Over een tuinman in Thailand en ‘Geven maakt Rijk’.

HR

Geven maakt rijk!

Fooien zijn in landen als Thailand vaak een deel van het totaal te verwerven loon. Er is echter altijd een werkende klasse die hier buiten valt. Ik heb in Egypte (waar ik om diverse redenen al jaren kom) eens een straatveger een serieuze fooi gegeven. Zijn reactie was ontroerend en onbetaalbaar.

“Tot zeker drie keer toe wees hij vragend op zichzelf, door zijn wijsvinger op z’n borst te planten en moest ik even zo vaak heftig ‘ja’ knikken, voor hij de vrijmoedigheid had het geld aan te nemen.” Peter de Heer

Sabbatical

In verband met een sabbatical reis ik o.a. door Thailand. In de overweldigend groene tuin voor mijn hotelappartement, staat elke morgen een oude tuinman zijn best te doen. De laatste dagen had hij veel werk door het recente noodweer en de harde storm. Alle tuinen lagen bezaaid met afgewaaide takken en omgewaaide bomen. Ik had dit zo een paar dagen aangezien en herinnerde mij de straatveger. Ook het beroep van tuinman is weer typisch zo’n baan die buiten de fooien valt.

Vanmorgen riep en wenkte ik hem. Hij keek eerst om zich heen en wees vervolgens op zichzelf. “Ja” knikte ik en wenkte opnieuw. Schoorvoetend kwam hij naar het balkon lopen met een onzeker gezicht waar de verwarring vanaf te lezen was. Hij verstond letterlijk geen woord Engels en ik geen woord Thais, anders dan hallo en tot ziens. Toch probeerde ik met handen en voeten duidelijk te maken dat ik zijn werk bewonderde en hij degene was die verantwoordelijk was voor deze mooi verzorgde tuin. Vervolgens gaf ik hem een fooi van een orde van grootte die de housekeeping nog niet had gehad deze week. Tot zeker drie keer toe wees hij vragend op zichzelf, door zijn wijsvinger op z’n borst te planten en moest ik even zo vaak heftig ‘ja’ knikken, voor hij de vrijmoedigheid had het geld aan te nemen. Ik heb hem nog niet eerder zo kwiek terug zien lopen naar zijn werkplek. Waar hij vervolgens uitgebreid de tijd nam om zijn geld zorgvuldig weg te bergen met z’n rug naar mij toe. Inmiddels heb ik er een vriend bij en leerde ik opnieuw het principe van Stichting ANDERS: geven maakt rijk!

 

Was deze blog voor jou interessant? Als dat zo is deel hem dan met je vrienden, relaties en volgers.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.