Vakantie: wat moet ik als werkgever weten?

HRvakantiedagen koffer zee strand

De tijd waarin de meeste vakantiedagen worden opgenomen is misschien wel de zomervakantie. Als werkgever en werknemer zijn er een aantal punten waar we deze zomer, door het coronavirus, rekening mee moeten houden.

Reizen naar het buitenland is momenteel anders dan normaal. Door de versoepelingen is het mogelijk naar bepaalde landen te gaan, maar het coronavirus is natuurlijk nog niet helemaal bestreden. Het kan daarom zijn dat er vragen omhoog komen, want waar moet je op letten? En wat mag wel of niet?

Basisregels

Houd je, ondanks alle versoepelingen, ook tijdens je reis altijd aan de basisregels. Deze regels zijn: dat je thuis blijft met klachten, dat je anderhalve meter afstand houdt, dat drukte vermeden moet worden en dat de handen regelmatig gewassen moeten worden. Indien je reist naar een land met strengere/aanvullende regels, dien je je daaraan te houden.

Ondanks dat reizen weer mogelijk is, blijven er risico’s. Het aantal besmettingen kan namelijk, zoals we hebben gezien, ineens omslaan, waardoor situaties snel kunnen veranderen. Hier dien je rekening mee te houden bij het boeken van een reis naar het buitenland.

Voordat je op vakantie gaat, wordt aangeraden eerst het reisadvies te controleren. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten welke regels er gelden in het land waar je naartoe wil reizen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om te weten of je verplicht een mondkapje moet dragen, hoeveel meter afstand er gehouden dient te worden (soms geldt in een land twee meter afstand) en of de toeristische attracties open zijn.

Vakantie naar een geel, oranje of rood gebied

Per 15 juni jl. is het weer toegestaan dat Nederlanders naar bepaalde landen binnen Europa mogen reizen, populaire vakantiebestemmingen vallen hier ook onder. Als HR-afdeling is het belangrijk om deze punten goed te bespreken met de werknemers die vakantiedagen opnemen. Er zijn namelijk een aantal belangrijke criteria waar je op moet letten als een medewerker op vakantie gaat naar het buitenland. Wij hebben ze per ”kleur” op een rijtje gezet.

De reisadviezen hebben een kleur gekregen; geel, oranje of rood.

Geel: let op, veiligheidsrisico’s

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Rood: niet reizen

kleurcodeKleurcode reisadviezen woensdag 1 juli 2020 (Let op: dit kan veranderen!) 

Werknemer gaat op vakantie naar geel gebied

De overheid stelt dat vakantie naar deze gebieden mag, maar ook hier zijn dezelfde risico’s op besmetting als in Nederland. Afreizen naar deze landen is dus toegestaan, maar je dient je te houden aan de basisregels. Goed opletten is dus nog steeds belangrijk! Wel is het mogelijk dat je niet wordt toegelaten in het land, indien je verschijnselen van corona vertoont. Kijk op de website van het Ministerie van Buitenlandse zaken welke landen open gaan en wat de geldende regels zijn.

Zieke werknemer tijdens vakantie in geel gebied

Normaliter meldt een werknemer zich ziek zodra hij/zij ziek wordt tijdens vakantie. Ook nu is dat van toepassing. Vakantieverlof wordt dan ingeruild voor ziekteverlof. De normale regels bij ziekte zijn ook in dit geval van toepassing.

Werknemer gaat op vakantie naar oranje gebied

Een aantal landen zijn oranje, wat betekent dat alleen noodzakelijke reizen zijn toegestaan. Deze landen zijn nog oranje, omdat Nederland aangeeft dat er een groter besmettingsgevaar is in dat land dan in Nederland, of het land accepteert geen Nederlanders. Landen buiten Europa zijn voorlopig nog oranje. Er wordt wel verwacht dat dit binnenkort kan veranderen, dus houd dit goed in de gaten.

Wat kan je hier als werkgever tegen doen?

Het kan zijn dat jouw werknemer alsnog gaat reizen naar een oranje land. Als werkgever moet je dan het volgende bespreken met de werknemer:

  • Indien de werknemer toch naar een oranje gebied gaat, wordt geadviseerd dat diegene bij terugkomst twee weken in quarantaine zou moeten gaan. Als werkgever laat je de werknemer dan ook twee weken niet naar kantoor komen.

Als argument kan je hiervoor gebruiken dat je als werkgever verplicht bent te zorgen voor een veilige werkomgeving voor de rest van de werknemers. Indien het voor de werknemer niet mogelijk is om in die twee weken thuis te werken, is dat het risico van de werknemer zelf.

  • Indien de werknemer tegen alle instructies van de werkgever alsnog reist naar een oranje gebied, vervalt het recht op loon (indien de werknemer het coronavirus oploopt).

Mocht de werknemer van tevoren dus aangeven af te willen reizen naar een oranje gebied, is het als werkgever goed om bovenstaande argumenten te gebruiken en daarmee de risico’s voor de werknemer in kaart te brengen.

Werknemer gaat op vakantie naar een rood gebied

Reizen naar een rood gebied is lastig en bijna onmogelijk. Deze landen zijn gesloten voor toeristen, wat betekent dat niemand het land in of uit kan. Reizen naar een rood gebied wordt ernstig afgeraden wegens levensbedreigende situaties. Deze gebieden kunnen namelijk vanwege corona rood zijn, maar ook wegens oorlog of andere gevaarlijke situaties. Mocht een werknemer alsnog reizen naar een rood gebied, worden dezelfde regels in acht genomen als reizen naar een oranje gebied.

Volg Zakenwijzer op LinkedIn en blijf op de hoogte

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.