Tevredenheid is het nieuwe balans.

ConsultancyTevredenheid is het nieuwe balans.

Balans

We hebben het kennelijk niet makkelijk. Hoewel de feiten ons vertellen dat we economisch in voorspoed leven, voelt het voor velen kennelijk niet zo. Terwijl toch het overgrote deel van ons een comfortabel bed, brood op de plank en een riant dak boven het hoofd heeft. Aan de buitenkant lijkt alles prima in orde. Die buitenkant ‘met mij gaat alles goed’ verkopen we maar wat graag aan de buitenwereld. ‘Kijk mij eens alles goed voor elkaar hebben’. En daar lijkt op zich niets mis mee. Waarom zou je niet trots mogen zijn op gerealiseerde resultaten en doelen in het leven. Maar wat nou als dat deels fictie en feiten vrij is? En als de eerlijke innerlijke stem roept: ‘help mij, want niet alles is wat het lijkt’.

Als leiderschapscoach kan ik mij nog steeds verbazen over de kunst van het ‘verpakken’. Hoe lang sommigen de buitenboel (the make up) aardig op orde weten de houden is soms fenomenaal. Maar innerlijk verliezen ze sluipenderwijs de grip op zichzelf en de wereld om hen heen.

De in de media inmiddels bekende Esther van Fenema (Psychiater Opiniemaker Violiste) twitterde de volgende tekst: “Tevredenheid: when reality meets expectations. Ons probleem: opgeschroefde verwachtingen vanwege verbeterde levensomstandigheden. Gevolg? Veel ontevreden mensen…”.

Burn-out

Ja, dat zijn we kennelijk meer en meer aan het worden; ontevreden mensen. De verwachtingen over onszelf en anderen schroeven we hoog op. Of ze realistisch en haalbaar zijn? Daar houden we ons niet mee bezig. We willen onszelf en anderen voorbij streven en overtreffen. We willen winnen en we willen meer. Maar als je zo hard holt om jouw irreële verwachtingen te realiseren, kom jij je vroeg of laat keihard tegen. Bijvoorbeeld in depressies, burn-out en groeiende ontevredenheid, zo vertellen ons de feiten en cijfers van talloze onderzoeken.

‘We willen onszelf en anderen voorbij streven en overtreffen. We willen winnen en we willen meer. Maar als je zo hard holt om jouw irreële verwachtingen te realiseren, kom jij je vroeg of laat keihard tegen.’

Peter de Heer

 

Tevredenheid

Onze levensomstandigheden zijn beter dan ooit. Tegelijk zijn we kennelijk nog nooit zo ontevreden als nu. Tevredenheid is het nieuwe balans. Als wij onze verwachtingen niet in balans brengen met onze realiteit, is ontevredenheid de automatische uitkomst. Maar kennelijk is schoppen tegen de wereld om ons heen en klagen over onze omstandigheden en klagen over die ander, makkelijker dan eerlijk worden over onze persoonlijke realiteit en bijbehorende verwachtingen. Als we ontevreden blijven bij ‘overvloed’, hoe leren we dan ooit de ultieme tevredenheid ontdekken van ‘genoeg’?

Tevredenheid. Maar hoe dan? Stichting ANDERS is een creator van tevredenheid. De stichting is een snel groeiend ondernemersnetwerk van maatschappelijk betrokken ondernemers. Ze daagt ondernemers uit om een stukje van hun unieke diensten/producten/talenten beschikbaar te stellen aan mensen in de samenleving die dát keihard nodig hebben.

Als wij onszelf overstijgen en oog krijgen voor die ander, ipv gefocust zijn op ons zelf, zou dat wel eens het medicijn kunnen zijn tegen onze groeiende ontevredenheid. De slogan van de stichting is: “want geven maakt rijk”. En dan gaat het niet om de rijkdom in euro’s, rijk aan status, looks of posities. Maar innerlijke tevredenheid door geven. Geven om en geven aan die ander. Om zo samen de wereld wat mooier te maken. Tevredenheid is het nieuwe balans. Het begint bij het onder ogen zien van onze realiteit en niet bij het opeisen van onze verwachtingen. Het begint bij (op)geven, niet bij ontvangen.

 

Meer weten?
Wil je meer weten over dit onderwerp? Neem dan contact met ons op via 088-505 6000 of vraag gratis en vrijblijvend informatie aan via de groene button!

 

Auteur: Peter de Heer
Peter is trainer, docent, leiderschapscoach en oprichter van ZAKENWIJZER BV
Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Geef een reactie

Je email adres wordt niet gepubliceerd. Required fields are marked *

Post comment

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.