Vastzitten in je hoofd: Wat kun je er tegen doen?

ConsultancyVastzitten in je hoofd

Soms laat iets je helemaal vastzitten. Je staat voor een doel of project dat je moet of wilt afmaken, maar loopt met je hoofd tegen een muur. Je weet het gewoon niet meer. Op dit punt heb je twee keuzes om uit te kiezen.

Je eerste keuze

Je besluit om maar door te ploeteren. Het moet gedaan worden. Je worstelt je er doorheen. Want ja… het moet wel gedaan worden. Ook al voel jezelf wel dat dit niet de weg en methode is. Dus op discipline blijf je door modderen, zonder er een beetje van te genieten en niet echt veel vooruitgang te boeken. Laat staan dat er sprake is van kwaliteit.

Aan de andere kant is je andere keuze om afstand te nemen. Althans tijdelijk. Stap weg van dat project dat jou laat vastzitten en ga iets anders doen. Iets waar je echt van zult genieten. Het hoeft niet moeilijk te zijn. Het hoeft niet jouw roeping te zijn. En het hoeft niet voor een langere tijd te zijn. Zolang het anders is en je plezier hebt, is het het waard.

Dat laatste klinkt een beetje gek, toch? Waarom zou je werken aan iets dat totaal niets met elkaar te maken heeft, gewoon voor de lol. Terwijl je de verantwoordelijkheid hebt van dat enorme project dat moet worden voltooid. Tijd aan iets anders besteden lijkt zonde van de tijd en onverantwoord. Maar dat is het niet.

De tweede keuze

Om iets te gaan doen dat niets met elkaar te maken heeft. Dat is wat Albert Einstein definieerde als combinatorisch spel. Combinatiespel is de daad van het openen van een mentaal kanaal door een ander “spel te spelen”. Met andere woorden, je neemt twee niet-verwante dingen en voegt ze samen om nieuwe ideeën te genereren.

Deze combinaties in het spel kan van alles zijn. Van het bestuderen van nieuwe onderwerpen tot het bespelen van een muziekinstrument tot fysieke activiteiten enzovoort. Alles kan en mag.

In het geval van Einstein gebruikte hij zijn vioolpauzes als zijn vorm van combinatorisch spel. Als hij vast zat, legde hij zijn werk vaak opzij en speelde hij een paar uur viool. Tijdens die pauze kreeg hij plotseling een idee dat hem op weg zou helpen met het probleem dat voorhanden was. Gewoon zo. Combinatiespel lijkt het essentiële kenmerk te zijn van productief denken.

Redenen waarom dit werkt

  1. Verlaag de inzet

Vaker wel dan niet heeft ons werk een relatie met druk, verwachtingen en een verlangen naar succes. Dat alles kan het werk een stuk stressvoller maken. Door gebruik te maken van combinatorisch spel, kun je een deel van die stress verlichten.

Iets doen dat leuk is en zonder risico’s, verandert de hele dynamiek. Je bent in staat om je creativiteit en helderheid van denken te herontdekken. Het is die overgang om urgentiedruk te laten verslappen wat vervolgens een echt voordeel geeft.

  1. Combineer ideeën

Deze ogenschijnlijk niet-gerelateerde activiteiten of inspanningen zullen zich combineren op manieren die je niet had verwacht. Dit is de essentie van het combinatorisch spel. Uiteindelijk verbind je de punten tussen ongelijksoortige ideeën en stuit je op oplossingen die anders verborgen waren.

Het grote voordeel van dit alles?

Je hoeft de verbindingen niet te forceren. Op een onbewust niveau denkt je geest nog steeds aan je oorspronkelijke probleem maar plotseling heb je het legendarische AHA! moment dat alles duidelijk zal maken. Ideeën veroorzaken ideeën en helpen nieuwe ideeën te ontwikkelen. Ze integreren met elkaar en met andere mentale krachten in dezelfde hersenen, in naburige hersenen, en dankzij wereldwijde communicatie, in verre, vreemde hersenen.

  1. Verander perspectieven

Soms sta je gewoon te dicht bij het probleem om de oplossing te zien. Je staat met je neus vlak voor een schilderij, terwijl je pas op afstand kan zien wat de betekenis is. Het veranderen van je perspectief kan het verschil maken. Dit wordt opnieuw bewerkstelligd door de handeling van combinatorisch spel.

Terwijl jij je concentreert op een nieuwe taak, onderwerp, creëer  je een pauze van waar je mee bezig was. Dit uitstel geeft je een nieuw perspectief en geeft je een frisse kijk op het probleem. Laat iets je de volgende keer weer vastzitten? Probeer dan eens het combinatorisch spel. Kies gewoon een hobby of activiteit die je leuk vindt en doe het gewoon voor de lol. Stel een eenvoudig doel en ben er een paar uur mee bezig. Denk niet aan het slepende probleem dat je even achter je hebt gelaten, maar concentreer je gewoon op wat je op dat moment aan het doen bent.

Veel plezier! Wees creatief en vermaak je een paar uur. Het kan zomaar alles veranderen.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.