10 simpele tips om je beter te kunnen concentreren op je werk

Arbodienst10 tips om je beter te kunnen concentreren op je werk

Weinig concentratie kan je werkdagen niet alleen onproductief maken, ze lijken er ook langer door te duren. Onze hersenen hebben ongeveer 25 minuten nodig om zich weer op een taak te concentreren nadat we zijn onderbroken. Die minuten lopen al snel op!

Als je merkt dat je vastzit in een sleur zijn hier 10 tips die je kunnen helpen je focus en concentratie te verbeteren:

Tips voor buiten het werk om

Slaap voldoende

Deze tip lijkt misschien voor de hand liggend, maar het is de moeite waard om hier echt op te letten. Voldoende slaap is essentieel voor concentratie en focus. De meeste mensen hebben ongeveer acht uur slaap per nacht nodig. Als jouw nachtrust te kort is , zal het moeilijker zijn om je gedurende dag ergens op te concentreren.

Oefening

Lichaamsbeweging verhoogt de bloedtoevoer naar de hersenen en blijkt de cognitieve functie te verbeteren. Een snelle wandeling om de hoek of een paar minuten sporten kunnen al helpen je concentratie te verbeteren.

Eet gezond

Door ongezond te eten kun je je moe en futloos voelen. Gezond eten kan jou daarentegen helpen je energieniveau en concentratie te verbeteren. Eet voldoende fruit, groenten en volle granen. Beperk je inname van suikerhoudende dranken en snacks.

De basis voor een goed concentratievermogen begint bij een gezonde levensstijl. Een goede nachtrust, de juiste voeding en regelmatige lichaamsbeweging zijn belangrijk voor lichaam en geest, dus doe er wat mee!

Tips om je beter te concentreren op kantoor

Beperk afleidingen

Als je je op iets probeert te concentreren, is het belangrijk om afleiding tot een minimum te beperken. Dit betekent dat je je telefoon en andere apparaten die lawaai maken of een visuele afleiding zijn, weg moet leggen. Werk zo mogelijk in een rustige ruimte waar je niet door anderen wordt gestoord. Zorg voor een schoon en georganiseerd bureau en een comfortabele stoel!

Stel realistische doelen

Als je probeert om je op een taak te concentreren, is het nuttig om realistische doelen voor jezelf te stellen. Dit zal helpen om gemotiveerd en op koers te blijven. Verdeel de taak in kleinere stukken en doe het stap voor stap.

Neem korte pauzes

Het is belangrijk om pauzes te nemen wanneer je aan een taak werkt. Dit helpt om met frisse energie terug te keren naar de taak. Sta op van je bureau en loop naar de keuken om een glas water te halen, maak een babbeltje met een collega, etc.

Vermijd multitasking

Multitasken wordt vaak gezien als een productiviteits hack, maar het kan het juist moeilijker maken om je te concentreren op je werk. Als je je echt probeert te concentreren op een taak, vermijd dan om tegelijkertijd andere dingen te doen.

concentreren

Maak lijstjes

Georganiseerd zijn kan je helpen je meer in controle te voelen en je focus te verbeteren. Maak een lijst van de taken die je moet doen en stel prioriteiten. Gebruik een planner of kalender om deadlines en afspraken bij te houden.

Gebruik timers

Een timer kan je helpen om je op een taak te concentreren en deze binnen een bepaalde tijd af te ronden. Zo werk je efficiënter en voorkom je uitstelgedrag. Probeer is een lijstje te maken met taken en zet hiervoor timers.

Beloon jezelf

Beloon jezelf wanneer je een taak voltooit of een doel bereikt. Dit zal je motiveren om iets gedaan te krijgen. De beloning hoeft niets groots te zijn. Iets eenvoudigs als een pauze of een kop koffie kan volstaan. Als je iets naar hebt om naartoe te werken, zal je je focus beter kunnen behouden.

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.