16 effectieve manieren om met werkstress om te gaan

Arbodienstwerkstress

Steeds meer werknemers geven aan dat hun baan erg of zelfs extreem stressvol is. Dat is een groeiend probleem. Ongeacht wat voor soort werk je doet, de realiteit is dat stress op de werkplek schadelijk is voor werkgevers en werknemers. Lees verder om de oorzaken van werkstress te vinden, waarom het zo schadelijk is en handige tips om met stress op het werk om te gaan.

Wat veroorzaakt stress op de werkplek?

Veroorzakers van stress verschillen zeker tussen bedrijfstakken en verschillende rollen, maar velen overlappen elkaar. Zoals:

Reorganisatie

Een slechte economie of een bedrijf dat een budgetcrisis doormaakt, leidt tot inkrimping. Elke werknemer, ervaart stress door de angst om zijn baan te verliezen, vooral als ze zien dat anderen om hen heen ontslagen worden.

Verhoogde werklast

Als er ontslagen vallen, moeten andere werknemers de extra lading oppikken. Dit is zowel fysiek als mentaal uitputtend. Werknemers moeten meer uren maken om hun werk gedaan te krijgen Het tekort aan werknemers door inkrimping of het niet kunnen vinden van nieuwe werknemers is uiterst stressvol.

Druk om te presteren

Een werkplek die sterk gefixeerd is op het meten van prestaties en productiviteit, realiseert zich misschien niet dat die dingen stress veroorzaken bij werknemers.

Langere werktijden

Werknemers die meer (over) uren maken, hebben verschillende gezondheidsproblemen op basis van het soort werk dat ze doen. Ze hebben een hogere neiging tot hartaandoeningen, diabetes en gewichtstoename. Ongezonde werknemers kunnen stress niet goed bestrijden; de twee versterken elkaar: Stress veroorzaakt gezondheidsproblemen en gezondheidsproblemen veroorzaken stress.

Problemen met collega’s

Je kunt bijna evenveel tijd met collega’s doorbrengen als met je vrienden en familie (zo niet meer). Als je dan niet goed kunt opschieten met de mensen met wie je werkt, kan dit onder andere zorgen voor angst en een lage productiviteit en moraal.

Waarom is werkstress zo schadelijk?

Werkstress stapelt zich op en de impact ervan op werknemers is onvermijdelijk. Het leidt tot:

Ziekte

Zoals gezegd maakt stress je ongezond. Stress heeft fysieke en psychische gevolgen en veel werkstress leidt tot zieke werknemers. Dit betekent verhoogd ziekteverzuim en hogere zorgkosten voor werkgevers.

Depressie

Zonder goede coping strategieën (de manier hoe je met stress en werkdruk omgaat) kan stress leiden tot depressies.

Geweld

Stress zet werknemers op een gevaarlijke manier op scherp met elkaar. Bij het minste of geringste loopt het al snel uit de hand, verbaal, fysiek soms zelfs en emotioneel.

Verminderde productiviteit

Als je gestrest bent, zul je zeker niet in staat zijn om maximale productiviteit te leveren binnen jouw mogelijkheden. Je gaat deadlines missen. Die vervolgens weer voor extra stress zal zorgen.

Problemen thuis

Wanneer werk stressvol is, heeft het de neiging om zich recht evenredig in het privéleven van de werknemer te manifesteren. Dat komt samen en ze brengen die thuisstress weer mee naar het werk. Het is een meedogenloze cyclus die werknemers tot stilstand kan brengen. Andersom werkt het evenzo. Problemen die ontstaan in de thuissituatie, hebben een recht evenredig effect op het werk van de werknemer.

Retentie (blijvende) problemen

Steeds meer werknemers nemen ontslag vanwege stress die ze op het werk voelden. Als de baan te stressvol is, verlies je werknemers. Ironisch genoeg kunnen je beste werknemers degenen zijn die vertrekken omdat ze zijn opgezadeld met meer verantwoordelijkheid en een hogere werkdruk. Natuurlijk krijgen ze het werk gedaan, maar de stress brandt ze op.

werkstress oplossen

16 manieren om stress op het werk te beheersen

Zoals je kunt zien, is werkstress schadelijk voor je carrière en algehele kwaliteit van leven. Hier zijn enkele tips om jou te helpen in het omgaan met stress op het werk:

  1. Los conflicten op zonder er iets aan toe te voegen

Conflicten zullen in elke baan voorkomen – of het nu tussen collega’s of managers is, het is onvermijdelijk. Wat je met dat conflict doet, bepaalt echter of het een stresspunt zal zijn of niet.

