INTEGRITEIT = aan de buiten kant steeds meer worden wie je aan de binnenkant wilt zijn.

HR

INTEGRITEIT = aan de buiten kant steeds meer worden wie je aan de binnenkant wilt zijn.

Vraag aan medewerkers wat zij de belangrijkste eigenschap van hun leidinggevende vinden en ze noemen: eerlijkheid en betrouwbaarheid. Integriteit staat dan ook nummer één op de lijst van eigenschappen die werknemers het meest waarderen. Integriteit is geen handigheidje. Geen tool. Integer zijn moet je willen. Het is een gedragskeuze die zich in de praktijk vertaalt naar 12 kenmerkende gedragspatronen.

Herken jij ze?

1. Wie ik ben en wat ik doe is gebaseerd op een aantal belangrijke kernwaarden in mijn leven.

2. Ik doe nooit concessies aan deze basiswaarden en normen in mijn leven.

3. Ik spreek waar nodig deze waarden uit om duidelijk te maken waar ik voor sta.

4. Ik hou mij aan de regels en procedures van de organisatie.

5. Ik beloof alleen dingen die ik ook waar kan maken.

6. Ik doe wat ik beloof en spreek de waarheid.

7. Ik ben eerlijk over gemaakte fouten en geef die toe.

8. Negatieve kritiek op personen deel ik alleen met die persoon of in zijn aanwezigheid.

9. Ik maak mijn persoonlijke gevoelens over mensen ondergeschikt.

10.Medewerkers weten dat ik er voor hen ben.

11.Ik verdedig mijn werknemers tegen subjectieve uitlatingen van anderen.

12.Mijn belangrijkste doel is dat medewerkers groeien binnen hun eigen persoonlijke mogelijkheden.

Zijn er items in deze lijst waar het je niet goed afgaat? Vraag aan betrouwbare vrienden of collega’s hun oordeel over deze zaken. Analyseer waar het fout gaat en waarom. Gedragspatronen zijn moeilijk te veranderen. Proberen alleen is daarom niet voldoende. Wees je bewust van jouw persoonlijke waarden in denken, spreken en handelen. Integriteit is geen spel, techniek of methode, maar zegt iets over wie je bent en wilt zijn. Je kunt niet een beetje integer zijn. Je bent het of je bent het niet.

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.