1. Voel je niet verplicht om te posten.

Wat jij op jouw website, blog of sociale media plaatst, is aan jou. Hoe vaak je post is ook aan jou. Het is jouw feed en jij bent de eigenaar. Dat betekent dat jij de regels mag verzinnen. Jij mag beslissen aan welke gesprekken je wel of niet deelneemt, en over welke oorzaken je je hartstochtelijk uitspreekt of niet. Je kunt ermee doen wat je wilt, wanneer je maar wilt.

  1. Als je niets positiefs te zeggen hebt, zeg dan niets.

Wordt geen trol. Het is verrassend eenvoudig te doen, vooral als je een slechte dag hebt of als je ziet dat iemand een zaak of persoon waar je in gelooft, discrimineert. Maar het is beter om het niet te doen. Je bezighouden met negativiteit, zal alleen maar meer negativiteit creëren. Als je iets wilt zeggen, zeg dan iets constructiefs. Stuur een steunbericht aan hen die aangevallen worden door trollen, om ze eraan te herinneren dat ze ertoe doen en dat de woorden van de trol dat niet doen. Dit gaat niet over het elimineren van tegengestelde standpunten of discussies. Maar het gaat erom dit met respect en mededogen te doen. We mogen allemaal een mening hebben, maar we moeten elkaar er niet over aanvallen.

  1. Je likes of volgers zijn geen weerspiegeling van je waarde.

Iemand die meer likes of volgers heeft dan jij, is niet beter dan jij. We zijn allemaal mensen en we zijn allemaal gelijk, ondanks de hiërarchische aard van onze samenlevingen. We zijn allemaal genoeg precies zoals we zijn, ongeacht hoe onze feeds op sociale media eruit zien. Uiteindelijk zijn we allemaal hetzelfde en zijn we allemaal van waarde, zowel online als offline.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

1 reactie

  1. Deze 10 tips zijn waardevolle herinneringen om een gezonde balans te vinden tussen ons online en offline leven. Het is essentieel om te onthouden dat onze waarde niet afhangt van onze online prestaties, en dat we de negatieve aspecten van de online wereld kunnen vermijden door bewuste keuzes te maken.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.