Laat het conflict niet voortduren. Als er ruzie is tussen werknemers, of werknemer manager, moet dit worden aangepakt. Vermijd bestraffende reacties. Straf, in plaats van beloning, creëert angst, wat stress veroorzaakt. Los conflicten en problemen op een positieve manier op, en niet door middel van negatieve bekrachtiging.

  1. Creëer een gevoel van loyaliteit aan je werknemers

Door te laten zien dat jij je werknemers vertrouwt en waardeert, creëert je een gevoel van loyaliteit en veiligheid. Dat vermindert stress. Werknemers die zeggen dat hun werkgever niet loyaal aan hen is, zijn ontevreden over hun werkstress niveau. In een cultuur waar loyaliteit en vertrouwen heerst, vermindert onnodige stress aanzienlijk.

  1. Vermijd onregelmatige werkschema’s zoveel mogelijk

Werknemers met wisselende werkschema’s, is een enorme stressfactor. Veel werknemers met onregelmatige werkschema’s geven aan ernstige werk- en gezinsconflicten te hebben door dit probleem. Willekeurige ploegwisselingen en wachtdienstroosters kunnen allemaal tot stress leiden, omdat werknemers constant in het ongewisse zijn als het gaat om de balans tussen werk en privéleven. Ze weten nooit wanneer ze moeten werken en het is moeilijk voor hen om persoonlijke plannen te maken of zelfs te ontspannen wanneer ze op elk moment kunnen worden opgeroepen om te werken.

Probeer schema’s te maken waar jouw werknemers van op aan kunnen. Maak plotselinge veranderingen zo zeldzaam mogelijk. Zorg ervoor dat jouw werknemers voldoende kunnen vertrouwen op een vast schema zodat ze een solide persoonlijk leven rond hun werkschema kunnen regelen. Zo gaan ze weer fris aan het werk.

  1. Maak wellness een onderdeel van de werkplek

Aangezien stress lichamelijke ziekten kan veroorzaken, kan stress worden bestreden door te doen wat je kunt om jouw werknemers gezond te houden. Er zijn verschillende manieren waarop werkgevers welzijn kunnen stimuleren:

  • Fitness lidmaatschappen. Je kunt sportschool- abonnementen (of kortingen) geven aan werknemers.
  • Draagbare technologie. Geef hen apparaten zoals de stappenteller die hartslag en andere activiteiten meten. Houd competities waarin werknemers strijden om de meest actieve te zijn en laat ze prijzen winnen.
  • Zorg voor gezonde tussendoortjes. Zorg voor gezonde snacks in de kantine in plaats van junkfood en frisdrank met suiker.
  • Gratis controles. Werk samen met je Arbodienst om gratis tests voor werknemers aan te bieden, zoals bloedsuiker, cholesterol of bloeddruk.
  • Moedig pauzes aan. Zorg ervoor dat jouw werknemers hun pauzes nemen en lunchwandelen en neem de tijd om naar hen toe te komen. Gezonde en uitgeruste medewerkers zijn minder gestrest en leveren beter werk. Het is zo simpel.
  1. Ken het verschil tussen goede stress en slechte stress

Niet alle stress is slecht, en niet alle stress kan (of moet) vermeden worden. Goede stress motiveert je. Deadlines, tests of gevraagd worden om voor andere mensen te spreken – dit zijn allemaal situaties die stress veroorzaken, maar ze zijn ook wat ons motiveert. Goede stress is meestal van korte duur en kan zelfs de hersenfunctie versterken of verbeteren. Als de druk hoog is, worden de hersenen scherper. Slechte stress is echter chronisch. Het schaadt je gezondheid, vertraagt je en kan zelfs het denken gaan belemmeren.

In wezen gebruikt stress je vecht-of-vluchtreactie. Goede stress geeft je de tijd om te herstellen van die reactie, maar slechte stress zet je erin vast en put je uit. Het is belangrijk om het verschil te kennen tussen goede en slechte stress, zodat je weet wat het probleem is en wat je daadwerkelijk helpt.

