Wie nu nog ‘IN’ organisaties werken vliegen er vroeg of laat ‘UIT’.

OpleidenFoto blog exit

Er was een tijd dat als je keurig op tijd in-klokte, en niet eerder dan vijf uur uit-klokte, je al aardig op weg was als ‘model’ werknemer. Als je verder gewoon je ‘dingetje’ deed en jij je kon voegen in de ‘command and control’ cultuur, had je een baan voor het leven. Letterlijk! Organisaties waar je als werknemer kunt voldoen door IN de organisatie te werken. Meer hoeft niet.

Zuchten en rollende ogen
Kortom de tijd waarin we werk nog zien als werk. Uitzien naar de vrijdag en op zien tegen de maandag. Non-verbaal horen daar ‘zuchten’ en ‘rollende’ ogen bij. Het is dat het moet. ‘Hoe lang moet jij nog’? is dan steevast de vraag als we ‘middle age’ werknemers aanhoren. En de jongere generatie is voortdurend op zoek naar het groenere gras bij de buren.

“We zullen ons moeten realiseren dat woorden als ‘zelfmanagement’, ‘zelfleiderschap’ en ‘eigenaarschap’ geen hype woorden zijn maar bloedserieuze ernst.” Peter de Heer

Van werken IN naar AAN de organisatie
Natuurlijk is deze voorstelling van zaken wat overtrokken. Hoewel? In een tijd van tomeloze veranderingen is de grootste verandering misschien wel die van het arbeidsethos. Van werken IN de organisatie naar werken AAN de organisatie. Van aantoonbaar aanwezig zijn naar aantoonbaar van toegevoegde waarde zijn. Als we die verandering als een bedreiging zien hebben we een probleem. Een groot probleem. Het is een onomkeerbaar proces. We zullen ons moeten realiseren dat woorden als ‘zelfmanagement’, ‘zelfleiderschap’ en ‘eigenaarschap’ geen hype woorden zijn maar bloedserieuze ernst.

Leiders en werknemers van een andere soort
Leiderschap transformeert naar ‘leiderschap van een andere soort’. Van command and control naar vertrouwen, vrijheid en verantwoordelijkheid. Een hele uitdaging waar ondernemers, leiders en managers anno 2017 hun tanden in zetten.  Maar daar horen ook werknemers bij van een andere soort. Werknemers die verantwoordelijkheid willen nemen en groeien in zelfmanagement en zelfleiderschap. Die zich eigenaar voelen van hun werk en willen bijdragen aan het resultaat.

De houdbaarheidsdatum van traditionele organisaties is verstreken. Zowel voor leiders als voor volgers. Werk AAN de organisatie. Want IN is UIT.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.