Piramide organisaties creëren mummies en werken met mummies is ingewikkeld.

OpleidenTraining Principes in Management & Leidinggeven

Wie kent ze niet. De organisatieschema’s. De ‘foto’ van de bedrijfsstructuur die de samenhang van verschillende bedrijfsonderdelen en de heersende hiërarchie keurig in blokjes uittekent. En eerlijk is eerlijk, het maken ervan heeft toch iets weg van met lego spelen. Leuk om te doen.

Ego’s kietelen

Maar in de praktijk blijken deze schema’s vaak niet veel meer dan papieren tijgers en het kietelen van ego’s. Tenslotte is papier geduldig. De schematische samenwerking binnen bedrijven is in de praktijk vaak de ultieme harde noot die maar niet lijkt te kraken. En de op macht en status beluste managers krijgen er geen genoeg van deze schema’s in hun PowerPoint-presentaties te stoppen om zo hun plaats in de hiërarchie te benadrukken.

Niet eendimensionaal
Afgezien van het feit dat zo’n papieren versie van de organisatie vaak niet veel meer is dan dat, is er nog iets anders. Het gevaar bestaat dat we organisaties hoe dan ook in deze zelfbedachte mal willen persen. Koste wat het kost. Maar organisaties zijn niet eendimensionaal.

“Het nieuwe leiderschap is van een andere soort en niet meer onder te brengen in een hiërarchiek schematisch blokje. Leiderschap is van ons allemaal en overal aanwezig.” Peter de Heer

Succesvolle bedrijven lijken vandaag veel meer op natuurlijke, dynamische 3D mechanismen. Ze worden dagelijks gevormd door de veranderende ontwikkelingen binnen en buiten de organisatie. Van goed naar geweldig! Niet één dag is hetzelfde en de ontwikkelingen en transformaties zijn vernieuwend, uitdagend en gaan razendsnel. Waarom genoegen nemen met middelmaat als het geweldig kan?

Leiderschap is van ons allemaal
De inkt van onze huidige organisatieschema’s droogt nooit op. Want we zijn alweer met de volgende verandering aan de slag. We werken niet in hokjes. We werken samen aan de ontwikkeling van een organisatie die zichzelf steeds weer opnieuw wil uitvinden. Het nieuwe leiderschap is van een andere soort en niet meer onder te brengen in een hiërarchiek schematisch blokje. Leiderschap is van ons allemaal en overal aanwezig.

Stop met verbergen
We kunnen ons niet meer verbergen achter oude denkpatronen en schema’s. En jouw macht als leider kun je niet meer ontlenen aan hiërarchie. Succesvolle organisaties creëren leiders van een andere soort. En leiders van een andere soort creëren werknemers en organisaties van een andere soort.

 

Vond jij deze blog over bedrijfsstructuur ook interessant? Blijf ons dan volgen voor meer!

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.