  1. Leer tekenen van stress herkennen

Je weet misschien niet eens dat je gestrest bent. Klinkt vreemd, maar het is mogelijk. Zelfs als je niet weet hoeveel stress je echt voelt, weet je lichaam dat wel. De schade die stress aanricht, gebeurt …of je je er nu van bewust bent of niet.

Er zijn verschillende tekenen die erop kunnen wijzen dat je last hebt van stress:

  • Zich angstig, chagrijnig of depressief voelen.
  • Apathie of desinteresse voelen in je baan.
  • Een overweldigende angst voelen voor je werk.
  • Moeite met het krijgen van een goede nachtrust.
  • Algemene vermoeidheid en moeheid.
  • Moeite met concentreren op taken.
  • Strakke of pijnlijke spieren.
  • Zich sociaal terugtrekken van anderen (als dit ongebruikelijk voor je is).
  • Het gebruik van alcohol, drugs of andere destructieve coping-mechanismen. Als je een patroon zoals deze lijst in je leven ziet, moet je actie ondernemen
  1. Vertel iemand dat je worstelt met stress

Het helpt om iemand te vertellen dat je met stress worstelt, of dat nu een manager of een collega is. Zij kunnen je misschien helpen, of je doorverwijzen naar iemand die dat wel kan.

Overweeg resultaten die je graag zou willen zien. Voordat je met een manager gaat praten, moet je een paar ideeën hebben over hoe een oplossing eruit zou kunnen zien. Misschien krijg je de kans om ze als oplossing aan te bieden.

Ken de specifieke bron van stress. Als het een specifieke persoon, een dienst of taken zijn die meer zijn dan jij aankunt, wees dan bereid om je zaak op coherente wijze uiteen te zetten. Het is moeilijk voor een manager om te horen “Ik ben gestrest!” en niet weten wat ze moeten doen om het te verlichten als ze de specifieke oorzaken niet kennen.

Wees bereid om neveneffecten te bespreken. Als je weet dat anderen op dezelfde manier gestrest zijn, laat het je manager weten. Niet iedereen heeft de moed om zich uit te spreken, maar als anderen gestrest blijven, zal het alle werknemers infecteren.

Gebruik schuldvrije taal. Wees selectief met de woorden die je gebruikt en vermijd anderen de schuld te geven. Formuleer dingen zoals ze op jou betrekking hebben. Bijvoorbeeld “Ik heb moeite met het behalen van mijn verkoopdoelen” in plaats van “Henk maakt het mij onmogelijk om mijn verkoopdoelen te halen.”

Vraag naar specifieke oplossingen. Als je alleen even moet ontladen en een coachsessie moet hebben, is je manager misschien niet de beste persoon om naar toe te gaan. Maar als je echt op zoek bent naar oplossingen, verlaat dan niet het gesprek zonder een aantal specifieke dingen te hebben die je kunt doen of verwachten om de stressvolle situatie waarmee je wordt geconfronteerd te helpen veranderen.

Het is geen schande dat je gestrest bent. Het is erger als je geen hulp krijgt en het laat voortbestaan. De meeste managers hebben liever dat werknemers hen komen vertellen dat ze stressproblemen hebben op het werk dan dat ze erachter komen door gemiste deadlines of lage productiviteit.

Whitepaper werkgeluk

Om beter te begrijpen hoe we meer grip kunnen krijgen op werkgeluk, is ook meer kennis nodig. Daarom krijg je in deze whitepaper alle informatie die je als werknemer en werkgever nodig hebt om samen met elkaar werkgeluk te creëren.
Download gratis onze whitepaper

  1. Probeer humor in de situatie te vinden

Stress is niet grappig, maar sommige situaties die stress veroorzaken, kunnen als humoristisch worden beschouwd als je de moeite neemt. Eens goed lachen is een goed voor je. Onderzoek heeft aangetoond dat lachen stress vermindert en andere positieve voordelen heeft. Het verlicht niet alleen de stressreactie, maar het brengt ook meer zuurstof in je lichaam, activeert je lichaam en kalmeert spanning. Aan de andere kant is boos zijn of je zorgen maken buitengewoon ongezond, het schaadt je hart, je immuunsysteem en verhoogt zelfs je risico op een beroerte.

