Een RI&E als basis voor gezond en veilig werken

ArbodienstRI&E

De Risico Inventarisatie en Evaluatie – oftewel de RI&E – vinden we belangrijk, zeker. Soms hebben we deze wel, soms hebben we deze ook helemaal nog niet, maar vaak moet er nog wel ‘iets’ mee. Verouderd vanwege de tijd, verouderd vanwege gewijzigde- of uitgebreide werkomstandigheden, niet getoetst of een plan van aanpak waar geen opvolging meer aan is gegeven. Niet omdat we het niet willen, maar vaak een kwestie van druk zijn en hier geen prioriteit aan (kunnen) geven. Herkenbaar?

De Week van de RI&E is weer aangebroken. Dé week waarin aandacht wordt gevraagd voor bedrijfsveiligheid en arbeidsrisico’s. Voor jou dus ook de week om hier de aandacht aan te gaan geven die het verdient?

Arbeidsongevallen voorkomen

De Inspectie SZW heeft afgelopen jaar de Monitor arbeidsongevallen 2020 gepubliceerd. In dat jaar zijn er minder arbeidsongevallen gemeld dan de jaren ervoor. Logisch als je bedenkt dat we ons toen volop in de coronapandemie begaven. In 2020 zijn er 3.655 arbeidsongevallen gemeld en hiervan hebben er 54 een dodelijke afloop gehad. De oorzaak van veel ongevallen was een val of het werken met machines. Dit gebeurde juist vaak bij kleinere bedrijven (het MKB). Niet alle ongelukken zijn altijd te voorkomen, helaas. Volgens de Inspectie SZW heeft een analyse echter uitgewezen dat bij ongeveer een kwart van de gemelde arbeidsongevallen de risico’s met goede maatregelen aanzienlijk verkleind hadden kunnen worden. Dat had dus zo’n 900 ongevallen kunnen schelen. Dat zegt alles, toch?

Psychosociale arbeidsbelasting (PSA) als één van de belangrijkste risico’s

Bij arbeidsrisico’s zijn we snel geneigd om aan fysieke risico’s te denken, maar de risico’s rondom psychosociale arbeidsbelasting (PSA) zijn zeker niet minder belangrijk! Sterker nog, dit is al jaren één van de belangrijkste arbeidsrisico’s. Onder PSA vallen alle zaken die stress kunnen veroorzaken op het werk. Denk aan factoren als werkdruk, pesten, agressie & geweld en seksuele intimidatie. Is dit binnen jullie bedrijf al een wezenlijk onderdeel van de RI&E? En heb je goed in kaart welke maatregelen je hiertegen kunt nemen? Een (externe) vertrouwenspersoon is bijvoorbeeld een wezenlijk onderdeel van een PSA-beleid.

Checklist RI&E

In de RI&E Checklist hebben wij alle belangrijke informatie opgenomen die voor jou van belang is. Wat staat er in een RI&E? Wanneer moet het bijgewerkt worden? Wat zijn belangrijke onderdelen waar je rekening mee moet houden? Alle relevante informatie die je moet weten als je een RI&E moet opstellen.
Download gratis onze checklist

Vraag het Zakenwijzer!

Er zijn een aantal situaties waarin je sowieso ‘iets’ moet met jullie RI&E en Plan van Aanpak:

  • Gewijzigde bedrijfsomgeving (verhuizing, verbouwing, uitbreiding, verandering werkplekken, thuiswerkplekken e.d.);
  • Gewijzigde bedrijfsactiviteiten (nieuwe machines e.d.);
  • Als de documenten al meer dan 3 of 4 jaar oud zijn;
  • Als onderdelen zoals bijvoorbeeld PSA hier nog geen onderdeel van uit maken.

Twijfel je? Vraag het gewoon eens bij ons na. Daar zijn we voor.

Zakenwijzer is ook dit jaar weer supporter van de week van de RI&E. Wellicht had je dit al gezien in de handtekening wanneer je een mail van ons hebt ontvangen. Wij geven dit onderwerp samen met jou heel graag de nodige aandacht. In de komende week zullen wij dan ook informatie over deze onderwerpen publiceren – geheel gratis te downloaden voor jou.

Ja, wetgeving eist van jou dat je dit op orde hebt en ja, wellicht ook je verzekering.
Maar naast dat het ‘moet’, doen we het omdat niemand gemist kan worden!

Meer weten?
Schrijf je in voor de nieuwsbrief en ontvang wekelijks informatieve en inspirerende e-mails!

New call-to-action

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn aangegeven met *

Plaats reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.