AVG en Corona

Arbodienst

Door het coronavirus worden er maatregelen genomen die wij als samenleving moeten naleven. Als wij er ons samen aan houden, komen we er uiteindelijk ook samen doorheen. Toch brengt het veel vragen met zich mee, vooral voor werkgevers en ook werknemers. Bijvoorbeeld onze privacy omtrent ziekte. In dit blog beantwoorden wij de meest gestelde vragen rondom AVG en corona. 

Wat mag ik vragen en registreren als mijn werknemer zich ziek meldt?

Je mag alleen vragen en registreren wat noodzakelijk is voor jou als werkgever om te weten. Mensen hebben namelijk het recht om informatie over hun gezondheid zo veel mogelijk voor zichzelf te houden.

Wat houdt deze “noodzakelijke informatie” in?

Het is noodzakelijk voor werkgevers om informatie te hebben waarmee je kunt bepalen hoe het verder moet met de werkzaamheden van de werknemer. En informatie om te laten beoordelen of je het loon moet doorbetalen. Die informatie mag je daarom ook vastleggen.

Concrete informatie die je mag vragen en registreren

  • Het telefoonnummer waarop de werknemer te bereiken is en het (verpleeg)adres;
  • Hoe lang de werknemer denkt dat de ziekte gaat duren;
  • Wat zijn/haar lopende werkzaamheden en afspraken zijn;
  • Of de ziekte van de werknemer verband houdt met een arbeidsongeval. Maar je mag niet vragen of het verzuim werk gerelateerd is;
  • Of er sprake is van een verkeersongeval met regresmogelijkheid. Dat houdt in dat je de kosten van het ziekteverzuim en re-integratie mogelijk kunt verhalen op de veroorzaker van het ongeval;
  • Of de werknemer onder 1 van de 4 vangnetregelingen valt op grond van de Ziektewet. De werknemer is daarbij niet altijd verplicht om te melden onder welke regeling hij/zij valt.

Mag ik mijn medewerker controleren op Corona?

Als werkgever heb je bijna nooit het recht om zelf medische gegevens van jouw werknemers te registreren. Wel kun je de arbodienst of bedrijfsarts om advies vragen. Verder is het vooral belangrijk om de actuele adviezen te volgen van uw regionale GGD en het RIVM.

Volg adviezen GGD en RIVM

We hebben op dit moment te maken met een bijzondere situatie. Het nieuwe coronavirus is een besmettelijke ziekte die zich wereldwijd verspreidt en waartegen groots maatregelen worden getroffen. Het is een taak van de overheid i.s.m. de GGD om verdere verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Ook op de werkvloer. Volg daarom de actuele adviezen van uw regionale GGD en het RIVM.

ZAKENWIJZER biedt ook de training verzuimmanagement aan. In deze training leren wij jou om effectieve verzuimgesprekken te voeren. Nu ook online!

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een antwoord

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met een *

1 Reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.