Humor gebruiken in een situatie betekent:

  • Je lacht nooit om een persoon. Niemand is het doelwit van de humor.
  • Je lacht om de belachelijkheid van de situatie.
  • Je vergelijkt een situatie met een grappige metafoor.
  • Je lacht om een soortgelijke situatie in het verleden en probeert de huidige situatie als een tijdelijk probleem te laten zien.
  • Je bent waarschijnlijk op dat moment in een situatie die heel gemakkelijk heel lelijk kan worden, en dan maakt iemand een grapje en lijkt de spanning onmiddellijk te zijn verdwijnen. Dat is waar je naar streeft.
  1. Vorm zoveel mogelijk positieve relaties

Sommige mensen beginnen een baan en lijken erop uit te zijn om iedereen op de kast te krijgen. Of je nu aan een nieuwe baan begint, of er een doel van maakt er voor nieuwe werknemers te zijn, maar bouw aan positieve relaties. Beslissen om positief te zijn, kan een grote bijdrage leveren aan het verlichten van werkstress. Het kan ervoor zorgen dat sommige situaties verdwijnen, en voor degenen die aanhouden, kan het je een betere houding ten opzichte van hen geven, zodat je de stress niet zo veel voelt als anders.

  1. Pak fysieke problemen aan die stress veroorzaken

Zoals eerder opgemerkt, heeft stress invloed op je lichamelijke gezondheid, en vice versa.

Kortom, alle dingen die je hoort over gezond blijven helpen ook om je stress te verminderen.

  • Staan of zitten. Ga meer staan als je veel zit. Ga zitten als je veel staat. Als je zit, verslijt je je rug. Als je staat, worden je voeten moe. Geef je lichaam een pauze.
  • Beweeg. Loop in je pauze. Neem de trap in plaats van de lift. Loop achter de toonbank als er geen klanten zijn. Een goede vuistregel is om niet langer dan een uur in dezelfde houding te zitten of te staan.
  • Strek je spieren. Doe eenvoudige hoofd-, nek-, arm- en beenstrekkingen om het bloed te laten stromen. Het is verbazingwekkend hoe stress en spanning opgesloten raken in de spieren van het lichaam. Werk daar aan door middel van rekoefeningen.
  • Consumeer minder cafeïne en suiker. Overmatig gebruik van cafeïne en suiker maakt je gespannen en springerig. Het consumeren van meer dan 350 mg cafeïne per dag kan energieverslindende uitdrogingsproblemen veroorzaken. Eet fruit en groenten in plaats van snoep of koolhydraten. Drink water of kruidenthee in plaats van frisdrank en koffie.
  • Vermijd nicotine. Het lijkt alsof nicotine je ontspant, maar het is eigenlijk een stimulerend middel. Het zal de fysieke effecten van stress verergeren. Doe rustig aan met alcohol. Hoewel alcohol de zorgen en enkele van de andere symptomen van stress tijdelijk kan verminderen, verergert het ze nog meer wanneer de alcohol is uitgewerkt.
  • Krijg genoeg slaap. Moe zijn maakt van zelfs het kleinste ding een enorme crisis. Krijg voldoende slaap. Verschijn uitgerust en klaar op het werk.

Als je echt ziek bent, blijf dan thuis. Je lichaam heeft het al moeilijk. Het is niet nodig om zelfs maar een kleine, regelmatige werkbelasting aan de lading toe te voegen.

  1. Neem de pauzes die je krijgt

Neem je toegewezen pauzes. Als er een park of stukje natuur in de buurt is, ga daar dan heen. Als je werkomgeving je gestrest maakt, probeer dan jouw omgeving te veranderen door ergens anders heen te gaan (of zelfs gewoon in je auto gaan zitten) of door te lezen om je gedachten op een andere plek te krijgen.

Je hebt een pauze nodig, vooral als je gestrest bent. Als het management het moeilijk maakt om een pauze te nemen, neem dan minimaal de wettelijk pauzes waar je recht op hebt.

  1. Vind een manier om anderen te helpen

Vreemd genoeg, als je andere mensen helpt, voel je je geweldig.

Uit studie en onderzoek blijkt dat wanneer iemand met stress te maken heeft, maar anderen helpt, de fysieke gevaren van stress verminderden.

Het klinkt gek – als je super gestrest bent, wie heeft er dan tijd om iemand anders te helpen? Als je echter jouw aandacht van jezelf op iemand anders richt, kunt je de zichzelf voedende negativiteit verlichten die ernstige stress veroorzaakt. Als je gestrest bent, help dan iemand anders.

  1. Blijf tijdens het werk zoveel mogelijk weg van sociale media

Constante verbinding en de onderbreking van technologie kunnen jouw stressniveaus verhogen. Sociale media kunnen je bijvoorbeeld bewust maken van stressvolle gebeurtenissen die andere mensen of op andere plaatsen overkomen. Ze hebben misschien geen invloed op je leven, maar je staat jezelf toch toe om je er gestrest over te voelen.

Als onderbreking kunnen ook sociale media en sms-berichten stress veroorzaken. Onderzoek hiernaar ontdekte dat werknemers die veel e-mails ontvingen meer gestrest waren. Ze bleven de hele tijd in een “high alert” -modus. Voortdurend verbonden zijn en heen en weer gaan als reactie op sociale media of via sms, doet hetzelfde. Bovendien leidt het je af en vertraagt het je (een veelvoorkomend probleem bij multitasking) en krijg je stress als je je haast om het werk in te halen dat je niet hebt gedaan omdat je bezig was met je telefoon.

Blijf tijdens het werk zoveel mogelijk weg van sociale media en mobiele apparaten. Het laatste wat je nodig hebt, is drama via sociale media of sms terwijl je probeert je werk gedaan te krijgen.

  1. Leer accepteren wat je zelf in de hand hebt en wat niet

Sommige dingen heb je niet in de hand. Vind manieren om de dingen waar je geen controle over hebt draaglijker te maken. Als het te rumoerig is op de plek waar je werkt, kan een hoofdtelefoon met ruisonderdrukking misschien helpen.

Stressen over het verkeer op weg naar het werk is bijvoorbeeld totaal nutteloos. Je kunt het verkeer niet regelen. Het beste wat je kunt doen, is vroeg genoeg vertrekken, zodat je voldoende tijd hebt om aan het werk te gaan. Als laat vertrekken extra stress veroorzaakt omdat het verkeer je te laat op je werk brengt, waardoor je je verontschuldigingen moet aanbieden of excuses verzint waarom je te laat bent, dan vergroot je nodeloos je stress. Je hebt geen controle over het verkeer, maar wel wanneer je van huis gaat. Breng wijzigingen aan in wat je wel kunt regelen. De rest is het niet waard om boos over te worden.

  1. Bereid zoveel mogelijk van tevoren voor

Het meest stressvolle moment van de dag voor werknemers is de ochtend, of wanneer ze aan hun dienst beginnen. Je kunt niet altijd alles van tevoren voorbereiden. Als iemand een puinhoop achterlaat wanneer jij aankomt voor jouw dienst, kun je er niet veel aan doen, behalve proberen met hem samen te werken en ervoor te zorgen dat hij het beter doet. Maar bereid, waar mogelijk, van tevoren voor. Zie het zo: hoe je je werkdag begint, zet de toon voor de rest ervan. Als je er in paniek aan begint, en met haast, zal de hele dag stressvol zijn. Het voelt alsof je nooit de wedstrijd kan winnen.

Voorbereiden kan zijn:

  • Hulpmiddelen of producten instellen die je moet gebruiken.
  • Mentaal nadenken over de uitdagingen waarmee je te maken krijgt en hoe jij ze kunt oplossen.
  • Trainen of jezelf fysiek voorbereiden op het werk dat je moet doen om lichamelijk letsel of vermoeidheid te voorkomen.
  1. Vergeet niet te ademen

Vergeet op een stressvol moment niet te ademen. Het klinkt een beetje gek, maar mensen halen over het algemeen oppervlakkig adem. Je ogen sluiten en diep inademen en langzaam uitademen kan helpen om je negatieve fysieke reacties op stress te vertragen en te verminderen. Het kan je ook helpen je reactie onder controle te houden in een gespannen situatie die anders zou kunnen escaleren tot iets stressvollers. Het is geen oplossing voor de lange termijn, maar het kan helpen sommige effecten op je fysieke lichaam op dat moment niet te laten conflicteren.

Wil je meer weten over werkstress? Via deze LINK tref je verschillende blogs aan die je verder helpen en informeren.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.